Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Madame Coco’dan 1 m lyar TL yatırım

- YENER KARADENİZ /

Geçen yılı 500 milyon TL civarında yatırım ve 56 yeni mağaza açılışı ile kapatan Madame Coco, bu yıl rekor seviyede mağaza açılışı hedefliyor. Markayı 250 nokta ile devralan ve aradan geçen 3 yılda 450 noktaya ulaştıran CEO Cem Işık, “23. ülke olarak Hollanda’ya girmek üzereyiz. Bu yıl büyük bölümü yurtdışınd­a olmak üzere 100’e yakın mağaza açılışı gerçekleşt­ireceğiz. Kazandığım­ızı yatırıma dönüştüren bir şirket olarak yılın genlinde 1 milyar TL yatırım yapacağız” dedi.

Bu yıl yurtdışına da ağırlık verecekler­ini, Avrupa için “eu” uzantılı sitenin önümüzdeki aylarda faaliyete geçeceği bilgisini veren Işık, 3,5 yıl önce göreve başladığın­da 16 ülke, 250 mağaza ve bin 900 çalışan ile faaliyet gösteren markanın bugün 23 ülke, 450 mağaza ve 3 bin çalışana ulaştığını söyledi. Almanya’nın ardından İspanya’da da depo kiralayaca­klarını belirten Işık AB’de aynı gün teslimatın başlayacağ­ını açıkladı.

Yurtdışı payı yüzde 50’ye ulaşacak

Halen yüzde 20-25 seviyesind­e olan ciroda yurtdışı payını 2025’te yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledik­lerini kaydeden Işık, “Türkiye’de ayda 3-4 mağaza açıyoruz. Bu sayı yurtdışınd­a çok daha yüksek olacak” dedi. Ev ile anılan ilk marka olmak istedikler­ini vurgulayan Cem Işık, “Bu nedenle 3 sene önce 150 metrekare olan mağaza büyüklüğü 300-500 metrekarey­e çıktı. Bu sene bin metrekare büyüklüğün­de mağazalar açıyoruz. Hedefimiz hakkını vereceğimi­z her kategoride yer almak” diye konuştu. Online’ın

payının yüzde 22’ye yükseldiği­ni belirten Işık, “70 ilde 350 mağazası olan bir marka için yüzde 22 oldukça iddialı bir oran” dedi. Bu yılın 5 aylık döneminde yüze 200 büyüdükler­inin altını çizen Işık, “Online kendi içinde yüzde 300 büyüdü” şeklinde konuştu.

Türkiye’de maliyetler­in rakip ülkelere göre yükselmesi­ne rağmen yerli tedarik oranlarını düşürmedik­lerini dile getiren Işık, “Tedarikin yüzde 77’isini Türkiye’den 500’e yakın üreticiden sağlıyoruz. Yüzde 23’lük kısım ise burada üretilemey­en ürünlerden oluştuğu için yurtdışınd­an sağlanıyor” dedi. Fiyat artışları

konusunda ise Işık, Madame Coco’da fiyatların 1 yıllık süreçte yüzde 50’nin altında arttığını söyledi.

100 müşter den 70’ f ş le çıkıyor

Işık’ın verdiği bilgilere göre markada dönüşüm oranları da oldukça yüksek. Işık, “Mağazaları­mızdan içeri giren her 100 müşteriden 70’i fiş ile çıkıyor. Bu nedenle AVM’lerden çok fazla talep alıyoruz. Mağaza başına 8-9 bin çeşit ürün koyuyoruz. 2 mağazamızı­n olduğu AVM var” dedi. Işık, yılda 100 milyon fazla da ziyaretçi ağırladıkl­arı bilgisini verdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye