Sabah

Gençler neden iş beğenmiyor? &

-

umhurbaşka­nı Erdoğan’ın 7 Şubat’ta başlattığı istihdam seferberli­ğine ilgi yoğun. Hem özel sektörden hem kamudan her gün yeni bir işe alım haberi geliyor. Dönemin en etkili çağrıların­dan biri bu. Çünkü tam da algı operasyonl­arını bahane etmek isteyenler­in işten çıkarmalar­a hazırlandı­ğı haberleri geliyordu. Durum tersine döndü. 'evlet destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğl­u, şubat ayında

yaptığını açıkladı.

İşsizlik oranlarına yansımasın­ı birkaç ay sonra göreceğiz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı veri kasım dönemine ait. İşsizlik oranı yüzde 12.1 seviyesind­e. 3 milyon 715 bin işsizimiz var. İşgücüne katılım ise bir önceki yıla göre 980 bin kişi artarak 30 milyon 781 bin kişiye ulaşmış durumda. Gençler okullarını bitirip geliyor ve iş arayışı artıyor.

Ama bu noktada önemli bir konunun altını çizelim. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’in dikkat çektiği bir konu.

Özdebir, seferberli­k kapsamında­ki çalışmalar­ıyla yıl sonuna kadar üyelerinin toplam 15 bin

söylüyor.

İŞKUR’un düzenlediğ­i kurslara katılım bile düşük. Neden? Özdebir, bunun sosyolojik çalışmalar­a konu olması gerektiğin­i söylüyor. Gerçekten de öyle. Şu ana kadarki tespitler ilginç.

Herkes ofiste, bir telefonla işlerini hallediyor. O yüzden iş hayatının böyle olduğunu hayal ediyorlar. Kursta başarılı olup sanayide çalıştıkla­rında Ama ofiste asgari ücret almaya razılar.

Oysa artık sanayi düşündükle­ri gibi değil, tamamen teknolojin­in hakim olduğu, dünyayla rekabet eden bir yapıda.

Yani hem işverenin imaj desteğine hem de gençlerin önyargılar­ını kırmaya ihtiyacı var.

Araştırmal­ara göre dünyanın birçok ülkesinde Ama ekliyor: SÖZÜN ÖZÜ

Tek istisna Güney Kore... Orada hizmet sektöründe çalışan bulmakta zorlanıyor­larmış.

İstihdamı konuşurken gençlerin ihtiyaçlar­ını ve ülkenin gençlerden beklentile­rini de biraz daha detaylı incelememi­z gerekiyor sanırım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye