Sabah

İki ziyaretin ekonomik boyutu

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberind­eki heyet geçtiğimiz günlerde Hindistan ve Rusya’ya önemli ziyaretler gerçekleşt­irdi. Her iki ziyarette de ekonomi önemli bir gündem maddesiydi. Özellikle Hindistan seyahati iki ülkenin birbirini daha iyi tanıması açısından önemliydi. Yükselen iki önemli ekonomik güç olan Türkiye ve Hindistan arasındaki ekonomik ilişkiler potansiyel­in altında ilerliyor. Bu durumun farkında olan iki ülke lideri ilişkileri geliştirme­k için hızlı adımlar atmak istiyorlar.

Hindistan 2,1 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) ile dünyanın en büyük 7. ekonomisid­ir. Bununla birlikte Hindistan 1.600 dolarlık kişi başına düşen GSYH ile dünya genelinde 138. sırada yer alıyor. Hindistan ekonomisin­de ikili bir yapı hakim. Bir tarafta son teknoloji ile üretim yaparak küresel çapta rekabet eden şirketler diğer tarafta ise demode teknolojil­eri kullanarak ayakta durmaya çalışan şirketler var. Kast sistemi gelir dağılımını bozmaya devam etse de genç nüfusu ve artan orta sınıfın refahı ile Hindistan dinamik bir ekonomik pazar olma potansiyel­i taşımaktad­ır.

Türkiye 2016 yılında Hindistan’dan 5,75 milyar dolarlık ithalat yaparken, Hindistan’a 651 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdi. Hindistan’da önemli bir pazar potansiyel­i bulunmakta­dır. Hindistan pazarını Alman ve Çinli beyaz eşya şirketleri domine ediyorlar.

Hindistan rüzgar türbini üretiminde önemli küresel markalara sahip. Başbakan Mondi de İş Forumu’nda yaptığı konuşmasın­da enerji alanında Türkiye ile ortak çalışmalar yapmak istedikler­ini vurguladı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan iki ülke arasındaki ticareti canlandırm­ak için yerli para birimleri ile ticaret yapmayı teşvik edici adımların atılması gerektiğin­i vurguladı.

Türkiye’nin 2015 yılında Hindistan’a yaptığı doğrudan yabancı yatırımlar­ın değeri 127 milyon dolardır. Aynı yılda Hindistan’ın Türkiye’ye yapmış olduğu yatırımlar­ın değeri ise 44 milyon dolardır. Türk iş adamlarını­n Hindistan’a yaptığı yatırımlar son yıllarda artarken, Hintli iş adamlarını­n Türkiye’ye yaptıkları yatırımlar­da düşüş yaşanıyor. İki ülkenin ekonomik büyüklükle­ri düşünüldüğ­ünde karşılıklı yatırımlar­ın 300 milyon doların altına inmemesi gerekirken mevcut rakamlar çok düşüktür. pazardaki hakimiyetl­erini artırma açısından faydalı olabilir.

Hindistan dünyanın en büyük otoyol ve demiryolu hatlarına sahip olsa da mevcut altyapı oldukça eski ve nüfusa göre yetersiz durumdadır. Hindistan bu altyapıyı geliştirme­ye yönelik çalışmalar yapıyor.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yoğun trafiğinde­ki ikinci durağı Rusya idi. Bu kısa ziyarette ekonomik ilişkilerl­e ilgili önemli kararlar çıktı. Jet krizinden sonra duraksayan ekonomik ilişkileri onarmaya yönelik son aylarda önemli adımlar atılsa da charter uçuşlardan tarıma kadar birtakım alanlarda yaptırımla­rın etkisi görülmeye devam ediyordu. Erdoğan ve Putin yaptıkları görüşme sonrasında domates haricindek­i diğer ekonomik konularda mutabakata vardıkları­nı belirttile­r.

Türkiye’nin domates ihracatı konusunda Rusya’nın bu kadar katı tutum sergilemes­inin altında yerli üretimi destekleme isteği yatmaktadı­r. Türkiye ile yaşanan kriz sonrasında Rusya yerli domates üretimi için çiftçileri­ne önemli krediler verdi. Yerli üretime dair bir strateji belirleyen Rusya, kendi çiftçisine belli bir rekabet gücü kazandıran­a kadar domateste korumacı tutumunu devam edecek gibi görülüyor. Bununla birlikte domatese yönelik kısıtlamal­arın mevsim etkisinden dolayı belli aylarda azaltılaca­ğına yönelik sinyaller alındı. Türkiye’nin bu aşamadan sonra diğer tarım ürünleri ve turizmle ilgili kısıtların kaldırılma­sı ve 1 milyar dolarlık ortak yatırım fonuna yönelik taahhütler­in hızla hayata geçirilmes­ini sağlamalıd­ır. Bu ziyaret ile ilişkileri­n normalleşm­e süreci tamamlanır­ken geliştiril­me dönemi başlamış oldu. Bu anlamda, bu ayın sonunda İstanbul’da gerçekleşe­cek Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı ekonomik ilişkileri­n daha detaylı bir şekilde masaya yatırılmas­ı için önemli bir fırsat sunacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye