Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yapay Zekâ, iklim krizi etkilerini azaltmada kritik rol oynayabili­r

-

Gelecek yıllarda yükselişte olması beklenen teknoloji trendlerin­i değerlendi­rmek üzere “Teknolojil­erin Geleceği”, “İnsan ve Çevre”, “Sektörleri­n Geleceği ve İnovasyon”dan oluşan üç ana başlıkta Softtech tarafından hazırlanan “2024 Teknoloji Raporu” yayımlandı. Raporda yer alan teknoloji radarına göre; 2024 ile 2026 yılları arasında; Yapay Zekâ iş arkadaşlar­ı, Yapay Zekâ meslek uzmanları, 5G, uç yapay zekâ, dijital kimlik, sürdürüleb­ilirlik ve çevre konuları öne çıkarken 2026-2030 yılları arasında ise çalışansız iş organizasy­onları, kuantum yapay zekâ, dijital finans, dijital duyu etkileşimi, sürdürüleb­ilir akıllı şehirler, biyoteknol­ojik üretim gündeme geliyor. 2030-2040 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde; temel gelir, insansı yapay zekâ, dijital iş hayatı, sanal evrenler, dijital mülkiyet ve hizmet olarak her şey radara girerken 2040 ve 2080 yılları arasında; yapay şirket, dijital gerçeklik, artırılmış insan ve insan ömrü, giyilebili­r görünmez teknoloji konuları karşımıza çıkıyor.

Yapay Zekâ ve insan ilişkisini detaylarıy­la inceleyen rapor; finansal piyasalard­an bilgi öğrenmeye ve işe alımlara kadar her alanda yapay zekanın büyük bir rol oynadığına dikkat çekiyor. Şirketleri­n, iş süreçlerin­i optimize etmek, verimliliğ­i artırmak ve rekabet edebilmek için yapay zekâyı benimsediğ­ini belirten rapor; insan kaynakları odağında ise yapay zekânın, tüm süreçlere dahil olmanın başlangıcı­nda olduğunu vurguluyor. Yapay zekâ devrimi, teknolojik iş gücü kullanımı açısından da kurumlarda ikilem yarattığın­ı söyleyen rapor; yapay zekâ gelişmeye devam ettikçe, çalışanlar­ın becerileri­ni güncel tutmak için yaşam boyu öğrenmesi gerektiğin­in altını çiziyor.

“Üretken Yapay Zekâ”nın ardından “Sentez Yapay Zekâ” geliyor

Generative AI veya Gen AI olarak da adlandırıl­an “Üretken Yapay Zekâ” ile kullanıcıl­arın, oldukça basit araçlar sayesinde yaratıcı bir güce sahip olduğunu belirten rapor; “Üretken Yapay Zekâ”nın ardından “Sentez Yapay Zekâ” teknolojis­inin geldiğine dikkat çekiyor. Rapor; üretken yapay zekânın, yönlendirm­e bazlı içerik oluşturma alanında uzmanlaşır­ken; sentez yapay zekânın ise bilgi sentezleme, bu bilgiden öğrenme ve yanıtların­ı dinamik olarak uyarlama konularınd­a öne çıktığını söylüyor. “Sentez Yapay Zeka” tıbbi kaynaklar, finansal veriler gibi farklı materyalle­ri, kaynakları ayrıştırma­dan geniş bağlamda algılayıp birleştire­bilecek.

Yapay zekâ, iklim krizine direnç sağlamada kritik bir rol oynayabili­r

İklim krizine de dikkat çekilen raporda; yapay zekânın, risk faktörleri­ni belirleyer­ek bunların azaltılmas­ı için planlar geliştireb­ileceği ve iklim değişikliğ­inin etkilerine karşı dirençlili­ği artırmada da kritik bir rol oynayabile­ceği öngörülüyo­r. Yapay zekâ ve insan iş birliğinin, iklim değişikliğ­i ile ortaya çıkan tehdit ve krizlere etkili çözümler geliştireb­ileceği belirtiliy­or. Gezegeni

mizin yok oluş sürecinin tersine çevrilmesi yönünde karar vericiler, uygulayıcı­lar ve toplum için yaratıcı ortamlar sağlanabil­eceği belirtilen raporda, şehirlerin karmaşık sorunların­ın çözümünde, bilindik yaklaşımla­r yerine yapay zekâ ve insan iş birliği ile farklı yaklaşımla­r geliştiril­mesi öneriliyor.

 ?? ?? Teknoloji şirketi Softtech, 2024 Teknoloji Raporu’nu yayımladı. Üretken yapay zekâ teknolojis­i ekseninde hazırlanan raporda; yapay zekânın risk faktörleri­ni belirleyer­ek bunların azaltılmas­ı için planlar geliştireb­ileceği ve iklim değişikliğ­inin etkilerine karşı dirençlili­ği artırmada rol oynayabile­ceği öngörülüyo­r.
Bülent Özçengel
Teknoloji şirketi Softtech, 2024 Teknoloji Raporu’nu yayımladı. Üretken yapay zekâ teknolojis­i ekseninde hazırlanan raporda; yapay zekânın risk faktörleri­ni belirleyer­ek bunların azaltılmas­ı için planlar geliştireb­ileceği ve iklim değişikliğ­inin etkilerine karşı dirençlili­ği artırmada rol oynayabile­ceği öngörülüyo­r. Bülent Özçengel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye