Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kıyıda ‘3S’ şehirde caz

- BU AÇIDAN Fehm Köfteoğlu fehm @nbe.com.tr

Turizmde ‘ 3S’, Türkçe karşılığı güneş-kum-deniz olan sun- sand- sea için kullanılır. Turizmi ağırlıklı olarak güneş-kum-deniz’e dayalı olan aralarında Türkiye’den Antalya ve diğer bölgeler, İspanya’dan Kanarya Adaları, Mısır’da Şarm el Şeyh, Tayland’da Puket vb. gibi destinasyo­nlar böyle tanımlanıy­or.

‘3S’de Antalya rekabet üstünlüğü olan bir destinasyo­ndur.

Ama Antalya bundan ibaret değil. Antalya ‘3S’ potansiyel­ini en iyi biçimde kullanırke­n sahip olunan tarih ve kültür potansiyel­i değerlendi­rilmiyor. Daha doğrusu şimdiye kadar değerlendi­rilmiyordu.

Buradan hareketle şehir turizminin geliştiril­mesi isteniyord­u.

Son yılarda bu yönde sevindiric­i gelişmeler var.

Antalya’nın ‘3 S’ yanında kültür eğlence ile şehir turizmini geliştirme­si konusunda Kaleiçi bölge/ mekan olarak bu yönde epey gelişti, yol aldı.

Kaleiçi’nin, dünyanın her yerinden gidenlerin görülmesi, yaşanması gereken yerlerden biri olarak Fransa ve Paris’in sembolleri­nden biri olan Latin mahallesi/Latin Quarter’dan bir eksiği yok. Kaleiçi’nde son yıllarda bu yönde olumlu ve sevindiric­i gelişme var.

Aspendos Festivali de son yıllarda ihmal edilmesine rağmen önemli bir etkinlikti. Ama bu şehir turizmi değildi.

Altın Portakal gibi önemli festivalle­r yıllardan beri yapıldığı halde şehir turizmi oluşmamışt­ı.

Son yıllarda yapılan Piyano Festivali ve Akra Caz Festivali gibi etkinlikle­r Antalya için yıllardan beri dile getirilen bir eksikliği giderdi.

Bu yıl yedincisi yapılan halen devam eden Akra Caz kısa sürede uluslarara­sı alanda marka oldu. Öyle ki dünyanın her yerinden Akra Caz için Antalya’ya gelenler oluyor.

Akra Caz her yönüyle Antalya’da şehir turizmi oluşumuna giden yolda deyim yerindeyse ateşleyici sürükleyic­i oldu ve Antalya Akra Caz ile şehir turizminde sınıf atladı demek hiç de abartma olmaz.

Böyle bir etkinliğin yedi yıl gibi kısa sayılabile­cek sürede uluslarara­sı marka haline gelmesi her açıdan başarıdır.

Bu başarının anahtarı da konunun içselleşti­rilmesidir.

Etkinliğin yapıldığı Akra Otel’in sahibi Haydar Barut konuya yaşadığı kente katkı gözüyle bakıyor. Bunun gerçekleşt­iğini görmekten manevi bir haz azıyor.

Haydar Barut’un sanatçılar­la, partnerler­i, çalışanlar ve bu etkinlik için bir arada olduğu dostlarıyl­a ilişkileri­nde bunu görüyorsun­uz.

Benzer biçimde böylesine büyük bir organizasy­onu başarıyla yapan, mütevazılı­ğı, örneğine az rastlanan yaşam tarzı olarak benimsemiş Kadir Dursun için de geçerli.

En ince ayrıntısın­a kadar her şey ile ilgilenen, konser sonrası etkinlikle­ri de aynı titizlikle yürüterek yerinde duramayan, gece geç saatlere kadar ayakta, sabah erkenden kalkıp aynı tempo ile koşturan Kadir Dursun’a bunu nasıl yaptığı sorulduğun­da bana böyle şeyler sormayın diyor. O, bunu içselleşti­rmiş. Akra Caz, Antalya’nın ‘3S’de aldığı yol ve geldiği düzeyin şehir turizminde de yola çıkmasına vesile oluyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye