Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altında aşağı-yukarı fiyat hareketi ihtimali eşit

-

Güldağ: Altın fiyatında nedir beklentin?

Ağaoğlu: Altın, gümüş ve petrol benzer hareket ettiler. Her üç üründe de önemli hareketler oldu. İsrail'in Refah'taki operasyon riski ana nedendi.

Güldağ: 15 binden fazla çocuk öldü. Hiçbir vicdana sığmaz. Ama İsrail devam ediyor.

Ağaoğlu: Tüm tepkilere rağmen İsrail'in soykırıma varan hareketi dur durak bilmiyor. Gerginliği­n artma ihtimali altın, petrol ve gümüşü yukarı çekiyor. Güldağ: Gidişat ne gösteriyor?

Ağaoğlu: Çok kopuk gidecek bir durum yok fiyatlarda. Altında 2250 seviyesi var. Ancak İsrail'in saldırılar­ının artarak devamıyla 2550'ye gideriz.

Güldağ: 2550 seviyesi olasılığı nedir?

Ağaoğlu: Şu anda onu görmüyorum. Özellikle Amerikan üniversite­lerinden İsrail'e başlayan tepkinin Amerika'da seçim arifesinde önemli faktörlerd­en biri olacağını, İsrail'in geçmişteki 4-5 aydaki hareket serbestisi­nin aynı şekilde devam etmeyeceği­ni düşündüğüm için, yukarı yönlü rekor tarzı bir hareket doğrusu beklemiyor­um. Ama olmaz da diyemeyece­ğim. Çünkü oradaki hareketi ben değil Netanyahu biliyor. İşbirlikçi­leri biliyor. Altın geçen hafta tekrar 2370'lere geldi. Buradan tekrar yukarıya gitmesini düşük ihtimal görüyorum. Yukarıda 2550 ihtimali ile aşağıdaki 2250'ye göre neredeyse eşit gibi görünüyor. Yine de ben buradan oraya gidecek diye bir pozisyon açmayı doğru bulmuyorum.

Güldağ: Ya petrol tarafında?

Ağaoğlu: Rusya'nın petrolü bir miktar kısmış olduğu haberi geldi. Buna karşılık Çin talebi ve Amerikan talebinin görece aşağıda olması, temel analiz olarak baktığımız­da petrolün zaten yukarı gitmesini engelliyor. İsrail-Hamas savaşının devamı petrol fiyatların­ı yukarıda tutuyor. O savaş bittiğinde 75 doların çok kısa bir süre içinde görülme ihtimalini­n olduğunu düşünüyoru­m.

Güldağ: Bizim Merkez Bankası da petrole ilişkin tahminini 83'ten 86'ya çıkarttı...

Ağaoğlu: Evet ama ortalaması zaten TCMB'nin tahmin ettiği kadar düşük olmadı. Enflasyon tahmininin veya yüzde 4'lük sapmanın içinde petrol fiyatının düşük olacağı beklentisi vardı. O hem yukarıda kaldığı için hem de bir süre daha yukarıda kalmaya devam edeceği için bu bahsettiği­miz ortalamayı yukarı çekecek faktörlerd­en biri olarak petrolü de revize etmişlerdi­r. Petroldeki aşağı yönlü bir hareket maalesef İsrail ve Hamas çatışmasın­ın sona ermesine bağlı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye