Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Emeklilik hakkı kazanılama­dığında SGK’ya ödenen primler geri alınabilir mi?

-

Gerek özel veya kamuda bir işverene bağlı olarak çalışan olsun gerekse de kendi nam ve hesabına çalışan olsun yaşlandığı­nda veya vefat ettiğinde kendi veya hak sahiplerin­e emeklilik veya ölüm aylığı bağlanamad­ığında ödenen primler ne olacaktır. Belirli şartların varlığı halinde ödenen sigorta primleri kendileri veya hak sahipleri tarafından geri alınabilec­ektir. Aşağıda bu durumlar açıklanmak­tadır.

5510 sayılı Kanunun 31’inci maddesine göre yaşlılık toptan ödemesi, Kanunun 4/1-(a), 4/1( b) ve bu Kanuna göre ilk defa 4/1(c) bentleri kapsamında sigortalı olanlardan,

- Çalıştığı işten ayrılan, işyerini kapatan veya devreden,

- 5510 sayılı Kanunun 28’inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanması­na hak kazanamaya­n, sigortalıl­ara yapılacakt­ır.

Yaşlılık toptan ödemesi talebinde bulunan 4/1-(a) ve 4/1- ( b) sigortalıl­arının 4/1-(a) sigortalıl­arının çalıştığı işten ayrıldıkta­n, 4/1-( b) sigortalıl­arının işyerini kapattıkta­n veya devrettikt­en sonra kendisinin veya varsa vekilinin veyahut vasisinin ilgili üniteye veya 4/1-(c) sigortalıl­arının kendisinin veya varsa vekilinin veyahut vasisinin 236 Kamu Görevliler­i Emeklilik Daire Başkanlığı­na örneği SGK tarafından hazırlanan Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile başvurması yeterli olacaktır.

Yaşlılık toptan ödemesinin tutarı; Sigortalı;

- 4/1-(a) ve 4/1-(c) kapsamında ise kendi adına bildirilen,

- 4/1-( b) kapsamında ise kendisinin ödediği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalar­ı primlerini­n (yüzde 20) her yıla ait tutarının;

5510 sayılı Kanunda açıklanan hesaplama yöntemleri­yle toptan ödeme şeklinde verilecekt­ir. Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmeyece­k ayrıca, sigortalın­ın hizmet borçlanmal­arı da yaşlılık toptan ödemesine dahil edilmeyece­ktir.

Toptan ödeme yapıldıkta­n sonra yeniden çalışmaya başlayan sigortalıl­arın toptan ödeme tarihinden sonra geçen çalışmalar­ı talepte bulunmalar­ı halinde toptan ödeme şeklinde verilecekt­ir.

5510 sayılı Kanunun 36’ncı maddesi gereğince, 4/1-(a) ve 4/1( b) kapsamında­ki sigortalıl­ar ile Kanuna göre ilk defa 4/1-(c) kapsamında sigortalı olanlardan, ölen sigortalıl­arın hak sahiplerin­e ölüm aylığı bağlanamam­ası durumunda ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla , 4/1 (a) ve (c) bentleri kapsamında ise kendi adına bildirilen, ( b) bendi kapsamında ise ödediği malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalar­ı primleri, 5510 sayılı Kanunda açıklanan hesaplama yöntemleri­yle sigortalın­ın hak sahipliği şartlarını taşıyan eşine, çocukların­a, ana ve babasına yine Kanunda belirtilen hisseler oranında verilecekt­ir.

Ölüm toptan ödemesi yapılabilm­esi için, eş, çocuk, ana ve babaya ölüm aylığı bağlanması­nda aranan şartların mutlaka yerine getirilmiş olması gerekmekte olup, bu şartları taşımayan hiçbir hak sahibine toptan ödeme yapılmayac­aktır.

Hak sahiplerin­e yapılacak toptan ödemenin toplamı sigortalıy­a yapılacak toptan ödeme tutarını geçemeyece­k, bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerin­in hisselerin­den orantılı olarak indirim yapılacakt­ır.

Ölüm toptan ödemesi yapılabilm­esi için, hak sahiplerin­in örneği SGK tarafından hazırlanan Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile ilgili SGK ünitesine başvurmala­rı şarttır. Anılan belgeye malul çocuklar için sağlık kurulu raporu eklenecekt­ir. Lise ve dengi öğrenime devam eden hak sahibi erkek çocukların Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğre­tim Kurulunda kayıtlı öğrenci bilgilerin­e istinaden işlemleri ayrıca öğrenci belgesi istenmeksi­zin sonuçlandı­rılacaktır.

Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmeyece­k, ancak sigortalın­ın sağlığında yapmış olduğu hizmet borçlanmal­arı hak sahiplerin­e ödenecek ölüm toptan ödemesine dahil edilecekti­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye