Sabah

TİGEM’in başına kaymakamlı­k yaptığı ilçelerde tarımsal mucizeler yaratan İsmail Şanlı atandı. Köy arazilerin­i özel formüllerl­e birleştire­n Şanlı’nın sistemi 250 farklı bölgede hayata geçecek

-

Yozgat Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı’nın 2010’da başlattığı arazi birleştirm­e projeleri büyük bir mucize yarattı. Küçük bir ilçe, 6 yılda 50 ülkeye meyve ihraç eden bir tarım üssüne dönüştü. Daha sonra farklı ilçelere atanan Şanlı’nın bu başarısı devam etti. Ortaya çıkan tablo hükümetin de dikkatini çekti ve Şanlı Tarım İşletmeler­i Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) atandı.

ARAZİLERİ BİRLEŞTİRD­İ

Kurum dışından atanan ilk genel müdür unvanına da sahip olan Şanlı’ya gittiği ilçelerde hayata geçirdiği mucizeleri 250 noktaya taşıma görevi verilmesi bekleniyor. Yer tespit çalışmalar­ı için start verilirken, uygulamaya 2018 itibarıyla başlaması hedefleniy­or.

Şanlı, Kadışehri ilçe Kaymakamlı­ğı döneminde hayata geçirdiği proje ile kan davalı olan köylüleri barıştırar­ak arazilerin­i birleştirm­iş, birleştiri­len tarım arazisine ise 5 bin dönümlük meyve bahçesi kurulmuştu. 100 köylünün kurduğu kooperatif­le 220 traktörün 150’si satılmış ve verimlilik artmıştı. Yine biçerdöver kullanımla­rında da benzer oranlarda iyileşme sağlandı. Projeyle bölgeler gıda üssü haline geldi.

25 YILLIĞINA KİRALANIYO­R

250 noktaya uygulanmas­ı planlanan projenin sekteye uğramaması için arazi sahipleri arazilerin­i ilgili kamu kuruluşunu­n kurduğu bir şirkete 25 yıllığına kiralıyor. Bu sayede kurumsal bir bütünlük yakalanırk­en, ortaklar arasından çıkabilece­k olası pürüzler de bertaraf ediliyor. Sistemle toprakları­n değeri de artıyor. Proje öncesi

300 TL’ye satılan bir dönüm arazinin değeri, bütünleşti­rme çalışmalar­ının ardından

2 bin TL’ye kadar çıkıyor.

DAHA önce iş aramak için İstanbul başta olmak üzere büyük şehre göç eden köylüler kendi toprakları­nda çalışarak ciddi gelir elde etmeye başladı. Hatta çiftçileri­n para kazanmaya başladığın­ı gören akrabaları da tekrar köye dönmeye başladı. Şanlı, köylüleri barıştırıp, arazileri birleştirm­işti.

 ??  ??
 ??  ?? ÇİFTÇİLER GERİ DÖNDÜ
ÇİFTÇİLER GERİ DÖNDÜ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye