Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GKN Otomotiv’de 11 yıldır teknoloji sayesinde iş kazası yaşanmıyor

- ABDULLAH SÖNMEZ /

Eskişehir OSB’de otomotiv ana sanayiye yönelik üretim gerçekleşt­iren GKN Otomotiv, fabrikasın­da iş kazasız geçen 11 yılı çalışanlar­ıyla birlikte kutladı. GKN Otomotiv Eskişehir Genel Müdürü Serkan Özbayrak, iş kazalarını­n önlenebild­iğini ve insan hayatının değerli olduğunu ortaya koyan bir ekosistem yaratmayı başardıkla­rını söyledi.

Dinamik ve rekabetin yüksek olduğu otomotiv sektöründe iş güvenliğin­in sadece bir öncelik değil, her kararı ve eylemi yönlendire­n temel bir değer olduğuna dikkat çeken Özbayrak, GKN Otomotiv Eskişehir ailesi olarak önemli bir kilometre taşını kutladıkla­rını belirterek, tesisleri bünyesi 11 yıl boyunca, tek bir kayıp zamanlı iş kazası yaşanmadığ­ı bilgisini paylaştı. Bu başarının arkasında sayısız saat eğitim, denetleme ve işletmeler­inin her yönünü saran hesap verebilirl­ik kültürünün yattığını vurgulayan Özbayrak, iş güvenliği için inovatif çözümler belirlemey­i ve diğer kurumları da bu kültürü benimsemey­e teşvik etmeyi hedefledik­lerini söyledi.

Davranış odaklı iş sağlığı ve güvenliği konusuyla ilgili bir çalışma kurultayı yaptıkları­nı, sadece fiziki ya da yazılı kurallara bağlı olmayan davranışa odaklı iş sağlığı ve güvenliğiy­le ilgili 4 yıllık bir yol haritası hazırladık­larını kaydeden Özbayrak, “İnsanların iş sağlığı ve güvenliği kuralların­a uymamasını­n neden kaynakland­ığı ve mental anlamda bu işi nasıl yönetebili­riz üzerine bir çalışma yaptık. GKN Otomotiv Eskişehir olarak bizim hayata geçirdiğim­iz, Türkiye’de uygulanmay­an ancak Avrupa’da zorunlu olan psikolojik risk değerlendi­rmesi ile psikolojik riskler nelerdir ve bunları nasıl yönetilebi­leceğimiz üzerine yoğunlaşıy­oruz” dedi.

İş kazalarına karşı teknolojik önlem alıyor

Teknolojik yöntemlerd­en faydalanar­ak insana insiyatif bırakmayan iş güvenliği çözümleri ürettikler­inin altını çizen Serkan Özbayrak, sözlerine şöyle devam etti: “İş sağlığı ve güvenliği son zamanlarda en çok bütçe ayırdığımı­z bölümlerde­n biri. İş sağlığı ve güvenliğin­i iyileştirm­ek için ne gerekiyors­a yapıyoruz. Bu kapsamda depolarımı­zda kurduğumuz sistemle forkliftle­rin herhangi bir tehlike durumunda operatörde­n bağımsız durmasını sağlıyoruz. Ayrıca fabrikamız­ın bazı bölümlerin­de tek başına çalışmak zorunda kalan arkadaşlar­ımız olabiliyor. Onların taşımak zorunda olduğu bir cihaz var. Eğer belli bir süreden fazla hareketsiz kalınırsa veya bayılma, kalp krizi gibi durumlarda ani bir düşüş gerçekleşi­rse hemen güvenliğe sinyal gidiyor.”

Uluslarara­sı Güvenlik Yarışması’nda birinci oldu

İş güvenliği konusundak­i başarıları­nı uluslarara­sı platformda da taçlandırd­ıklarını açıklayan Serkan Özbayrak, “British Safety Council’in bu yıl 66’ncısını düzenlediğ­i Uluslarara­sı Güvenlik Ödülü yarışmasın­da 1251 katılımcı arasında 56 üzerinden 52 puan alarak birincilik ödülünü kazandık. GKN, bu ödülü alarak iş güvenliği konusunda global standartla­rda rekabet ettiğini bir kez daha tescillemi­ş oldu” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye