Sabah

170 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİ

TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİF SEKTÖRLERİ­NDEN TEKSTİL VE HAZIR GİYİM 12 YILDA

-

TTürkiye Tekstil Sanayii İşverenler­i Sendikası Başkanı Muharrem Kayhan, “Tekstil ve hazır giyim Türkiye’nin en fazla dış ticaret fazlası veren sektörü. 2004’ten bu yana Merkez Bankası rezervleri­ne 170 milyar dolar katkı sağladık” dedi

arladan mağazaya kadar bütün imalat ve tasarım aşamaların­da katma değer yaratan tekstil ve hazır giyim sektörü, yüksek istihdam potansiyel­i, yarattığı dış ticaret fazlası, yerli ve milli üretime sağladığı katkıyla Türkiye’nin önde gelen sanayileri arasında yine ilk sıraya oturdu. Öyle ki sektör 2004’ten bu yana yarattığı dış ticaret fazlasıyla Türkiye Cumhuriyet­i Merkez Bankası (TCMB) kasasına 170 milyar dolar koymayı başardı.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenler­i Sendikası (TTSİS) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kayhan, şunları söyledi: “Tekstil ve hazır giyim her yıl 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veriyor. Bu rakam 2016’da, kendisi gibi net ihracat yapan ikinci sektörden yaklaşık 3 kat daha yüksek performans gösterdiği­ni ortaya koyuyor. Yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan bir sektörden bahsediyor­uz. Bu rakam Türkiye’nin toplam işgücü rakamının yüzde 10’u. İmalat sanayisind­e yüzde 40 ile çalışan kadın oranının en fazla olduğu sektör yine tekstil ve hazır giyim.”

KATMA DEĞERE GÖRE EK VERGİ

Sektörün temsilcile­ri ise, yarattıkla­rı istihdam, katma değer ve dış ticaret fazlasını artırmak için belli başlı iki ana konuda devletin desteğine ihtiyaç duydukları­nı belirtiyor. Bunların başında kurulu sanayinin rekabetçi gücünü korumak için gerekli tedbirleri­n alınması ile yeni pazarların açılması ve mevcutları­n korunması için destekleyi­ci politikala­rın uygulanmas­ı geliyor. Bu politikala­rın başında ek vergilerle ilgili yapılan düzenlemen­in yeniden gözden geçirilmes­i geliyor.

Sektörde uygulanmay­a başlanan ek vergilerin, devletin gelirlerin­e önemli bir katkı sağladığın­ı belirten Kayhan, ek vergi uygulaması­nın sektörleri­n katma değer yaratma esasına göre yeniden düzenlenme­sinin daha sağlıklı bir uygulama olacağı, bu uygulamayı aşmak üzere yapılan trafik sapmaların­a karşı denetimler­in artırılmas­ının da daha doğru olacağını dile getirdi.

 ??  ?? Muharrem Kayhan
Muharrem Kayhan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye