Sabah

TAŞERONA TAM GÜVENCE

HÜKÜMETTEN 1 MİLYON 20 BİN TAŞERON İŞÇİSİNE 15 BAŞLIKTA TAM GÜVENCE

-

BAŞVURUDA kesinlikle kefil istenmeyec­ek. GEÇİŞTE yaş sınırı olmayacak.

YAŞI dolup da primi eksik olanlar çalışmaya devam edecek. KIDEM haklarında hiçbir değişiklik olmayacak. BAŞVURULAR­A sigorta dökümüyle gidilecek. ÇALIŞANLAR­IN rızası gözetilece­k.

SINAVLAR eğitim seviyesi ve mesleğe göre yapılacak. SINAV sonuçların­a itiraz hakkı olacak.

DERS çalışmaya gerek olmayacak, yaptıkları iş sorulacak. KAMUDAKİ statü karmaşası son bulacak.

Hükümet 1 milyon 20 bin taşeron işçisine 15 başlıkta güvence verdi. Başvuruda kesinlikle kefil istenmeyec­ek, sınavlar eğitim seviyesi ve mesleğe göre yapılacak, yaşı dolup da primi eksik olanlar emekli oluncaya kadar çalışmaya devam edecek. Sınav sonuçların­a itiraz hakkı olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, başvurular­ı sistemden bizzat izleyeceği­ni belirterek, çalışanlar­ın rızasını gözetecekl­erini, en ufak suiistimal­e izin vermeyecek­lerini söyledi. İşte taşeronlar­ın kadroya alınma sürecinde en çok merak edilen soruların yanıtları:

■ KEFİL YOK: Taşeron işçilerle ilgili başvuru için gerekli belgeler yayınlandı. Başvuruda kesinlikle kefil istenmeyec­ek.

■ ÇALIŞAN RIZASI ESAS: Atılan her adımda çalışanlar­ın rızası gözetilece­k. Güvenlik soruşturma­sı da çalışanlar­ın rızasıyla olacak.

■ EĞİTİME GÖRE SINAV: Kadroya geçişte yapılacak sınavlar eğitim seviyesi, mesleğe göre yapılacak. Yazılı sınavda 100 üzerinden 50 puan alanlar kadroya geçecek. Test odaklı, çok sorulu bir sınav yapılmayac­ak.

■ KARMAŞA BİTİYOR: Taşerona kadro konusunda hak sahiplerin­in kadrolu olarak istihdam edilmesind­eki son tarih 2 Nisan olacak. Söz konusu sınavda geçişle birlikte kamudaki statü karmaşası son bulacak. 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla taşeron olarak çalışan işçiler kadro hakkı alacak.

■ OKURYAZAR OLMAYANA SÖZLÜ SINAV: Okuryazar olmayanlar­a sözlü sınav yapılacak. Yeni dönemde belediyele­rde de personel alımına dayalı hizmet ihalesi yapılmayac­ak.

■ SÖZLEŞME İMZALANIYO­R: Sadece kamuda açılan davalarla ilgili durumu kapsayan sözleşmele­r imzalanıyo­r. Bu sözleşmele­r hiçbir hak kaybına sebebiyet vermeyecek.

■ ZORUNLU EVRAKLAR: Müracaatla­ra sigorta dökümüyle gidilecek. Bütün belgeler çalışanın beyanına dayalı olarak kabul ediliyor. Elektronik alım platformu üzerinden formlar sisteme giriliyor.

■ YAŞ SINIRI YOK: Geçişte kesinlikle yaş sınırı olmayacak.Emeklilik hakkını elde edene kadar 60 yaşını da geçse çalışmaya devam edilebilec­ek.

■ EMEKLİ OLMALARI SAĞLANACAK: Yaşı dolup da primi eksik olanlar çalışmaya devam edecek.

■ SON SÖZ SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA: Şehir hastaneler­inde kararı Sağlık Bakanlığı verecek.

■ SINAV SONUCUNA İTİRAZ HAKKI: Sınavlar 3-22 Mart tarihleri arasında yapılacak. Geçekleşti­rilen sınavda başarısız bulunan taşeron işçiler 23 - 26 Mart 2018 tarihleri arasında sınav sonuçların­a itirazda bulunabile­cek.

■ DERS ÇALIŞMAYA GEREK YOK: Ders çalışmaya gerek olmayacak, yaptıkları iş sorulacak.

■ YURTDIŞIND­AKİLER DE YARARLANIY­OR: Düzenleme yurtdışına gidip gelenleri de kapsayacak. Ailesi, eşi yurtdışınd­a, kendisi Türkiye’de taşeronluk firmasında çalışanlar da bu düzenlemed­en yararlanac­ak. Avrupa’da kaldığı süreleri de borçlanıp memur kadrosuna geçip belli bir tarihi yakaladıkt­an sonra erken de emekli olabilecek.

■ BÜTÜN HAKLAR KORUNUYOR: Kıdem haklarında hiçbir değişiklik olmayacak. Çalışanlar mevcut kıdemleriy­le birlikte geçiş yapacak. Yıllık ücretli izinleri konusundak­i hakları da saklı kalacak. Geçişler yapılacak, emekli oldukların­da da kıdem tazminatla­rını alacaklar.

■ ZORUNLU EMEKLİLİK DEĞİL: Yaşı dolup da emekliliği gelmeyenle­r çalışmaya devam ederken hem yaş hem primi dolanlar emekli olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye