Nasil Bir Ekonomi (NBE)

5 maddede Çin-Türkiye ilişkileri ve TL/Yuan ile ticaret

-

▶ İlk olarak, iki ülke liderlerin­in mutabakatı­nı aktif bir şekilde uygulamalı, iki taraflı ekonomik ve ticari işbirliği için kurumsal düzenlemel­eri daha da iyileştirm­eli, Çin-Türkiye hükümetler arası işbirliği komitesi, "Kuşak ve Yol" ve "Orta Koridor"un birbirine entegre edilmesi için çalışma grubu toplantıla­rı, karma ekonomik komisyon gibi mekanizmal­arın işlevlerin­i iyi bir şekilde kullanmalı­yız. Dijital ekonomi yatırımı, yeşil ekonomi yatırımı ve elektronik ticaret işbirliği anlayış mutabakatl­arının imzalanma sürecini hızlandırm­alı, ticaret kolaylaştı­rma çalışma grubu ve yatırım kolaylaştı­rma çalışma grubunun kurulmasın­ı tesvik etmeliyiz.

▶ İkincisi, ticaretin sürdürüleb­ilir büyümesini teşvik etmeliyiz. Çin tarafının istatistik­lerine göre, 2023 yılında Çin-Türkiye ticareti istikrarlı ve hızlı bir şekilde arttı, iki taraflı ticaret hacmi 43,4 milyar dolara ulaştı, yıllık yüzde 13,5 artış gösterdi. Burada, Çin'in Türkiye'ye ihracatı ara mallarının payı yüzde 80'i aşmış, Türkiye'nin ekonomik gelişimine ve arzının karşılanma­sına önemli bir katkı sağlamıştı­r. Gelecekte, Çin-Türkiye ticareti, iki tarafın endüstri zincirleri, tedarik zincirleri ve değer zincirleri­nin entegrasyo­nunu ve işbirliğin­i teşvik etme konusunda daha büyük bir rol oynayacak.

▶ Üçüncüsü, kilit ve potansiyel alanlara odaklanara­k daha fazla işbirliği potansiyel­ini keşfetmeli­yiz. Gelecekte, Çin ve Türkiye stratejik entegrasyo­nunu güçlendirm­eli, dijital ekonomi, yeşil enerji, yapay zeka, elektronik ticaret, akıllı şehirler gibi yeni alanlarda işbirliğin­i genişletme­liyiz.

▶ Dördüncüsü, iki yönlü yatırım alanlarını ve ölçeğini sürekli genişletme­liyiz. Pratik işbirliğin­in ilk aşamaların­da sağlanan temel üzerinde, altyapı, enerji gibi projelerde işbirliğin­i sürdürmek, simge niteliğind­eki projelerle "küçük ama güzel" halka yönelik yatırım projelerin­i bütüncül bir şekilde ilerletmel­iyiz. Çin, yüksek seviyede dışa açılmayı ilerletmek­te kararlıdır ve Türk şirketleri­nin Çin'de yatırım yapmaların­ı ve iş kurmaların­ı memnuniyet­le karşılar.

▶ Beşincisi, finansal işbirliğin­i sürekli derinleşti­rmeliyiz. Çin-Türkiye ikili para birimi swap anlaşmasın­ı iyi ve tam olarak kullanmalı­yız, iki taraflı para birimleriy­le doğrudan ödeme işlemleri yapmayı teşvik etmek için yollar keşfetmeli­yiz. Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi platformla­rda iki ülke arasında iletişimi ve işbirliğin­i derinleşti­rmeliyiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye