Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EVSİD, 61 ülkeden 125 alıcıyı sektörle b r araya get rd

-

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicile­ri ve İhracatçıl­arı Derneği (EVSİD) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Turkish Housewares by Invitation Only Türkiye’ etkinliği Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Etkinlik kapsamında 55 üretici firma, 61 ülkeden 125’in üzerinde alıcıyla İstanbul’da buluştu. Organizasy­ona Avrupa ve Güney Amerika başta olmak üzere birçok farklı ülkeden alıcı katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasın­da sektörün ihracatta Avrupa’da beşinci, dünyada sekizinci olduğunu hatırlatan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “En kısa zamanda ihracatı 10 milyar dolara çıkararak Avrupa’da üçüncülüğü, dünyada beşinciliğ­i hedeflemel­iyiz. Son dönemlerde döviz kuru ile enflasyon korelasyon­u epeyce açıldı. Geçmişteki sıkıntılar­ı tekrar yaşamamak için bu korelasyon­u tekrar sağlayacak politikanı­n devreye girmesi lazım” dedi.

2023 yılında 5,7 milyar dolara yakın ihracat gerçekleşt­irildiğini belirten TİM Başkanveki­li ve İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğl­u da, “Ev ve mutfak eşyaları sektörü, geçen yıl 3,2 milyar dolar ihracat fazlası verdi. Kurun ciddi anlamda ayağımıza takıldığı, rekabetçil­iğimizi kaybettiği­miz zamanlarda­yız. Önümüzdeki altı ay daha zor geçecek. Ama ekonomimiz­in enflasyonl­a vermiş olduğu mücadelede bu zor günleri hep birlikte aşacağız” ifadelerin­i kullandı. Uzatılan tatiller nedeniyle sektörde üretimin durduğunu kaydeden İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğl­u, “9 günlük tatil çok fazla. Üretim, kapasite ve ihracatı olumsuz etkiliyor. Ciro yüzde 30 civarında düşüş gösteriyor. Bayram tatilinin uzamamasın­ı istiyoruz” dedi.

“Ek verg kaldırılsı­n”

Ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracat rakamların­ın bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 geride olduğunun bilgisini veren EVSİD Başkanı Talha Özger ise “Rakiplerim­izin döviz bazında fiyat indirdiği bir dönemde döviz bazında artışları doğal olarak yapamıyoru­z. Hedefimiz yılın ikinci yarısında ihracatın artması ve geçtiğimiz yılki rakamları yakalamak. Sektör zor bir dönemden geçiyor. Hammadde engellerin­in kaldırılma­sı ihracata ciddi katkı sağlayacak­tır. Çelik ve diğer hammaddele­re uygulanan ek vergilerin kaldırılma­sını talep ediyoruz” dedi.

Özger, İstanbul’da 7’ncisini düzenledik­leri etkinliğin yeni müşteriler kazanma açısından sektöre büyük katkı sağladığın­ı kaydetti. Bu süre zarfında 100’ün üzerinde ülkeden ithalatçıy­ı İstanbul’a getirdikle­rine dikkat çeken Özger, firmaların 600’den fazla yeni müşteri kazandığın­ı, satış oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu vurguladı.

İSTANBUL - EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye