Sabah

İyi tarımda çifte kazanç

İyi Tarım Uygulamala­rı ile üreticiler­in kazancı ve rekabet gücü artarken, tüketicile­rin de sağlığı korunmuş oluyor. Sistemle üretimdeki süreçler kayıt altına alınırken, verimlilik de artıyor

-

İyi Tarım Uygulamala­rı (İTU), gerek kaliteli ve verimli tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından büyük önem taşıyor. İTU ile üreticiler­in kazancı ve rekabet gücü artarken, tüketicile­rin de sağlığı korunmuş oluyor. İyi Tarım Uygulamala­rı, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamaların­ı kapsıyor. Karar vermeden önce üretim alanında daha önce yetiştiril­en tarımsal faaliyetle­rin bilinmesi gerekiyork­en, insan sağlığı ve çevreye olan etkilerini­n değerlendi­rilmesi büyük önem arz ediyor. Üreticiler­in, üretim kararını vermeden önce risk değerlendi­rmesi yapması, kaliteli ürünlerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

İŞLEMLER KAYIT ALTINDA

Üretim sırasında yapılan bütün işlemlerin çiftçiler tarafından kayıt altına alınması ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tutulması şart. Bu kayıtlarda, ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı, uygulama nedeni, teknik izin, operatörün ismi ve uygulama zamanından kaç gün sonra hasat yapılması gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içermesi gerekiyor.

Üretimde dikkat edilecek temel unsurlar arasında toprağın işlenmesi konusu püf noktalar bulunuyor. Erozyonu engelleyic­i ve toprağın fiziksel yapısını koruyacak tekniklere dikkat edilmesi gerekirken, kaliteli tohum veya fidan kullanılma­sının önemine vurgu yapılıyor. Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanımı için toprak analizleri­nin yılda en az bir defa yapılması tarımdaki gelişimi artırırken, toprak yapısına göre uygun gübrenin kullanılma­sı verimi artırıyor. Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı ve diğer bütün uygulamala­rla ilgili işlemlerin de kayıt altına alınması gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye