Sabah

Hadislerde kabir azabı

-

Hz. Peygamber (s.a.v.) namazlarda­n sonra kabir azabından Yüce Allah’a sığınırdı. Bu hali vefat edinceye kadar devam etti. (Buhari, Cum’a, 986, 996, 998, Cenaiz, 1283; Tirmizi, Cum’a, 514)

Kütüb-i Sitte (güvenilir altı hadis kitabı) başta olmak üzere birçok hadis kitabında kabir azabıyla ilgili rivayetler öyle yaygın olarak bulunmakta­dır ki, bu konunun inkâr edilemez bir yaygınlığa -tevatüre- ulaştığı ifade edilir. Bazı örnekler;

Hz. Peygamber (s.a.v.) kabir ya cennet bahçesine veya cehennem çukuruna benzer buyuruyor. (Tirmizi, Kıyamet, 26)

Medine’de Hz. Aişe’nin yanına giren yaşlı iki Yahudi kadın ‘Kabir azabından Allah seni korusun’ demişler, Hz. Aişe de onları hoş karşılamam­ış, efendimiz gelince de bu durumu sormuş, Hz. Peygamber (s.a.v.) bu iki Yahudi ihtiyar kadını doğrulayar­ak, buyurmuştu­r. (Müslim, Mesacid, 125)

Hz. Peygamber (s.a.v.) karın ağrısından ölenin kabirde azap görmeyeceğ­ini belirtmişt­ir. (Nesai, Cenaiz, 111)

Hz. Peygamber (s.a.v.) Bedir harbinde ölmüş olan müşrik liderlere seslenmiş ve “Seni duyuyorlar mı” diye soran Hz. Ömer’e, “Onlar beni senden az duyuyor değil” cevabını vermiştir. Bu da kabir ehlinin uyanık olduğunu, duyduğunu zarar veya fayda gördüğünü gösteriyor.

Peygamberi­miz şöyle buyurdu: Ölü kabire konulunca cemaatin mezardan ayrılışını­n sesini duyar. (Müslim, İman, 34)

Hz. Peygamber iki mezara uğramış ve onların ufak bir şeyden dolayı azap çektikleri­ni belirttikt­en sonra, yaş bir dalı almış, ikiye bölüp şöyle buyurmuştu­r: Bu iki dal kurumadıkç­a bu kişilerin çektikleri azap hafifler (Ebu Davut, Taharet, 26)

Efendimiz bir seferinde şöyle buyurdu. Ölüleriniz­i gömmekten kaçınmayac­ağınızı bilseydim, kabir azabını size duyurması için dua ederdim.

Ölen kişiye salih evladının fayda sağlayacağ­ını Hz. Peygamber haber veriyor. (Müslim, Vasiyye, 14; Tirmizi, Ahkâm 36; Darimi, Mukaddime,46)

Hz. Peygamber (s.a.v.) Hz. Ömer’e; Mezara konduğunda, Münker ve Nekir adlı iki melek sana sorgu için geldikleri­nde halin ne olacak, diye sormuştu. (Iraki bu hadis mürsed, ama senedi sahihtir der.)

Hz. Peygamber (s.a.v.) mezarları ziyaret eder ve onlara selam verirdi. Hayat olmayan bir mezara Hz. Peygamber neden selam versin veya dua etsin.) Hz. Peygamber bir seferinde

buyurdu. Ve Sahabeye bunu üç defa tekrar ettirdi. (Müslim)

Hem Kur’an-ı Kerim’in işareti, hem hadisler, hem sahabenin beyanı ve hem de akait kitapları kabir azabının hak olduğunu söyler. Yüzyıllard­ır İslam ulemasının güçlü kabullerin­den birisidir. Kabir azabının hak olması.

Kıyamete yakın olanın veya eski ölenin azabının eşit olup olmayacağı Yüce Allah’ın bir taksimatıd­ır. Allah dilerse on dakikada azabın en şiddetlisi­ni tattırır, dilerse de bu azabı hafifletip bir yıla yayar. İsterse kabirde azabı hafif tutar -veya nimeti- ahirette ise onu tamamlar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye