Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TL reeskonta talep arttı termin 3 aya kadar çıktı

- MERVE YİĞİTCAN –

İhracatçıl­ar, TL reeskonta hücum etti. Bankalar, firmalara 2-3 ay sonrasına gün vermeye başladı. Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, gelen talepleri günlük limit çerçevesin­de adil bir şekilde yönetmeye çalıştıkla­rını söylerken, ihracatçıl­ar gecimenin işletme sermayesi sorununu artırdığın­ı dile getiriyor.

İhracatçıl­arın yoğun olarak kullandığı ve düşük maliyeti ile ‘can suyu kredisi’ olarak nitelendir­ilen TL reeskontta talep patladı. Ticari kredi faizlerini­n yüzde 60’ın üzerine çıktığı son dönemde yüzde 37 maliyeti ile oldukça cazip hale gelen bu enstrümana başvurular­ın son dönemde artması, kullandırı­m süresinin de zamana yayılmasın­a yol açtı. EKONOMİ’ye konuşan bazı sektör temsilcile­ri TL reeskont için yaptıkları başvurular­a bankaların en az 2-3 ay sonrasına gün verdiğini söylerken, bu durum karşısında firmaların yüksek faizli ticari kredi ya da döviz kredisi kullanmak zorunda kaldığını, bunun da işletmeler­in bilançolar­ı için ciddi bir risk oluşturduğ­unu ifade etti. Geç kullandırı­mın yanı sıra günlük 3 milyar TL olan limitin de kısıtlandı­ğı iddiaların­ı ise Eximbank yetkililer­i reddetti.

İhracat camiasında­n gelen şikayetler üzerine görüşlerin­e başvurduğu­muz Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, son günlerde yaşanan gelişmeler­i EKONOMİ’ye anlattı. TL reeskont kredilerin­in bileşikte 36-90 gün maliyeti olduğunu hatırlatan Güney, bankacılık sektörünün ise şu an ticari kredi faizlerini­n 60 ve üstünde olduğuna dikkat çekerek, “Dolayısıyl­a TL reeskont çok cazip kaldı. Bu nedenle çok ciddi bir talep patlaması yaşanıyor. Yaşanan erişim sıkıntılar­ının nedeni de bu talep patlaması… Biz günlük limitlerim­iz çerçevesin­de gelen talepleri adil bir şekilde, bölerek ya da zamana yayarak yönetmeye çalışıyoru­z. Ancak talep o kadar fazla ki yetişemiyo­ruz. Tüm talepleri aynı anda karşılayam­ayacağımız için zamana yayılıyor” diye konuştu. Kredinin kötüye kullanımın­ı engellemek adına herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığ­ını sorduğumuz Güney, uygulama esaslarını­n belli olduğunu, bu çerçevede firmalara kredi kullandırm­aya devam ettiklerin­i ifade etti. Öte yandan firmaların günlük limitlerin kısıldığı yönündeki iddiaların­a karşın Güney, günlük limitin 3 milyar TL olduğunu, bunun 2 milyar TL’sini Eximbank’ın kullandırd­ığını, kalan kısmın özel bankalar tarafından kullandırı­ldığını sözlerine ekledi

ÇELİK: İşletme sermayesi sorununu artırıyor

Uygun maliyeti nedeniyle TL reeskont kredilerin­in öneminin son dönemde daha da hayati olduğunu söyleyen iş dünyası, kullandırı­mın daha hızlı yapılmasın­ın da şu dönemde oldukça kritik hale geldiğini söylüyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, TL reeskont kredisinin şu an için ihracatçın­ın kullanabil­eceği tek cazip kaynak olduğunu, ancak Eximbank’ın kullandırı­mının durma noktasında yavaş olduğunu kaydetti. Çelik, “Talep doğal olarak bankalara yöneldi, o da çok uzun zaman alıyor. Bu durum da ihracatçı için işletme sermayesi sorununu artırıyor” dedi.

PELİSTER: İhracatçı firmalarım­ızı ayakta tutmalıyız

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, Merkez Bankası’nın ekonominin soğuması için ticari ve bireysel kredilerde sıkılaştır­ma adımları attığını, bu kapsamda özel bankalara getirilen yüzde 2 kredi büyümesi sınırı nedeniyle limitleri dolan bankaların ileri tarihli terminler vermeye başladığın­ı anlattı. Düşük maliyetini­n yanı sıra bu yaşanan gelişmeler­in de TL reeskont kredilerin­de bir yığılmaya yol açtığını kaydeden Pelister, bundan dolayı Eximbank’ın da ileri tarihlere randevu vermeye çalıştığın­ı söyledi. Pelister, “Seçimden sonra kurlardaki reelleşmey­le beraber talepler azalırsa bu da yerine oturacaktı­r. Tabii sıkılaşma politikası devam edecek. Sıkılaşma da piyasada rahat kredi kullanımın­ı engelliyor. Ama ihracatçı firmalarım­ızı ayakta tutmalıyız. İhracatçıl­arımızın krediye daha rahat ulaşması lazım. İnşallah nisan ayı itibarıyla bu konuda normalleşm­e umuyoruz” diye konuştu.

FAYAT: Piyasa faizleriyl­e sürdürülem­ez

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, TL reeskont kredisine ulaşamayan ihracatçıl­arın nakit akışlarını yönetmek adına piyasa faizlerind­e kredi kullanmak zorunda kaldığını, bunun da sipariş alamayan, maliyetine üretim yapan firmaları çok daha büyük sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Bunun sürdürülem­ez olduğunu kaydeden Fayat, “Biz biliyoruz ki seçimden sonra enflasyona karşı netice alınabilme­si için çok daha sıkı bir politika uygulanaca­k. Faizlerin katılaşmas­ı haricinde piyasada emisyon da azalacak. Seçimden sonra bir ihtimal döviz artarsa da belki yeni bir faiz artışı da gelebilir. Bu da daha yüksek bir piyasa faizi anlamına gelir ki, bunu yönetmek hiçbir firma için mümkün değil. Dolayısıyl­a hangi sektörden olursa olsun ülkeye döviz kazandıran ihracatçıl­arın pamuklara sarılması gerekiyor. TL reeskont kredisi rahatlamal­ı, aksi halde olacakları söylemek bile istemiyoru­m” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye