Sabah

Onlarda ve bizde cenaze töreni!.

-

Cenaze Kokteyli” adını koyduğum törenler için cami avlusuna gitmiyorum son yıllarda biliyorsun­uz.. Ölen ünlü biriyse, oraya kameraları­n geleceğini bilenlerin kendileri de ünlüyse, saygıya değil, ekrana konuşmaya koşuyorlar sanki.. Ünlü değillerse, kameranın tam karşısında yer alıp görüntüye girmek için itişiyorla­r.

Cenaze namazında bile, ne tabuta saygı var, ne aileye.. Bir itiş, kakış.. İlle görüntüye gireceksin ve de bir ünlünün yanında gireceksin ki, havan olsun.

“Havanız batsın” dedim, sonunda.. Geçen hafta, Torkom Vartayan adlı okurumdan bir mektup aldım. Nasıl duygula rıma tercüman olmuş.. Aynen alıyorum.. Pek mümkün değil ya, “Ders alan çıkar belki” umuduyla..

HHH

Size dünyaca ünlü Fransız e Pail Kincal XlXc#VaEaK cRP WU 7eleIRn sanatçı Johnny Hallyday’ın cenaze töreninden bahsetmek istiyorum. Türkiye’de fazla yer tutmayan bu haber Fransa’da günlerce birinci gündem maddesi oldu.

Fransız televizyon­unda naklen yayınlanan halktan onbinlerce kişinin, sanatçılar­ın, eski ve yeni devlet başkanları­nın katıldığı cenaze töreni aslında Türkiye için bir ders niteliği taşıyordu.

Ne demek istediğimi size madde madde özetleyeyi­m.

1. Yayın kuruluşu; Bir tek TF1 televizyon­una töreni nakletme izin verilmişti. Kameralar en güzel açıdan cenaze törenini halka sunmak için konuşlandı­rılmıştı. Ama tabutun yanında yas tutan acılı ailenin yanında ne bir kameraman, ne bir mikrofon, ne de patlayan flaşlar vardı. Bizim medya bu işler nasıl oluyor bunu görmeliydi.

2. Siyasetçil­er başta Macron

)aNV

606 H8 \a]

’\e J|ndeU (Devlet Başkanı), Holland (Eski Başkan), Sarkozy (Eski Başkan) ve eşleri, diğer önde gelen poli tikacılar ve sanatçılar oraday dı ama hiçbir koruma insanla rı itip yol açmadı. Hiç kimse kendine önde yer kapma ya da televizyon­da gözükme çabası içine girmedi.

Dini törene geçilirken kimse yaslı ailenin acısının mahremiyet­ine girmedi.

3. Halk.. Toplumun her kesiminden insanlar törenin yapıldığı katedralin karşı kaldırımın­da belediyeni­n kurduğu bariyerler­in arkasında toplanmışl­ardı. On binlerce insan arasından biri bile bu bariyerler­i aşmayı denemedi. Saçma sapan sloganlar atılmadı.

Fransa, Johnny Hallyday’i son yolculuğun­a uğurlarken, bizlerin öğreneceği o kadar çok şey vardı ki...

7L 0H

IaceERRN cRP HincalXlXc VaEaK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye