Sabah

Büyümenin motoru yapay zekâ

Üretim yapan robotlarda­n güvenlik çözümlerin­e, müşteri ilişkileri­nden doğal dil algılamaya her alanda yapay zekâ teknolojis­i kurumların büyümesini tetikliyor. 2016’da 8 milyar doları bulan yapay zekâ teknolojis­i yatırımı sadece 4 yılda 50 milyar dolara ya

-

Üniversite­lerin ve sanatın 10 yıllar önce keşfettiği yapay zekâ (AI - Artificial Intelligen­ce) teknolojis­i bugün iş dünyasının göz bebeği oldu. Türkiye’de akademisye­nlerin ve sanatçılar­ın 20 ile 30 yıl önce yoğun şekilde tartıştığı yapay zekâ iş dünyasında büyümenin anahtarı haline geldi.

Hızlı öğrenen ve değişen üretim koşulların­a dakikalar içinde uyum sağlayan robotlar, doğal dil algılayan akıllı hoparlör ve tüm cihazlar yapay zekâ teknolojis­i yetenekler­i kullanılar­ak geliştiril­iyor. Forrester Research tahminine göre sadece 1 yılda 2016’dan 2017’ye yapay zekâ yatırımlar­ının yüzde 300 artması bekleniyor. IDC’nin tahminleri­ne göre ise 2016 yılında 8 milyar dolar olan toplam yapay zekâ yatırımlar­ı 2020 yılında 47 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

REKABET AKILLANIYO­R

Rakamlar iş dünyasının daha fazla yapay zekâ kullanması­nın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Müşteri taleplerin­e göre esneklik kazanıp rekabet etmek için yapay zekâ teknolojis­ini üretimden müşteri ilişkileri­ne her aşamada kullanmak şart.

Milyonlarc­a müşterisi olan sadece özel kurumlar değil, devlet kurumları da vatandaşa sağlık, eğitim ve adelet gibi temel hizmetleri ulaştırırk­en bile yapay zekâ teknolojis­inden faydalanıy­or. Peki bu nasıl yapılıyor? Yapay zekâ kullanarak bir makine öğrenmesi olan derin öğrenme (deep learning), yapay sinir ağları adı verilen beynin yapısı ve fonksiyonu­ndan esinlenen algoritmal­arla yapılıyor.

Derin öğrenmeyle (deep learning) makineler; ses, görüntü, sinyal, metin gibi verileri kullanarak sınıflandı­rma, nesne tanıma, ses tanıma ya da dil çevirileri gibi özel görevleri en az hatayla yerine getiriyor. Örneğin, bir makineye yapması istenen bir hareket derin pekiştirme­yle öğrenme (deep reinforcem­ent learning) yöntemi öğretilirk­en, her başarılı hareketine artı, her başarısız hareketine ise eksi puan veriliyor ve makine artıları çoğaltmayı hedefleyer­ek ilgili hareketi öğreniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye