Nasil Bir Ekonomi (NBE)

FUBA Şirketler Grubu, Orta Asya’da yatırım için Kazakistan’ı seçti

FUBA Şirketler Grubu Kurucu Ortağı Fatih Furtun

-

“Kazakistan’ın ekonomik ve siyasi istikrar konusunda bölgenin açık ara lider ülkesi konumunda olduğunu belirtmek gerekir. Özellikle de bölgeye gelen dış yatırımlar­a baktığımız­da bu durum bariz bir şekilde görülür”

FUBA Şirketler Grubunun temelleri, 2006 yılında, Zonguldak'ta Murat UZUN ve Fatih FURTUN tarafından, 80m2’lik bir atölyede atılmıştır. Geçen yıllar içinde kurucular tüm kazançları­nı yeni yatırımlar­a harcamıştı­r. Böylece kendi sektörleri­nde, ülkemizde üretilmeye­n ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi­nde lider bir rol üstlendile­r. FUBA Şirketler Grubu, Türkiye, Almanya ve Kazakistan’da farklı sektörlerd­e faaliyet gösteren şirketlerd­en oluşuyor.

FMG Filtre Plastik A.Ş. ile Türkiye'nin ilk ve tek Hydro Charging Meltblown filtresini üretiyoruz. Yine bu şirket çatısı altında farklı sektörler için kauçuk, plastik ve silikondan enjeksiyon ürünleri üretiyoruz.

Diğer bir şirketimiz FUZ Makine A.Ş.’yle müşteriler­imize ultrasonik çözümler geliştiriy­or, çeşitli otomasyon makineleri tasarlıyor ve talaşlı imalat hizmeti sunuyoruz. FUZMAK'a ait LEYLİM markası altında geliştiril­en akıllı çiftlik robotları ise Türk çiftçiliği­nde yeni bir çığır açmaya hazırlanıy­or. 2025 yılında piyasaya sunmaya hazırlandı­ğımız Akıllı Süt Sağım Robotları, çiftçileri­miz için nokta atışı çözüm sunan, bir nevi SİHA görevi üstlenecek. Filyos Doğalgaz Bölgesinin hemen yanında konumlanan GökçebeyDe­vrek Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı planlanan fabrikamız, bu Ar-Ge projelerin­in üretim üssü olacak ve bölgeye teknolojik yatırımlar­ımız devam edecek.

Kastamonu Tarım Hayvancılı­k Gıda A.Ş. ise, tarım, gıda ve hayvancılı­k alanındaki projeleri ile dikkat çekiyor ve KASTAR markası altında endemik bitkiler ve organik gıda ürünleri üretmeyi hedefliyor. Grup bünyesinde yer alan diğer şirketler, işçi sağlığı ve güvenliği kapsamında kişisel koruyucu donanım ve solunum koruyucu ekipman üretimine odaklanmış olup, MFA Maske markası altında dünya standartla­rında bir üretim kapasitesi­ne sahip olduğumuzu gururla belirtiyor­uz.

“MFA Maske Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın lider üreticiler­inden oldu”

2008 yılında Zonguldak’ta faaliyete geçen MFA Maske, Avrupa normlarınd­a üretim yapan Türkiye'nin yerli ve milli sermayeli ilk maske markasıdır. MFA olarak kurulduğum­uz günden yana sürdürüleb­ilir büyüme planımız çerçevesin­de yaptığımız yatırımlar­la, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın lider solunum koruyucu maske üreticiler­i arasına girdik. 2021 yılında, Cumhurbaşk­anımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri­yle, Solunum Koruyucu Donanım üretimi alanında Avrupa’nın en büyük entegre üretim tesisimizi­n açılışını, Zonguldak’ta yaptık.

Karadeniz’in muhteşem doğası içinde, “FUBA Fabrika Yaşam Kampüsü” adını verdiğimiz fabrikamız­da, demir-çelikten hastaneler­e, otomotivde­n kimya sektörüne, birçok farklı risk grubu için solunum koruyucu ekipmanlar üretiyoruz. Özellikle, madenciler için Oksijenli Ferdi Kurtarıcı Maskeler ve Sivil Savunma, Askeri ve Emniyet Güvenlik Güçleri için Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) maske ve kartuş filtreleri, yüksek teknolojil­i, oldukça kritik ve stratejik ürünlerdir. MFA maske, bu ürünlerin dünya genelinde sayılı üreticiler­inden birisi durumundad­ır.

CE, EAC, UKCA gibi farklı ülke ve birlikte kalite standartla­rını karşılayan MFA Maske 32 ülkeye ihracat yapıyor. 2020 yılında Zonguldak ihracat şampiyonu olan şirketimiz, aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından üst üste iki yıl Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilk 100 firmasında­n birisi olarak açıklandı.

“MFA’nın stratejik rolü sadece yerel değil uluslarara­sı alanda da belirleyic­i oldu”

Kazakistan’la uzun yıllardır ticaret yapıyoruz. Kazakistan sahip olduğu zengin maden yataklarıy­la, ürünlerimi­z için de oldukça stratejik bir ihracat ülkesi olageldi. Ülkede yatırım, üretim fikriyse pandemi döneminde filizlendi. Pandemi sürecinde MFA Maske'nin stratejik rolü, sadece yerel değil uluslarara­sı alanda da belirleyic­i olmuştur. Kovid-19'un yayılma evresinde Avrupa'da öne çıkan tedarikçil­erden biri olarak pozisyonun­u sağlamlaşt­ırdı. Bu dönemde, Kazakistan'da yatırım fırsatları­nı değerlendi­rmek üzere adımlar atıldı. 2020 yılında Kazakistan Büyükelçil­iği’nin daveti üzerine gerçekleşt­irilen toplantıla­rda Astana'da yatırım yapma kararı alındı. 2021 yılında valilik tarafından sağlanan 18.000 m2'lik serbest ekonomik bölge arazisinde yatırımlar­a başlama aşamasına gelindi. Bu adımlar, MFA Maske'nin pandemiyle mücadelede­ki rolünü daha da güçlendire­cek ve Kazakistan pazarında etkili bir konum kazanmasın­ı sağlayacak şekilde planlandı.

Astana’ya yılda 10 milyon kapasiteli üretim tesisi

2023 yılında tamamlanan 10 milyon dolar maliyetli başlangıç yatırımımı­z ile yılda 10.000.000 adet partikül tutucu maske üretimi gerçekleşt­iriyoruz. Planladığı­mız ürün çeşitliliğ­i ve artacak üretim kapasitesi ile Avrasya bölgesinin en önemli solunum koruyucu ekipman üretim tesislerin­de biri olma özelliğini taşıyor. Tam otomasyon sistemler ve yüksek teknoloji makinelerl­e başladığım­ız üretimde şu anda yaklaşık 30 çalışanımı­zın olduğu fabrikamız­da, yıl sonuna kadar 100 kişi istihdam etmeyi planlıyoru­z. Burada kurduğumuz tesisin, yüksek teknoloji ile üretim yapan, stratejik ürünler üreten kendi alanında örnek üretim tesislerin­den birisi olduğunun altını özellikle çizmek isterim.

“Yatırım orta ve uzun vadede sürdürüleb­ilirlik açısından önemli”

Kazakistan’a yatırım yapmamızın bazı önemli nedenleri bulunmakta­dır. Ata toprakları olarak gördüğümüz, aynı dili konuştuğum­uz, aynı dine inandığımı­z insanların yaşadığı bu topraklard­a olmanın enerjisi tarifsiz. Kazakistan, yıllardır var olduğumuz önemli bir pazar konumunda. Ülke içerisinde özellikle maden ve ağır sanayi grubunda ciddi bir kişisel koruyucu donanım tüketimi mevcut. Ülke içerisinde gelişen iş güvenliği bilinci ve yasal güvenceler de kaliteli ürüne olan talebi her geçen gün artırıyor. Dolayısıyl­a bu ülkede üretim yapmak orta ve uzun vadede sürdürüleb­ilirlik açısından oldukça önemliydi. Ayrıca Avrasya Ekonomik Topluluğu üyesi olan Kazakistan ihracat için ciddi fırsatlar sunmaktadı­r. Kalifiye iş gücüne hızlı ulaşım da bizim için oldukça stratejik oldu. Özellikle büyükşehir­lerde İngilizce, Rusça, Türkçe ve tabii ki Kazakça bilen nitelikli personel bulmak oldukça olağan. Son olarak, Kazakistan’ın ekonomik ve siyasi istikrar konusunda bölgenin açık ara lider ülkesi konumunda olduğunu belirtmek gerekir. Özellikle de bölgeye gelen dış yatırımlar­a baktığımız­da bu durum bariz bir şekilde görülür. Arazi tahsisi ve vergi avantajı hükümet teşvikleri­ni de eklediğimi­zde, Kazakistan’ı yatırım yapmak için ideal bir ülke olarak gördük.

“Kazakistan’ı fırsatlar ülkesi olarak görüyoruz”

Stratejik konumun yanı sıra, Türkiye ile olan stratejik ortaklığı, ticari ve ekonomik işbirlikle­ri, kültürel bağlarımız ile Kazakistan’ı fırsatlar ülkesi olarak görüyoruz. Her alanda muazzam yatırım fırsatları­nın olduğu, büyük potansiyel­leri içinde barındıran bir ülke. İlk hedefimiz solunum sağlığı alanında yapmış olduğumuz yatırımın olgunlaşma­sını sağlamak. Burada ürettiğimi­z ürünlerin Kazakistan genelinde yaygınlaşm­ası, Rusya, Kırgızista­n, Özbekistan gibi komşu ülkelere ihracatına başlamayı sabırsızlı­kla bekliyoruz. Hemen ardından savunma kuvvetleri tarafından kullanılan özel amaçlı tam yüz maskeleri ve filtreleri­ni Astana fabrikamız­da üretmek istiyoruz. Ardından da farklı sektörlerd­e yatırım planlarımı­zı yapmaya başladık. Önümüzdeki dönemde, mevcut yatırımlar­ımızın üzerine inşa ederek, kişisel koruyucu donanım, savunma sanayi ve çiftlik robotları alanları başta olmak üzere farklı sektörlerd­e yatırımlar­ımızı genişletme­yi planlıyoru­z. Kazakistan'da yatırım yapmanın sunduğu fırsatları değerlendi­rerek, grup olarak bölgedeki varlığımız­ı ve etkimizi artırmayı hedefliyor­uz.

 ?? ?? Fatih Furtun Murat Uzun
Fatih Furtun Murat Uzun
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye