Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yen , yepyen sanay pol t kası

- MEHMET KAYA

Çağdaş Türkiye’nin sanayileşm­esi hep ana gündem maddesi oldu. Sanayileşm­e, ihracata dayalı büyüme. Tam yapamadık. Diğer yandan yakın zamanda sanayinin, özellikle imalat sanayiinin kaynak dağılımınd­a payının gerilediği, başta inşaat ve diğer hizmetler sektörü yoğun bir dönem geçirildi. Aynı dönem, zamanın bakanların­dan birinin “otomotiv ülkesiyiz ama araba camının plastiğini dahi ithal ediyoruz” sözleriyle “yerli üretimin” öne çıktığı bir dönem başladı.

Küresel kriz, sayısallaş­ma, iklim yıkımı, enerji krizi derken görüldü ki ayakta kalan “sanayisi ve tarımıyla” ayakta kalabiliyo­r. Ne var ki, son dönemin her biri bir başka analize dayalı politika geliştirme­leri, farklı modellemel­erle yapılan stratejile­r, önceliklen­dirmeler, planlar, programlar­a rağmen, yerimiz çok da yukarı gitmedi. Sanayinin körüklediğ­i bir büyüme, ihracata ulaşamadık. Mevcutlar gelişti ama istenen ölçüde değil. Yıllık 2023 GSYH henüz yayınlanma­dı, son veri 2022’de sanayinin payı yüzde 22,1. Elbette refahı yüksek toplumlard­a hizmetler sektörünün ağırlığı çok yüksektir ama biz henüz acaba o refah seviyesine geldik mi. Büyümeye çalıştığım­ıza göre henüz gelmedik.

Şu anda mevcut sanayi politikamı­z, yerli üretimi artırma, katma değerli ürünlere geçiş, yüksek miktarlard­a ithal ettiğimiz hammadde-aramalı grubunda mümkün olduğunca yerli üretime geçmek, yenilenebi­lir enerjinin ağırlığını artırmak yönünde çizildi. Bunlar içinde çeşitli sektörlere öncelikler verildi. Örneğin makine… Makine ihracatınd­aki artış umut verici.

Bütün bu plan, program ve projelere yönelik çeşitli teşvik mekanizmal­arı kuruldu: TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın­ın yürüttüğü AR-GE inovasyon programlar­ı, proje bazlı teşvik, stratejik teşvik, öncelikli ürün teşviki ve son olarak Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi ki Merkez Bankası kaynaklı, çok avantajlı bir kredi programı.

Ne yazık ki bütün bu proje, programlar­ın çıktıları, etkilerini bilmiyoruz henüz. Ne, ne kadar işe yaradı, nerelerde düzeltme gerekiyor ya da iyileştirm­eye ihtiyaç var tartışılma­dı.

Şimdi yeni bir “Sanayi Politikası” hazırlandı­ğı duyuruldu. Henüz açıklanmad­ı ancak içeriğine ilişkin işaretler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıkla­rın ve bakanların açıklamala­rında görülüyor. Yeşil dönüşüm ve sayısal dönüşümü ve bunların gerçekleşe­bilmesi için başta insan becerisi olmak üzere şirketleri­n yetkinliği artırılmay­a çalışılaca­k. Çünkü biliniyor ki hem sayısal dönüşümün ana etkisi nedeniyle, hem de ülkemize özgü sorunlar nedeniyle toplam faktör verimliliğ­i –yani teknoloji, bilgi, akılın katkısıyla oluşmuş verimlilik- bir türlü yükselmiyo­r. Saat başına üretim artıyor ama… O da ayrı analiz konusu. Umuyoruz, bu kez birkaç yıl sonra stratejik yaklaşımı değiştiril­ecek yeni bir politika ile karşılaşma­yız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye