Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İspanya, İtalya ve Yunan stan’da gel r, z yaretç den çok artıyor

-

Üç ayda İspanya’ya gelen z yaretç sayısı yüzde 17,5 artarken tur zm gel r yüzde 27,6 arttı. İtalya’nın z yaretç sayısı yüzde 8 tur zm gel r yüzde 20, Yunan stan’ın z yaretç sayısı yüzde 24,5 tur zm gel r yüzde 28,2 artarken aynı dönemde z yaretç sayısı 10,1, tur zm gel r se z yaretç n n yarısı kadar yüzde 5,4 arttı.

Başta İspanya olmak üzere diğer ülkelerde de yayılan aşırı ziyaretçi trafiğine yönelik protesto eylemleri ile gündeme gelen ziyaretçi sayısından önce turizm gelirini artırma yönündeki gelişmeler var.

İspanya’da iki yıldır uygulanıp sonuç alınan ziyaretçid­en çok turizm gelirini artıran ülkelere İtalya da katıldı. Yunanistan’da da gelir ziyaretçid­en daha hızlı artıyor. Ancak Türkiye bu sürece giremedi. İspanya’ya 2024 yılı Ocak-Mart döneminde gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 artarak 16,1 milyona ulaşırken aynı dönemde turizm geliri yüzde 27,6 artarak 21,94 milyar Avro oldu.

Benzer biçimde İtalya’ya bu yılın ilk çeyreğinde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8 dolayında artarak 10 milyon bandına yaklaşırke­n bu dönemde turizm geliri ziyaretçin­in neredeyse üç kat daha yüksek orada, yüzde 20 arttı. İtalya 2023’te ilk üç ayda turizmden 6,9 milyar Avro gelir elde etmişken bu yıl aynı dönemde elde edilen gelir 8,5 milyar oldu.

Yunanistan’da da yılın ilk üç aylık döneminde kruvaziyer yolcuları hariç ziyaretçi sayısı yüzde 24,5 artışla 2 milyon 332,5 bin olurken, Ocak - Mart döneminde yüzde 28,2 artışla 942,0 milyon Euro olarak gerçekleşt­i

Türk ye’de ters ne b r durum yaşanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Mart) gelen ziyaretçi sayısı 10,1 artarak 9 milyon 10 bin 90 kişi oldu. Turizm geliri ise ziyaretçin­in yarısı kadar yüzde 5,4 artarak 8.7 milyar dolar oldu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye