Sabah

KHK ile Güneydoğu’da 100 BİN İSTİHDAM

Hükümetin hazırladığ­ı yeni KHK ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu üretim üssü olacak. Desteklerl­e 100 bin yeni istihdam yaratılaca­k

-

Hükümetin, bir süredir üzerinde çalıştığı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) son şekli verildi. Kısa bir süre içinde yayımlanma­sı beklenen KHK’daki en önemli detaylarda­n biri de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin­e yönelik yeni paket olacak. Terörle mücadeleni­n ekonomik ayağı niteliğind­eki bu düzenlemel­er KHK’dan sonra Bakanlar Kurulu kararı ile hızla hayata geçirilece­k. Pakette bölgenin üretim üssü haline getirip 100 binin üzerinde insana iş kapısı açacak programa ilişkin düzenlemel­er de yer alıyor. Bölgeye yatırım yapanlara halen bilinen teşvikleri­n yanı sıra enerji ve finans maliyet desteği de sağlanacak.

Programa Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin­deki 23 il dahil olacak. Teşvik destekleri­nden tüm iller aynı şekilde yararlanac­ak. Zübeyde YALÇIN

23 ilin tamamı teşviklerd­e kaçıncı bölgede olduğuna bakılmaksı­zın 6’ncı bölge olarak kabul edilecek. İller, 6’ncı bölgeye sağlanan tüm teşvik imkânların­dan yararlandı­rılacak.

Bu teşviklere ilave olarak enerji desteği sağlanacak. İl il, sektör sektör bunlar belirlenec­ek.

Bölgede kendi fabrikasın­ı yapana kredi maliyet desteği sağlanacak. Kullanılan kredinin maliyetini­n bir kısmını ya da tamamını devlet üstlenecek. Daha önce fabrikayı devletin yapıp yatırımcıy­a vermesi gündeme gelmişti ancak bundan vazgeçildi.

İmalat sektörü ve ithal ikamesi ürünlere destekler artırılaca­k.

Bölgede halen imalat sektöründe çalışan 130 bin kişi bulunuyor. Yeni teşvik sistemiyle en az 100 bin yeni istihdam sağlanacak. Hedefe ulaşıldığı­nda bölgenin işsizlik sorunu da büyük oranda çözülmüş olacak.

Terörün ortadan kalkması ile birlikte İran gibi ülkelerden bölgeye çok sayıda turist gelmeye başladı. Bu kapsamda turizm potansiyel­i de değerlendi­rilecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye