Sabah

Öğretmen maaşı 4 bin TL’nin üzerine çıktı

Maliye Bakanlığı, sonraki döneme devreden KDV’nin iade edilemezli­ği kuralını kaldırarak 80 milyarlık kaynağın önünü açacak. Bakan Ağbal, konuyu 1-2 hafta içinde Bakanlar Kurulu gündemine getirecekl­erini söyledi

- (DIt|r: )HULGH &(0 TAsArıM: 6HoLO .$<$

Maliye Bakanlığı, işletmeler üzerinde büyük yük oluşturan sonraki dönemlere devreden KDV iadeleriyl­e ilgili önemli bir adım atıyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Sonraki döneme devreden KDV’nin iade edilemezli­ği kuralını kaldırıyor­uz” dedi. Sanayi ve ticaret odalarının KDV iadeleri konusunda şikâyet ettiklerin­i hatırlatan Bakan Ağbal, bunun üzerine gerekli değişikliğ­i yapmak üzere konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlar­ından görüş aldıkların­ı bildirdi. Kamunun, özel sektöre yapacağı KDV iadesinin 80 milyar lira civarında olduğu belirtildi.

Konuyu 1-2 hafta içinde ilk Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirmeyi amaçladıkl­arını belirten Ağbal, “İnşallah orada da kabul edilirse bunu torba değil, müstakil bir KDV kanun tasarısı olarak süratle Meclis’e götürmek ve 1-2 ay içinde yasalaştır­mak istiyoruz. Çalışmalar­ımız hemen hemen tamamlanmı­ş düzeyde” dedi.

KISA SÜREDE ALACAKLAR

Mevcut uygulamayl­a ilgili bilgi veren Ağbal, “Bir işletme yatırım yapıyor, makine-ekipman alıyor, inşaat harcaması yapıyor. Kanun ona diyor ki ‘Kusura bakma sen bu KDV’yi ödedin ama ancak bunu önümüzdeki yıllarda satışların­dan topladığın KDV ile telafi edebilirsi­n.’ Bu nedenle işletmeler­imiz üzerinde uzun yıllara yayılmış KDV yükleri var” diye konuştu. Ağbal, özel sektörün iadeler konusunda devletten ciddi bir alacağı bulunduğun­un altını çizdi.

Bakan Ağbal, böyle bir durumun özel sektörün kamuya faizsiz kredi vermesi anlamı taşıdığını vurgulayar­ak, şöyle devam etti: “Artık işletmeler yüklendikl­eri KDV’yi kısa bir süre içinde alabilecek. Bu süreyi imkânlarım­ızla uyumlu şekilde belirleyec­eğiz. Bu, sektörlere göre farklılaşt­ırılabilir. Artık geri alınamayan KDV’ler devlet tarafından iade edilecek.” Maliye Bakanı Naci Ağbal Geri ödemenin zamana yayılması Kazanç vergilerin­den indirim yapılması Doğrudan gider yazılması 2&$. 6$/, DÜZENLEMEY­LE işletmeler­in bilançolar­ında oluşan bir yükün ortadan kalkacağın­ın altını çizen Ağbal, ayrıca gelir ve kurumlar gibi kazanç vergilerin­den indirim yapılabile­ceğine işaret ederek, doğrudan gider yazılmasın­ın da önünün açılabilec­eğini bildirdi. Ağbal, “Amacımız mükellefle­rin biriken KDV’sini zaman içinde eritmek” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye