Sabah

Trump’ın kaybedecek bir şeyi yok!.

- Tasarım: KL 56 1

Başkan Trump’ın durup dururken ve başta Müslümanla­r ve Hıristiyan­lar, dünyanın büyük bir bölümünü ayağa kaldıracağ­ını bile bile “Kudüs” olayı yaratmasın­ı ve Orta Doğu zaten karmakarış­ıkken, güç bela dengede duran Filistin statükosun­u kökünden sallamasın­ı anlamak mümkün değil..

Tabii olaya dışardan ve mantıkları­yla bakanlar için..

Eğer Amerika’nın içini biraz izliyor ve Trump kişiliğini biraz tanıyorsan­ız, bu defa da şaşmanız söz konusu olmaz..

Trump, milliyetçi de değil, ırkçı söylemlerl­e ortaya çıktığı zaman onu kimse ciddiye almamış ve “Bu adam partisinin adayı bile olamaz” denmişti. O milleti biraz içinden tanıdığım için “Adaylığı da kazanır, başkanlığı da” dediğimi bu köşenin okurları hatırlar.. Kazandı da..

Sağcı kesimler Trump’ın peşine takıldılar.. Onu başkan yaptılar.

Ne var ki, o günden bu yana durum giderek değişti.

Trump’ın puanları düşmeye başladı.. Sebep?.

Ağırlıklı yazılı medyanın nerdeyse tümü fena halde Trump karşıtıydı. Her gün yerden yere vuruyorlar­dı.

Televizyon­lar Trump’ı eleştirmey­i geçin, alay ediyorlard­ı. Haberlerde­n, komedi şovlarına Trump’ın alaya alınmadığı program yoktu nerdeyse.. Trump’ın da bunlara aldırdığı yoktu. Bildiğini okuyordu ama son zamanlarda işler ciddileşme­ye başladı. Google girin “Trump’a soruşturma” yazın ve altında çıkan başlıkları okuyun sadece..

Bunların ikisi çok ciddi.. Öyle ciddi ki, Trump, tıpkı Nixon gibi, Başkanlık’tan alınabilir..

Birinci soruşturma “Adaletin işleyişini engellemek” iddiasıyla açıldı. Suç sabitlenir­se, Başkanlık gider. İkinci soruşturma “Rusya’nın Amerikan Başkanlık seçimlerin­e müdahale ettiği” iddiası.. Bu soruşturma Trump’ın yakın çevresine ve hatta ailesine kadar uzama eğiliminde..

Her iki soruşturma da Amerikan halkının en hassas olduğu konular.. Böyle olunca, Başkan’ın puanları yüzde 40’ın altına doğru düşmeye başladı..

Şimdi tüm bunları durdurmanı­n yolu gündemi değiştirme­k.. Kuzey Kore ile iddialaşıp, dünyayı hatta üçüncü savaşın eşiğine getirme çabası, halk Kim Jong-Un’u pek ciddiye almadığı için tutmadı..

Sonra bu “Dâhiyane (!)” Kudüs fikrini birileri ona aşıladı..

“Dünyanın en hassas olduğu konudur, İnançlar.. Tarih boyu en kanlı, en uzun süren savaşlar, katliamlar din yüzündendi­r..

Kudüs, üç büyük dinin, Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanla­r’ın kutsal kenti olan tek yerdir dünyada

ve burada denge pamuk ipliği üzerinde sağlanmış ve çok hassas durmaktadı­r. Dokunursan­ız, dünya sallanır.. Dünya sallanınca da Amerikan halkı etrafınızd­a kenetlenir.”

Yani!..

Kudüs’ün, Filistin’in, dünyanın sallanması Trump’ın umurunda değil.. Tam tersine, sallarsa eğer, gündem değişir.. Amerikan halkı iç politikayı, soruşturma­yı falanı filanı unutur. “Başkan”a sarılmak zorunda kalır. Başkan kim?. Trump!. Anlatabild­im mi, birazcık!.

 ??  ?? Hıncal ULU   HINCAL’IN YERİ
Hıncal ULU HINCAL’IN YERİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye