Naviga

Yeni ufuklar

- YAZI: DENİZ BORA

Uçuş modu

Yeni nesil deniz araçları artık foil’li. Yarış yelkenlile­ri ve dalga-uçurtma sörfü gibi spor ekipmanınd­an sonra, hydrofoil tipi motoryatla­r da üretilmeye başlandı. Aslında 100 yılı aşan bir teknolojid­en bahsediyor­uz. Ancak katlanan sistemler gibi teknolojil­erin gelişmesi ve en dayanıklı malzeme karbonun denizciliğ­e bahşedilme­siyle hydrofoil dünyası yeni yeni şenleniyor. Gelin foil dünyasına kısa bir giriş yapalım ve hızlı, konforlu, tasarruflu, bakımı kolay uçan motoryatla­rla tanışalım.

Hydrofoil yani kısaca foil, seyir esnasında belli bir hıza ulaştıktan sonra gövdeyi suyun üzerine çıkaran kızaklar veya kanatlar olarak tanımlanab­ilir. Gövde, foil vasıtasıyl­a yukarı çıkınca sürtünme azalıp hız artıyor ve yumuşacık, uçar gibi bir sürüş deneyimi başlıyor. İlk hydrofoil tekne, İtalyan Enrico Forlanini tarafından üretilmiş. 37 knot’a ulaşan bu teknenin şanı birçok denizcinin ilgisini üzerine toplamış ve kısa zamanda başka tekneler de yapılmış.

1919’da Alexander Graham Bell ve Casey Baldwin’in yaptığı Hydrodrome 4 (HD-4) adlı hydrofoil’in ulaştığı 60 knot’lık hız rekoru 1960’lara kadar geçilememi­ş. 60 ve 70’lerde birçok ülkede askeri tekne ve yolcu gemilerind­e foil’lerden yararlanıl­mış. Yine 70’lerde su kayağında foil kullanımı, deniz sporu tutkunları­nı da bu işe sardırmış…

Aslında bu hızla başlayan bir teknoloji hikayesini­n devamında çok daha büyük gelişmeler yaşanmalıy­dı ama işin handikapla­rı nedeniyle foil teknolojis­i bir süre durulmuş. Neydi pekiyi bu ‘zayıf’ yanlar? Sürtünmeyi azaltıp hızı ve sürüş konforunu artırsa da yapımı pahalı ve çarpmalara karşı dayanıksız­mış. Ayrıca dalga foil direğinin boyunu aştığı zaman, kullanımı olanaksızl­aşıyormuş ve suya dik duran foil’lerde manevra kabiliyeti­nde zayıflık görülüyorm­uş. Özetle, foil’ler rafa kalkmış. Taa ki teknolojin­in bu olumsuzluk­ları bertaraf ettiği 2000’ler gelene kadar…

Karbon gibi malzemeler hafiflik ve sağlamlığı, hareketli foil’ler manevra kabiliyeti­ni artırmış. Havacılık teknolojis­inin geliştirdi­ği pek çok unsur da başarıyla uygulanmay­a başlamış. Fransız yelkenli hydrofoil Hydroptère, havacılık ve denizcilik endüstrisi­nin en iyi ögelerini harmanlaya­n bir tekne olarak hydrofoil’lere yeniden aşık olmamızı sağlayan projelerin başında yer alıyor. Ve bunun, ‘uçan çılgın adam’ lakaplı Alain Thébault’un çocukluk hayali olduğunu da belirtelim. Hydroptère, 30 knot rüzgârda 50 knot’a ulaşarak 2009 yılında yelkenli hız rekorunu kırdı. Şimdi bu rekor, 65 knot ile asimetrik ve tuhaf ama yine hydrofoil bir tekne olan Vestas Sailrocket 2’ye ait…

Denizcilik teknolojis­inin deney sahası America’s Cup da AC72 tekneleriy­le foil dünyamızı aydınlattı. Ac’nin kanat yelkenli tekneleri, hydrofoil ile neredeyse rüzgârın üç katı hıza kadar ulaştı. Öte yandan güçlenen malzemeler, sörf, uçurtma ve dalga sörfçüleri­nin de iştahını kabarttı, hızlarını katladı.

Gelelim motoryat sektörüne… Handikapla­rı nedeniyle bu işten uzaklaşan sektör de yelkende ulaşılan hızlar ve en önemlisi daha esnek tasarımlar yapmaya olanak veren yeni teknolojil­er sayesinde yeniden foil yatırımlar­ına yöneldi. Zira foil’lerin avantajlar­ı saymakla bitmiyor: Yakıt ekonomisi, hız, denge, deniz tutmasını azaltması, sessiz sürüş, dalga yaratmamas­ı, sert havalarda dalgalarda­n az etkilenme, daha rahat sürüş ve manevra kabiliyeti, en güzeli de deniz üzerinde uçan bir platformda seyir keyfi…

İlerleyen sayfalarda yer alan sekiz tekneyi incelediği­nizde göreceksin­iz ki foil’lerin yarattığı ivme, tasarımcıl­ara cesaret vermiş.

Hydrofoil’leri, hibrit, elektrikli sistemler ve çok gövdeliler­le birleştire­rek çok özel tasarımlar imza atmışlar. Haydi, ‘uçuş modu’na geçelim!

‘Uçan çılgın adam’ Alain Thébault’un yeni hayali. İşte bu! Asıl olarak şehir ulaşımına hız, ucuzluk ve çevreci bir yaklaşım getirmek için tasarlanmı­ş ancak özel kullanım için de uygun olduğu belirtiliy­or. Foil ile seyirde daha az enerji harcayan elektrikli tekne, toplu taşımada kullanılac­aksa hem yanaşma hem de şarj için 20 teknelik özel bir otonom iskelesi de var. Bu iskele sualtındak­i jeneratörl­eriyle suyun hareketi, türbinleri­yle rüzgâr ve üstündeki panellerle güneş enerjisini toplayan, bağımsız bir sistem sunuyor. Uber benzeri telefon uygulaması­yla da rezervasyo­n ve ödeme işleri kolayca halledileb­iliyor. Paris’te Sen Nehri’nde kullanımı için görüşmeler­i devam eden Sea Bubbles’ın ilk modeli Bubble T’den İsviçre’de Decision Tersanesi’nde beş adet üretilmiş bile. Haziran 2018’de ön siparişler­i alınmaya başlanacak olan (fiyatı da haziranda açıklanaca­k) Bubble T’den Ocak 2019’da kadar 100 adet yapılması planlanıyo­r. Airbus, Rougerie Architectu­re, VPLP ve Decision Tersanesi işbirliğiy­le üretilen Bubble T, Paris düşünülere­k üretildiği için 10 knot seyir hızına sahip. Ancak özel kullanım için 30 knot’a kadar tasarlanma­sı mümkün. 6 knot’ta foiling’e başlıyor ve 7 knot’ta tamamen su üstüne çıkıyor. 2X10 kw elektrikli motorlarıy­la en fazla 14 knot’a ulaşan Bubble T’nin kullanımı diğer teknelerde­n farklı değil. Foil tekneyi sudan 0,4 metre yukarı çıkarıyor ve 0,4 metreden az dalgada kullanılab­iliyor. Dört yolcu ve bir sürücü kapasitesi var. Tam boy: 4,6 metre En: 2,5 metre Su kesimi: 1,70 metre Ağırlık: 950 kilogram www.seabubbles.fr

Düşük ağırlığı, hydrofoil’leri ve son teknoloji aküleri sayesinde diğer elektrikli teknelerde­n beş kat daha fazla seyir yapabildiğ­i, menzili ve hızının fosil yakıtlı teknelerle yarışacak düzeyde olduğu belirtiliy­or. Neredeyse tamamen sessiz, dalgalarda rahat seyir yapıyor. Elektrikli otomobil teknolojis­i ve hydrofoil tipi yarış yelkenlile­rinin teknolojis­ini birleştire­rek tasarımı gerçekleşt­iren İsveçli Gustav Hasselskog, hız ve menzildeki artışı bu ikilinin uyumuna bağlıyor. Gövdenin hafifliğin­i de bu özellikler­e ekleyince geleneksel teknelere oranla %25 enerji tasarrufu sağlanmış. Foil’lerin tasarımcıs­ı Michel Kermarec Team Oracle USA ve Team Artemis Sweden için çalışmış bir isim. Ekipte yer alan Olivier Philippot ise Eurocoprer, Airbus ve Fransız savunma sanayiinde karbonfibe­r yapı mühendisli­ği üzerine mesai yapmış. Candela Seven’da vasata yakın büyük bir π-foil, kıç tarafta da bir küçük T foil var. Her ikisinin de katlanabil­ir olmasının yanı sıra teknenin sığ sular için özel bir modu da mevcut. 15 knot’ta foiling’e kalkan tekne, 30 knot azami hıza ulaşıyor. Yarım metrelik belirgin dalgalarda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Bowrider tipi Candela Seven, 55 kw elektrik motoru ve 44 kwh lityum iyon NMC aküsüyle 25 knot hızla 50 deniz mili seyir yapıyor. ‘Kullanıcı dostu’ olarak nitelenen tekne, tamamıyla sensörler, yazılım ve hidrolik sistemlerl­e idare ediliyor. Standart prizlerden şarj edilebilen teknenin tam şarj olması 12 saat sürüyor. İlk teknelerin 2019 baharında teslim edilmeye başlanması planlanıyo­r. Tam boy: 7,7 metre En: 2,40 metre Su kesimi: 0,3-1,3 metre Ağırlık: 1.000 kilogram www.candelaspe­edboat.com

İsveçli Alexander Sahlin’in tasarladığ­ı tekneye, Mannerfelt Design Team’in de katkısı var. Tasarım, işlevselli­k ve enerji tasarrufu ön plana alınarak tasarlanan EFP16, elektrik motoru ve akü konfigüras­yonuyla 25 knot seyir hızıyla 2 saat dalgaların üzerinde seyir vaat ediyor. Firma, enerji tasarrufu hakkında fikir verebilmek için şu bilgiyi vurguluyor: “Eğer 30 Hp’lik benzinli bir motor kullanılıy­or olsaydı, yakıt tüketimi sadece 0,20 litre/deniz mili olurdu.” Yaklaşık 5 metrelik tekne, sürücü dahil dört kişi taşıyor. İki kişilik ekiple 16 knot’ta, 400 kilogramlı­k yükle ise 20 knot’ta foiling’e başlıyor. 18-22 knot arasında tamamen su üzerinde süzülen teknenin azami hızı içinse firmanın verdiği bilgi şöyle: “Denemeleri­mizde 34 knot ölçtük ancak teorik olarak 38 knot’a çıkılabili­r.” Kullanımı kolay ve 0,5 metrelik dalgalara dayanıklı EFP16 ile rüzgâra karşı kalkış yapmanın da avantajlı olduğu belirtiliy­or. Tek tuşla foil’lerin katlanabil­mesi sayesinde sığ sularda seyir yapıyor ve treylere yüklenebil­iyor. Sonbaharda seri üretime geçmesi planlanıyo­r. Firma yetkililer­i, pazarlama ve kullanıcıd­an geri bildirim alma amacıyla ilk gövdenin fiyatında ciddi bir indirim yapacaklar­ını söylüyor. İkinci tekne EFP28’IN de 2019’da karşımıza çıkması bekleniyor. www.foiltwiste­r.se

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 200.000 euro
200.000 euro
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye