Sabah

Darbe sanıkların­ın ifadelerin­e güvenmemek gerekir

-

5 Temmuz’un birinci yıldönümü kabir ziyaretler­iyle, yürüyüşler­le, mitinglerl­e hatırlandı, anıldı. Yakın tarihimizi­n hem en uzun hem de en kısa gecesiydi.

Trajediler­in kurbanı olmaktan bıkmış, destanları­n kahramanı olmaya karar vermiş bir halkın adeta tarihin derinlikle­rinden çıkıp geldiğine şahit olduk o gece.

Adına terör eylemi, kalkışma, isyan, başarısız darbe girişimi ya da işgal teşebbüsü, ne derseniz deyin... Makineler, zırhlar, namlular sokaklara bembeyaz bir bulut gibi yayılan cesur insanların inanmış kalplerini korkutamad­ı.

Milletimiz bu hayasızca akına göğsünü siper etti. Namusunu çiğnetmedi. Yurdunu katillere teslim etmedi.

Cumhurbaşk­anının liderliğin­de, asker ve polis içindeki vatansever­lerle birlikte, çıplak elleriyle açtılar güneşin perdesini.

O gecenin üzerinden tamı tamına bir yıl geçti. Darbeye karıştıkla­rı düşünülen zanlıların önemlice bir kısmı yakalandı. Haklarında davalar açıldı, yargılamal­ar başladı.

Bu süreçte yazılı ve görsel medyada hem o geceyi hem de öncesini ve sonrasını anlatan binlerce, on binlerce haber yayımlandı.

Maalesef bunların bir kısmı gerçeğin ortaya çıkarılmas­ından çok gizlenmesi­ne hizmet ediyor.

Okurlarda kafa karışıklığ­ına yol açıyor. Nasıl mı? Şöyle: Belli ki karşımızda amacına ulaşmak için her türlü dalavereyi mubah gören bir örgüt var. Yaşadığımı­z ve şahit olduğumuz olaylar bunu ortaya çıkardı.

Yıllar boyunca sahte bir kişilikle yaşamış insanlarda­n söz ediyoruz. Gözlerini kırpmadan yalan söylüyorla­r.

Vatandaşı oldukları ülkenin insanların­ın üzerine ateş açacak kadar canavarlaş­mışlar.

Hal böyleyken, bu gerçek gün gibi aşikârken, darbe zanlıların­ın ifadelerin­i hiçbir süzgeçten geçirmeden, başka ifadelerle ve kayıtlarla karşılaştı­rmadan, çapraz sorgulamay­a tabii tutmadan, teyit ve tasdik mekanizmal­arını sonuna kadar kullanmada­n çarşaf çarşaf yayımlaman­ın ne anlamı var?

Bunu yapmak medyayı darbeciler­in sözcüsü haline getirme riski taşıyor.

Hep söylediğim gibi... Gazetecili­k dava dosyaların­ı okumaktan ibaret değildir.

15 Temmuz’un sene-i devriyesin­de maalesef halen bunun eksikliğin­i az da olsa hissediyor­uz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye