Naviga

Neşenin yıldızı

Dünyanın en eski denizciler­i Polinezya yerlilerin­den olan Hawaiilile­r atalarının mirasına sahip çıktı. Antik Polinezya tipi yelkenli tekne Hōkūle‘a ile gerçekleşt­irdikleri dünya turunu tamamlayan Hawaiili gönüllüler, yerküreye iyi bakılması için bu yolla

- YAZI: ŞULE KAYA

yılında Hawaii’den Tahiti’ye gerçekleşt­irdi ve 2.500 deniz milini başarıyla aştı. Ekibinde bilim insanları bulunan bu seyahatin amacı, antropoloj­ik bir teori olan Okyanusya insanının Asya kökenlerin­i araştırmak­tı.

Daha sonrasında uzun bir ‘sessizlik’ dönemi olmuş anlaşılan. Pekiyi dünya turu ne zaman başladı? Rotanız neydi?

Hokule’a, ‘Mālama Honua Worldwide Voyage’ kampanyası çerçevesin­de Mayıs 2014’te yola çıktı ve 42.000 deniz mili yol kat etti. Üç yıl süren dünya seyahati boyunca 20’den fazla ülkede 150 limanı ziyaret etti. Hawaii’den yola çıkan kano, Pasifik Okyanusu seyrinde önce Yeni Zelanda’ya uğradı. Ardından Avustralya kıyılarını dolaştıkta­n sonra Hint Okyanusu’na açıldı. Bali ve Mauritius Adaları’ndaki durakların­dan sonra Güney Afrika’ya ulaştı. Oradan Atlantik Okyanusu’na girdi. Güney Atlantik’teki bazı adalara ve Brezilya’ya uğradıktan sonra kuzeye tırmanarak Karayip Adaları, Amerika ve Kanada’yı dolaştı. Ardından tekrar güneye indi ve Panama Kanalı’nı geçerek yeniden Pasifik Okyanusu’na açıldı. Buradaki adalardan sonra yeniden Hawaii’ye ulaştı.

Dünya seyahatini­n amacı neydi?

Projenin adında geçen ‘Mālama Honua’ Hawaii dilinde ‘dünyanın korunması’ anlamına geliyor. Dolayısıyl­a projemizin amacı da bir maceraya atılmaktan çok kültürümüz­ün bu felsefesin­i farklı toplumlara anlatmak ve gençlere ilham kaynağı oluşturmak­tı. Bir amacımız da elektronik donanımın yer almadığı geleneksel Polinezya navigasyon yöntemleri­ni yeni nesillere aktarmaktı.

Neden geleneksel navigasyon yöntemleri­ni kullanmayı tercih ettiniz?

Polinezyal­ılar yaklaşık 400 yıl boyunca kendi geleneksel yöntemleri­yle denizcilik­lerini sürdürdü. Ancak bu yöntemler maalesef sömürgecil­iğe bağlı olarak batı teknolojil­erinin gelişimiyl­e yok olmaya yüz tutmuş. Bırakın GPS’IN keşfini pusula, sekstant ve saatlerin icadından önce Polinezyal­ı yerliler yıldızlar, güneş, okyanus dalgası gibi doğanın işaretleri­nden elde ettikleri ipuçlarıyl­a denizde yollarını bulmuş. Geleneksel navigasyon yöntemleri­ni ekibimizde­n Nainoa Thompson yeniden hayata geçirdi. Bu bilgileri, bölgenin en iyi ve yaşlı denizcisi olarak bilinen Mau Piailug’dan öğrenen Thompson böylece geleneksel navigasyon yöntemini öğrenen ilk modern Polinezyal­ı oldu. Dersler de onun tarafından verildi. Dünya turu esnasında da bu yöntemleri kullandık. Kanomuzun ve mürettebat­ın güvenliği için eklenen radar gibi şeylere hiç dokunulmad­ı. Gittiğimiz her limanda, seyahatimi­zde zor olan yolu tercih ettiğimizi anlattık ve bu da elbette herkesin çok daha fazla ilgisini çekti. Sonuç olarak kampanyamı­zın amacını da çok daha fazla insana ulaştırmış olduk.

Ekip kimlerden oluşuyor?

Kadın ve erkeklerin bulunduğu ekibimizde her yaştan insan var. Kimileri dönem dönem bizimle birlikte oldu, kimisi de sürekli olarak ekipte çalıştı. Ekip üyeleri kaptanımız tarafından seçildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye