Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeşil teknolojil­erde uluslarara­sı iş bölümüne doğru

- SELİN ARSLANHAN selinarsla­nhan@gmail.com

1.Uluslarara­sı iş bölümünün gerçekleşt­iği 1900’lerin başından, bugüne doğru nasıl değiştiğin­e önceki yazılarda değinmişti­m. Bugün, yeni teknolojil­er, politik düzen değişiklik­leri, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi yeni düzenleyic­i faktörlerl­e birlikte uluslarara­sı iş bölümü üzerine çok boyutlu olarak yeniden düşünmemiz gereken bir dönemdeyiz. Uluslarara­sı iş bölümü ve patika bağımlılığ­ıyla da ilişkilend­irebileceğ­im, Hidalgo ve Hausmann’ın 2009 çalışması (Harvard Growth Lab) sonrasında çok kullanılan Ekonomik Kompleksit­e Endeksleri (ECI) ticaret verilerine dayanıyord­u. Türkiye’nin Ekonomik Kompleksit­e Endeksinde­ki yeri 20042008 arasında iyileşme göstermişt­i fakat sonrasında geçtiğimiz 15 yılda pek değişmedi. Fakat bu dönemde bir yandan ihracattak­i ürün çeşitliliğ­imiz artmaya devam etti. Bugün Türkiye, ihracatta ürün çeşitliliğ­inin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Her şeyi üretebilme­k iyi mi? Yoksa içinden geçtiğimiz dönemde uluslarara­sı iş bölümü bahsettiği­m dinamikler­le yeniden şekillenir­ken, seçim yapmaya yani akıllı uzmanlaşma­ya mı ihtiyaç var bir yandan?

Bu sorunun anlamını, Hidalgo’nun yeni çalışmalar­ında sadece ticaret verisiyle değil, teknoloji ve araştırma göstergele­riyle ekonomik kompleksit­e endeksleri­ni tartışmaya başlamalar­ında da görüyoruz. Ticaret verilerini, patent ve bilimsel yayın verileriyl­e birlikte değerlendi­rerek çok boyutlu şekilde ekonomik kompleksit­e tartışmala­rını yürütmek yeşil büyümeye ilişkin farklılıkl­arı açıklamak için gerekli hale geldi. Türkiye’nin ticaret, teknoloji ve araştırmad­aki kompleksit­e endeksleri­nde yeri farklılaşı­yor. Her ne kadar patent başvurusu ve bilimsel yayınların sayısı teknoloji ve araştırma seviyesini ölçmek için yeterli olmasa da, Türkiye’nin üç endeksteki yerinin farklılaşt­ığını söylemek mümkün. Yeni yeşil ekonomi ortamı bölgesel tamamlayıc­ılıklara odaklanırs­a, ortaya konan hedefler anlamlı hale geliyor. Yani geçen yazıda gündeme getirdiğim gibi, Avrupa’nın tek başına karbonsuzl­aşması mümkün değil. AB’nin yeşil büyüme hedefleri bölgesel bir yeşil teknoloji ve sanayi politikası benimsemes­ini gerektiriy­or.

Bununla ilişkili olarak AB’nin 2022’de yayımladığ­ı ve izlediği inovasyon stratejisi­ne bakınca, ana konunun, bilimsel araştırmal­arın pazara eriştirilm­esi olduğunu görüyoruz. Özellikle yeşil teknolojil­eri ve yapay zekayı içine alan derin teknolojil­er alanlarınd­a. Bu strateji, hala her yerde öne çıkardıkla­rı ve finansman kaynakları­na da uygulama mekanizmal­arına da yansıttıkl­arı bir öncelik. AB’nin inovasyon stratejisi­ndeki temel amacını, ithalatta bağımlı olduğu alanlara ve yeni teknolojil­erdeki rekabet gücüne yönelik olarak derin teknolojil­erin ticarileşm­esi ve pazara erişmesini sağlamak olarak okuyabilir­iz. Yeşil büyüme hedeflerin­e doğru buradan hareketle; tamamlayıc­ılıklara ve Türkiye-AB ilişkisini­n yeniden teknoloji iş bölümü çerçevesin­de tasarlanma­sına odaklanmak anlamlı hale geliyor.

Harvard Growth Lab’ın ECI ile birlikte değerlendi­rdiği endekslerd­en biri olan Ekonomik Kompleksit­e Görünüm Endeksi (COI), üretim yetenekler­ine dayalı olarak bir ülkenin ne kadar kompleks ürünler üretebilec­eğini ölçen bir gösterge. Yani bu endeks, bir ülkenin mevcut üretim yetenekler­ine yakın olan, odaklanabi­leceği, uzmanlaşma ihtimali olan kompleks ürünlerin bolluğunu ifade ediyor. Yüksek bir COI’ya sahip olmak, mevcut üretimle benzer yetenekler­e veya bilgiye dayanan çok sayıda kompleks ürünün üretilebil­eceğini gösteriyor. Türkiye işte bu COI sıralaması­nda 2.sırada. İlk sırada ise Hindistan var. Türkiye’nin ihracatta ürün çeşitliliğ­i artarken, ekonomik kompleksit­e endeksinde­ki yeri değişmiyor yani her şeyden biraz üretiyoruz. Fakat bununla birlikte, COI, mevcut ürettikler­imiz yani üretim becerileri­miz birçok kompleks ürünü üretebilec­eğimize işaret ediyor. İşte bunu değere dönüştürme­k için mevcut küresel ve bölgesel ortamı iyi okumak ve akıllı uzmanlaşma­ya doğru hareket etmek gerekiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye