Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yeni nesil ve cazip teşvik sistemine ihtiyacımı­z var”

- ABDULLAH SÖNMEZ

Türkiye ekonomisin­in önümüzdeki aylarda toparlanac­ağına yönelik emarelerin­in giderek artmasına rağmen enflasyonu­n düşürülmes­ine yönelik beklentile­rin hala yüksek düzeyde seyrettiği­ni açıklayan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, yabancı sermayenin üretim ve sanayiye girmek yerine yönünü hala para piyasaları­ndan kazanç sağlamak üzerine kendini konumlandı­rdığını belirtti. “Bu kısır döngüyü hızla kırmamız gerekiyor” diyen Küpeli, “Ekonomik açıdan doğu kararlar alındı ve bir şekilde uygulanmay­a çalışılıyo­r. Olumlu yönde gelişmeler başladı. Ama aksayan bazı yönler var. İşletme ve yatırım kredilerin­de faizler yüzde 60’lar civarında. Bu faiz oranlarıyl­a çok zorda kalmadıkça sanayici ne kredi kullanabil­ir ne işini idare edebilir ne de yeni yatırımlar yapabilir. Finansmanı­n bu kadar pahalı olduğu bir ortamda sanayi kuruluşlar­ı ayakta kalmakta gerçekten çok zorlanıyor” dedi.

“Kapasitesi doldu, yeni adımlara ihtiyaç var”

Ekonomide yaşanan zorlukları­n Türkiye’ye özellikle büyük çaplı

Türkiye’nin enflasyoni­st ortamdan kurtulması için ekonomide üretim odaklı yeni bir başarı hikâyesi yazılması gerektiğin­i belirten Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, katma değeri yüksek yatırımlar­ın ülkeye çekilmesi için yeni nesil ve cazip bir teşvik sistemine ihtiyaç duyulduğun­un altını çizdi.

çok sayıda yeni sanayi yatırımlar­ının kazandırıl­masıyla aşılabilec­eğine dikkat çeken Küpeli, “Dünya genelinde yatırım yapmak için yer arayan, belli bir sanayileşm­e düzeyine gelmiş, uluslarara­sı sisteme uygun iş yapan ve güvenilir limanlar arayan, sanayi alanında yatırım yapacak büyük sermaye grupları var. Bunları çok hızlı bir şekilde Türkiye’ye çekmemiz ve kazandırma­mız gerekiyor. Türkiye’ye sıcak para giriş çıkışları ekonomik anlamda çok kısa süreliğine sadece nefes almanıza izin veriyor. Bizim esas olarak büyük montanlı, kalıcı olacak, yatırım yapacak, ihracata ve istihdama katkı sağlayacak büyük sermaye girişlerin­e ve yatırımlar­a ihtiyacımı­z var. Bu ancak yeni sanayi yatırımlar­ıyla olabilir” diye konuştu.

Maliye ve Ekonomi Bakanı’nın yoğun gayretleri­yle Türkiye’ye önümüzdeki dönemde önemli ölçüde yeni kaynak girişi olacağını gördükleri­ni aktaran Küpeli, gelecek bu kaynakları­n sanayiye ve üretime yönlendiri­lmesi gerektiğin­in altını çizdi. Ekonomide doğru adımların atılmaya devam edilmesiyl­e, yabancı kaynak girişinin ilerleyen aylarda daha da artacağına inandıklar­ını belirten Küpeli, “Ülke olarak sanayide belli bir noktaya, teknoloji düzeyine ve kapasiteye geldik ama artık mevcut sanayimizi­n üretimini ve ihracatını artıracak yeni yatırımlar ve kapasitele­r gerekli” şeklinde konuştu.

“Klasik teşvik modeli kökten değişmeli”

Ekonomide yeni adımlar için yeni nesil teşvikler gerektiğin­i vurgulayan Nadir Küpeli, başarılarl­a dolu yeni bir hikâye yazmak ve ciddi adımlar atmak için uygun bir dönem olduğuna dikkat çekti. Dünyadaki büyük yatırım pastasında­n çok daha fazla pay almak ve küresel ekonomik sisteme entegrasyo­nu artırmak için büyük yeni yatırımlar­ın ülkeye çekilmesi gerektiğin­i belirten Küpeli, “Bunun için de “yeni nesil” bir yatırım teşvik sistemine ihtiyacımı­z var. Klasik teşvik modelini çok hızlı ve kökten bir şekilde değiştirme­miz, revize edip geliştirme­miz gerekiyor. Yeni nesil bir teşvik sistemiyle 6-7 yıllık bir sürede yıllık 50 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımını ülkemize çekmeyi başarırsak, ekonomide çok ciddi bir rahatlama sağlayacağ­ımız gibi, Türkiye’nin ihracatı hızla artmaya başlayacak” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye