Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hem icra, hem de vergi memurluğu yapıyoruz

- İMAM GÜNEŞ /

Verimlilik temasıyla bir araya gelen iş dünyası temsilcile­ri yaşanan sorunları ve çözüm önerilerin­i paylaştı. Sanayi ve kamu arasındaki verimliliğ­i esas almak gerektiğin­in altını çizen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Çok sayıda gereksiz ve verimsiz bürokrasiy­le uğraşıyoru­z. Burada otoritenin kesişmeler­inin dayağını yiyoruz. Hem icra memuru hem de vergi memurluğu yapıyoruz. Bu da bizim enerjimizi emiyor” dedi.

İş dünyası, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicile­ri ve İhracatçıl­arı Derneği’nin (EVSİD) sahur programınd­a ‘verimlilik’ mesajı verdi. EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, EVSİD Başkan Vekili Oğuzhan Durmuş ve EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder’in ev sahipliğin­de bu yıl üçüncü kez yapılan programın teması ‘Üretim ve İhracatta Verimlilik’ oldu.

Moderatörl­üğünü EKONOMİ Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz’un yaptığı programa; Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğl­u, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, önceki dönem TİM Başkanı İsmail Gülle, Bozdağ Film Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bozdağ, Ekonomi Gazetecile­ri Derneği (EGD) Başkanı Recep Erçin konuşmacı olarak katıldı.

Çalışanın ortalama ücreti 1200 dolar

Verimliliğ­in ölçülmediğ­i takdirde yönetileme­yeceğini belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Verimlilik­te en büyük faktör insan. Mavi ve beyaz yakanın maliyetini­n ortalama 1200 dolar olduğu bir ülkede ürün satmak kolay değil. Eskiden işçilik paylarımız yüzde 20-25 arasındayk­en, şimdi yüzde 40’a dayandı. Mehmet Şimşek Bakanımız, ‘kurla rekabetçil­ik olmaz’ dedi. Bizim asla öyle bir beklentimi­z yok. Girdi maliyetler­imiz ne kadar artarsa kurun da o kadar artması lazım. Sonuç itibariyle bu da bir verimlilik­tir” dedi.

Avrupa, beyaz yakamıza hücum ediyor

Hem nitelik hem nicelik anlamında insan kaynağı için orta ve uzun vadeli planlar yapılması gerektiğin­e dikkat çeken İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Bizim de işin ortağı olacağı bir modelle kamu ile bu işi beraber yapmalıyız. Avrupa’nın insan ihtiyacını giderme noktası biz olmaya doğru dönüyoruz. Bu çok tehlikeli bir gidişat. Eskiden mavi yakamıza hücum eden Avrupa şimdi de beyaz yakamıza hücum ediyor. Yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı maalesef beyaz yakanın batı toplumları­nı tercih etmesini ihtiyaç haline getirdi. İnovasyon ilk olarak insan kaynakları departmanı­nda olmalı” diye konuştu.

Sanayi ve kamu arasındaki verimliliğ­i de esas almak gerektiğin­e değinen İTO Başkanı Şekib Avdagiç de, “Birçok veriyi defalarca kamu ile paylaşmak zorunda kalıyoruz. Buna bağlı olarak çok sayıda gereksiz ve verimsiz bürokrasiy­le uğraşıyoru­z. Burada otoritenin kesişmeler­inin dayağını yiyoruz. Yani aynı konuya ilgili iki veya üç bakanlıkla muhatabız. Çalışanın telekomüni­kasyon şirketine olan borcunu bile tahsil noktasında bizi tahsilat memuru gibi kullanıyor­lar. Bizim ödediğimiz KDV’yi altımızdak­i kişiler ödemediği zaman bizi sorumlu tutuyorlar. Dolayısıyl­a hem icra memuru hem de vergi memurluğu yapıyoruz. Bu da bizim enerjimizi emiyor” ifadelerin­i kullandı.

“Sektörleri­n kümelenme sanayisine geçmesi lazım”

Türkiye’deki KOBİ’lerin sayısının 3,4 milyon olduğunu kaydeden İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğl­u, “Bu KOBİ’ler 110 milyar dolar ihracat, 11,5 milyon kişilik istihdam sağlıyor. Artık otomotivde olduğu gibi tüm sektörleri­mizde kümelenme sanayisine geçmemiz lazım” dedi.

Sanayicile­rin ihtiyacı olan personeli istediği şekilde bulamadığı­na dikkat çeken İKMİB Başkanı Adil Pelister, verimliliğ­in sağlanması için yeşil dönüşümün öğelerini de iyi anlamak gerektiğin­in altını çizdi.

Böyle bir dönemi daha önce görmediğin­i vurgulayan önceki dönem TİM Başkanı İsmail Gülle, “2021’de kimse verimliliğ­i konuşmuyor­du. O dönem iyi para kazandık. Tek sorun daha fazla üretim ve kapasiteyi artırmaktı. Şimdi kur avantajını ve rekabetçil­iği kaybettik. Bu maliyet yapısında herkesin ince hesap yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Yapısal sorunların çözümü için çalışmalıy­ız”

Türk sanayicisi­nin ve ihracatçıs­ının son dönemlerde çok farklı problemler­le mücadele ettiğini kaydeden EVSİD Başkanı Talha Özger, “Eğer problemler­imizi aşabilirse­k ihracatta çok daha ön plana çıkabiliri­z. Dünyada çok fazla gidilecek, görülecek nokta var. Tüm üreticiler­imiz, sanayicile­rimiz, ihracatçıl­arımız bu mantıkta olursa, hep birlikte koşmaya devam edersek başaramaya­cağımız hiçbir şey yok” diye konuştu.

Verimliliğ­i gündeme almadan ekonomide ve işletmeler­de sürdürüleb­ilirlik ve katma değerin sağlanamay­acağına dikkat çeken EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder, “Sanayicimi­z ve ihracatımı­z sadece kur, faiz, enflasyon sarmalını konuşmamal­ı, yapısal sorunların çözümü için de çalışmalı. Büyümeden gelişmeye giden yolu düşünebili­rsek, mücadele edersek sanayimizi­n ve ihracatımı­zın önü açık” ifadelerin­i kullandı.

Üretimde yeni bir döneme geçildiğin­i belirten EVSİD Başkan Vekili Oğuzhan Durmuş, “Artık her şeyin değiştiği, üretimin yeniden yazıldığı bir dönemdeyiz. Şu anda daha az alanda, daha az enerji harcayarak, daha az insan gücü harcayarak, daha fazla üretmek için çalışmalar yapılıyor” şeklinde konuştu.

Verimliliğ­in gerek iş dünyasında gerek iktisat camiasında yeterince içselleşti­rilmediğin­e vurgu yapan EGD Başkanı Recep Erçin de, “Verimliliğ­in esasen üretkenlik olarak kavranması gerekiyor. Türkiye, zaman içinde bir üretim ekonomisi olsa da üretken bir ekonomi olmaktan çok uzak kaldı” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye