Nasil Bir Ekonomi (NBE)

YENİDEN ADAY OLAN BAŞKAN BÜYÜKAKIN YENİ PROJELERİN­İ ANLATTI “Bütüncül bakış açısıyla hizmetleri­miz sürecek”

- SABİHA TOPRAK /

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Çevreyi ve sürdürüleb­ilirliği unutmayan, eğitimden kültüre, spordan sanata dair tüm boyutlara nüfuz eden, toplumun tüm katmanları­nı ayrım yapmadan kapsayan bütüncül bir bakış açısıyla belediyeci­liğimizi sürdürüyor­uz” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve yeni başkan adayı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, şehir için daha iyisini yapmak adına işinin ehli uzman çalışma arkadaşlar­ı ve paydaşlard­an fikir alışverişi­nde bulunarak faaliyetle­rini sürdürdükl­erini söyledi. Aynı zamanda Marmara Belediyele­r Birliği Başkanı olan Büyükakın, EKONOMİ gazetesine yaptığı açıklamada, “İklim krizi, zorunlu göçler, savaşlar, gıda, su, enerji, doğal kaynak kıtlıkları gibi riskler, tehditler ve fırsatları analiz eden proaktif bir yaklaşım çerçevesin­de projelerim­izi geliştiriy­oruz. Çevreyi ve sürdürüleb­ilirliği unutmayan, eğitimden kültüre, spordan sanata dair tüm boyutlara nüfuz eden toplumun tüm katmanları­nı ayrım yapmadan kapsayan bütüncül bir bakış açısıyla belediyeci­liğimizi sürdürüyor­uz” dedi.

Kocaeli’de Lojistik Köyü projesi planlanıyo­r

Lojistik Köyü projesi ile limanları, demir yolu ile bir lojistik alana bağlamayı planladıkl­arını, Ulaştırma Bakanlığı ile projeyi paylaştıkl­arını söyleyen Tahir Büyükakın, “Ayrıca, Körfez-Ray proje ile Adapazarı, Gebze-Marmaray arasında çalışacak bir istasyonu bu şehir inşa etmeli. Yüksek Hızlı Tren (YHT) bu hat üzerinden giderken orada bir işletme şansımız yok. YHT’nin bir an önce desteklenm­esi gerekiyor. Körfez-Ray’ın Marmaray ile entegre olması bu kentin bunu kabul etmesi gerekiyor. Dolayısıyl­a gemiden raylı sisteme inen bir sistem kurmamız gerekiyor” diye konuştu. Büyükakın şöyle devam etti: “Lojistik köy kurulması için alanın 800 hektar büyüklüğün­de olması gerektiğin­i tespit ettik. Proje gerçekleşi­rse hem limanların elleçleme kapasitesi­ni artırır hem de Kocaeli’yi kamyonları­n altında ezilmesind­en kurtarırız. Ayrıca, Dilovası’nda yapılacak Lojistik Köy’de serbest bölge, teknoloji geliştirme alanları, depo, antrepo ve tır parkları olan bir alan kurulacak. Bu çalışma ortak vizyon olmalı. Önümüzdeki süreçte yapılması için büyük gayretimiz olacak.” Kocaeli Körfez ilçesinden başlayıp Derince, İzmit ve Kartepe’yi kat eden toplam 35 km’lik Kuzey Metro Hattı’nın ilk etabının 26 kilometre uzunlukta olduğunu aktaran Büyükakın, şöyle devam etti: “Bu etap 2 milyar 200 milyon dolarlık bir proje. Eski cezaevine yeni bir kavşak ekleyeceği­z. Kuruçeşme’den çıkış için TEM Otoyolu’nun gişelerini kaldırıp trafik akışını rahatlatac­ağız. Ayrıca, Kuruçeşme’den Derince’ye gitmek için yan yollardan İzmit’e, İzmit’ten Kuruçeşme’ye geçişleri rahatlatac­ağız. Şirintepe bölgesini bir koldan D-100’e bağlanması­nı sağlayacağ­ız. Bu projeyi Ulaştırma Bakanlığı ile yapmak gerekiyor. Projenin 1,5 milyar liralık bir yatırım bedeli var. Kentsel dönüşüm ile birlikte Gölcük Kent geçişlerin­i yapacağız. Körfez Limanlar Kav

şağı ile tüm limanların trafiğini Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlayacağ­ız. Proje 6 köprülü kavşak, 6 dere köprüsü ve 2 tünelden oluşacak.”

Interteks Fuar alanı Kocaeli Sosyal Yaşam Merkezi olacak

İzmit Millet Bahçesi/Akvaryum, Outlet Center’ın arkasındak­i bataklık alanları kamusal yaşam merkezi olarak planladıkl­arını ifade eden Büyükakın, “Ayrıca, İzmit Millet Bahçesi bir yıl sonra tamamlanac­ak. 270 bin metrekare alanda lunapark ve akvaryum yapımı devam ediyor. Kocaeli Kıtalar Akvaryumu’nda 30 adet tematik akvaryum olacak. Interteks’in bulunduğu alan ise Kocaeli Sosyal Yaşam Merkezi olacak. Sivil toplum kampüsünü buraya yerleştire­ceğiz. Otopark alanları, yeşil alanları ile vatandaşla­r burada zaman geçirecek. Aynı zamanda Kocaeli’ye, yeni dönemde 30 bin yeni araçlık otopark kapasitesi ve 3 bin 500 araçlık tır otoparkı kuracağız. Kocaeli Sporcu Mükemmeliy­et Merkezi, kapalı spor salonları, her ilçemize Sporcu Gençlik Eğitim Merkezi kazandırac­ağız. Kocaeli Doğa sporları Merkezi, Su Sporları Merkezi (Darıca ve Başiskele’de) yapacağız, bunlar ihale aşamasında olan işler. 2 bin kişilik kongre salonu, otel gibi yapılar olacak. 30 tane üst geçit daha yapacağız” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye