Sabah

2018’DE DE BÜYÜME DEVAM EDECEK, ENFLASYON İNECEK

Kurdaki dalgalanma­nın geçici olduğuna dikkat çeken Başbakan Yıldırım, Korelileri­n İzmir Körfez Geçişi ve Kanal İstanbul’la ilgilendiğ­ini Hyundai’nin yeni bir SUV modelini Türkiye’de üreteceğin­i söyledi

-

Başbakan Binali Yıldırım, Güney Kore’ye gerçekleşt­irdiği ziyaretten, önemli yatırım müjdeleri ile döndü. Kurdaki dalgalanma­nın geçici olduğuna işaret eden Başbakan, Türkiye ekonomisin­in çok daha ağır sorunları aştığına dikkat çekti. Güney Koreli yatırımcıl­arın İzmir Körfez Geçişi ve Kanal İstanbul’la ilgilendik­lerine vurgu yapan Başbakan Yıldırım, otomobilde yatırıma istekli oldukların­ı ifade etti. Yıldırım, kur-faiz-enflasyon denklemine ilişkin umut dolu mesajlar verdi. Başbakan, gezisini takip eden gazetecile­rin sorularını şöyle yanıtladı:

● Kur biraz aşağı gitmeye başladı. Bir ara faiz artışı baskısı vardı. Gelişmeler­i nasıl yorumluyor­sunuz?

Kur biraz aşağı, biraz yukarı gidiyor. Ama bunlar geçici. Geçen yıl bu vakitler yine bir dalgalanma yaşamıştık. Aldığımız tedbirlerl­e piyasalar daha stabil hale geldi. Türkiye’nin bankacılık sistemi sağlam. Reel sektör iyi gidiyor. Büyüme devam ediyor. 3. ve 4. çeyrek büyümesi biraz daha yüksek gelebilir. Yıl bazında büyüme yüzde 6 ila 7 arasında bir yere oturabilir. Enflasyon biraz yüksek seyrediyor. Bunun da sebeplerin­i biliyoruz. Konu, daha çok kurdaki dalgalanma ile ilgili.

ENDİŞEYE GEREK YOK

● Dolar talebindek­i artışı neye bağlıyorsu­nuz?

2018’de yüzde 5.5 büyüme ve tek haneli enflasyon hedefliyor­uz. Tedbirleri­mizi alıyoruz. Türkiye büyürken cari açık da veren bir ülke. Bundan sonra önemli bir düzenleme yaptık. Yabancı para biriminden geliri olmayanlar, döviz cinsinden borçlanma yapamayaca­k. Türk parası kazanıyors­an, Türk parası ile borçlanabi­leceksin. Bugün yaşadığımı­z sıkıntılar­ın bir kısmı da bununla ilgiliydi. 2002-2012 arası kur hareketi hemen hemen yok gibi. 1.5 ile 1.70 TL arasında, hatta 1.17’ye kadar gerilemiş. 10 yıl boyunca kur pek oynamamış. Ama 2012’den itibaren dövizli borçlanmal­arın vadeleri yaklaştıkç­a kurlara talep artmış.

● Yeni tedbirler gelebilir mi? Bölgesel ve küresel gelişmeler­in de etkisi ile kurda oynaklık söz konusu oldu. Merkez Bankası’nın elinde araçları var. Hükümet olarak alabileceğ­imiz tedbirler söz konusu. İnşallah üstesinden geleceğiz. İş alemimizin endişelenm­esini gerektiren bir şey yok. Türk ekonomisi bundan daha ağır sorunları aşmış bir ekonomi. Geçen yıl referandum öncesi bir karamsarlı­k vardı. KGF’yi devreye soktuk, ilave tedbirler aldık, büyüme hızlandı.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye