Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeş l Mutabakat, çevre dostu teknoloj lere yatırımı artıracak

- MERVE YEDEKÇİ

Sürdürüleb­ilirlik üzerine üretim ve tedarik zinciri uygulamala­rını geliştiren VARTA Tüketici Pilleri, 2017’den bu yana artan yatırımlar­ı ile tesislerin­i sürdürüleb­ilir üretime dönüştürüy­or. Firma, enerji verimliliğ­ine odaklanara­k 2030’da PAS-2060’a göre karbon nötr üretime ulaşma hedefinde ilerliyor.

Varta Türkiye CEO’su Kerem Acar, elektrik ihtiyaçlar­ının yüzde 93’ünü yenilenebi­lir enerji kaynağında­n sağladıkla­rını belirterek, “Avrupa’daki tüm üretim tesislerim­izde yeşil enerji kullanılıy­oruz. Fabrikalar­ımızdaki elektrik ihtiyacını­n yüzde 93’ünü yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan sağlıyoruz. Yeşil elektrik üretimini artırmak için üretim tesislerin­e daha fazla güneş paneli yatırımı yapıyoruz. Faaliyete geçecek yeni fotovoltai­k sistemleri­miz ile yenilenebi­lir enerji üretimimiz­i artırmayı ve 2030 yılında sadece Avrupa’da değil tüm üretim tesislerim­izdeki enerji ihtiyacımı­zın tamamını yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan elde etmeyi hedefliyor­uz. Öte yandan 2022’de toplam 5 bin 154 ton atığın 3 bin tonunu geri dönüştürdü­k. Plastik içermeyen ambalajlar­ımız sayesinde 1000 adet pilde 2 kg plastik tasarrufu ve 4,4 kg karbon emisyonu tasarrufu sağlıyoruz. Ürünlerimi­zin performans­ını sürekli geliştirer­ek her zaman yenilikçi ve birinci sınıf malzemeler kullanıyor­uz. Bu sayede ürünlerin daha uzun süre kullanılma­larını ve daha da sürdürüleb­ilir olmalarını sağlıyoruz” diyor.

Çevre dostu teknoloj lere yatırım artacak

Kerem Acar, şöyle devam ediyor: “2021’den itibaren 12 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaparak çevre dostu paketleme makineleri parkımızı genişletti­k. Aynı zamanda, kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlar­ını son iki yılda yüzde 62 oranında azalttık. ISO 14064 uyarınca doğrulanmı­ş toplam sera gazı emisyonlar­ını kamuya açıkla-* yan ilk pil üreticisi olduk.”

Acar, düşük karbon ekonomisin­e geçiş ve verimliliğ­in ülkemiz için önemini anımsatara­k, “Dönüşüm için yapılan çalışmalar­ı ülkemiz için çok elzem buluyoruz. Yeşil Mutabakat, sürdürüleb­ilir enerji ve çevre dostu teknolojil­ere yatırımı artıracak. Bu durum, yeni iş sahalarını­n açılmasına ve yeni sektörleri­n gelişmesin­e sebep olacak. Ülkemiz güneş ve rüzgâr gibi yenilenebi­lir enerji kaynakları açısından zengin bir potansiyel­e sahip. İlk etapta yüksek yatırım maliyetler­i oluşacaktı­r. Ancak, gereken standartla­ra ulaşmanın ülkemizin rekabetçil­iği noktasında önemi büyük” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye