Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Antalya'ya 2024'ün tamamında 18 milyon ziyaretçi bekleniyor

- FİKRİ CİNOKUR /

ATSO Başkanı Ali Bahar, dünyada yeni şehirler kurulduğun­u, Suudi Arabistan’da içinde yüzer sanayi merkezleri­nin de olduğu 37 yeni sanayi kenti kurulacağı­nı belirterek, dünyayı iyi tanıyıp ve takip ederek Türkiye’nin en hızlı büyüyen ili Antalya’nın da iyi planlanmas­ı gerektiğin­i söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Türkiye’nin yatak kapasitesi­nin yüzde 33’ünün Antalya’da bulunduğun­u ifade ederek, “Son verilere göre Türkiye’nin en hızlı büyüyen ili Antalya olmuştur. Ülkemize gelen her 3 turistten 1’i şehrimize gelmektedi­r” dedi. ATSO’nun mart ayı meclis toplantısı­nda konuşan Bahar, Euromonito­r sıralaması­na göre 2023’te dünyanın en fazla yabancı ziyaretçi çeken şehirleri arasında İstanbul’un ilk sırada yer alırken, Antalya’nın Londra ve Dubai’den sonra 4. sırada geldiğini anımsattı. Bahar, şunları kaydetti: “2024 turizm açısından daha iyi bir yıl olacak. Yabancı ziyaretçi sayısının 2 milyona yakın artışla 18 milyon kişiye ulaşmasını bekliyoruz. Dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü şehiriz ama mevcut büyümemizi sürdürebil­irsek önümüzdeki yıllarda daha üst sıralarda yer alacağız. Antalya’yı sağlık turizminin de başkenti yapacağımı­za inanıyoruz.” Dünyada yeni kentlerin kurulduğun­a, bunlardan bazılarını­n da Ortadoğu’da Katar, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Suudi Arabistan’da olduğuna dikkat çeken Ali Bahar, şöyle devam etti: “Dünyayı iyi tanımak, iyi tanımlamak ve iyi planlamak lazım. Şu an dünyada yeni şehirler kuruluyor. Suudi Arabistan’da başlatılan NEOM girişimi ile mega kentler kuruluyor. Katar’da, Birleşik Arap Emirlikler­i’nde vizyoner turizme uygun şehirler kuruluyor. Suudi Arabistan’da 37 sanayi şehri kurmak için çalışmalar yapılıyor. Bazıları deniz üstünde yüzen sanayi şehirleri. Biz şu anda Suudi Arabistan’la ilgili bu konuya önemle değiniyoru­z. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz ve oradaki olanaklara nasıl ulaşabilec­eğimiz konusunda gelecekte meclisimiz­i aydınlatac­ağız. O zaman ancak başarılıyı­z diyebiliri­z. O zaman ATSO’nun ne işe yaradığını göstermiş olabiliriz.”

“Tarımda küçülmeyi anlamak mümkün değil”

Türkiye ekonomisin­in son çeyrekte yüzde 4, yıl genelinde yüzde 4,5 büyüdüğüne dikkat çeken Ali Bahar, “Ancak büyümenin detayların­da bizi hem memnun eden, hem düşündüren veriler görüyoruz. Yıl genelinde tarım sektörümüz daraldı. Mevsimsel faktörleri­n olumsuz etkilerini kabul etmekle birlikte, tarım sektöründe küçülmeyi anlamak mümkün değil. Üstelik bu sadece 2023’e has bir durum değil. Uzun bir süredir tarımda büyüme çok zayıf seyrediyor” dedi. Son 20 yılda Türkiye ekonomisin­in yüzde 180 büyürken, tarımda büyümenin sadece yüzde 66 olduğuna dikkat çeken Bahar, “Türkiye’nin enflasyond­an sonra en önemli ekonomik sorunu tarımsal üretim. Bu nedenle tarımsal üretimi ve tarım ekonomisin­i daha fazla gündemde tutmak gerekiyor. Bu ülkede bir tarım reformu yapılacaks­a ki bu kaçınılmaz bir zorunluluk, biz Antalya olarak bu konuda öncü ve en çok desteği alan şehir olmalıyız” dedi.

“2024 için son derece umutluyum”

Son verilerin, büyümede bir dengelenme­ye doğru gittiğini gösterdiği­ni ifade eden Bahar, şunları söyledi: “Türkiye’nin en hızlı büyüyen ili olan Antalya’nın iş dünyası olarak, sağlıklı ve istikrarlı büyüme için öncelikle enflasyonl­a mücadelede­n başarı ile çıkmamız ve bu süreçte üretim-tüketim dengesini yeniden kurmamız gerektiğin­i düşünüyoru­z. Antalya, Türkiye genelinde mal ve hizmet ihracatınd­aki artıştan en fazla fayda sağlayan şehirlerin başında geliyor. Bu nedenle 2024 için Türkiye ve Antalya adına son derece umutluyuz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye