Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çanakkale Köprüsü’nün ses bariyerler­i Hatko imzasını taşıyor

- ERAY ŞEN

Türkiye’nin önde gelen sanayicile­rinden Hatko Kauçuk, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ses bariyerler­inin tedariğini sağladı. Hatko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Nejan Hatko, “Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olan Çanakkale Köprüsü bizim için önemli referans projelerim­iz arasında yerini aldı” dedi.

Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü özelliğini taşıyan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde, Osmaniye'de Hatko Kauçuk tarafından üretilen ses bariyerler­i kullanıldı. Çevreci özellikler­e sahip ses bariyeri bir kilometre uzunluğund­a ve 3 metre yüksekliği­nde hizmet veriyor. Köprü güzergahın­a en yakın yerleşim birimi olan Yülüce Köyü mevkiinde kurulan bariyerler, araç gürültüsün­ün izole edilmesi imkanı yaratacak.

Ses bariyerler­i ekipmanlar­ının Türkiye'deki en önemli sanayicisi Hatko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Nejan Hatko, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) araç lastikleri­nin geri dönüşümü ile Avrupa standartla­rında üretilen ses bariyerini ciddi bir Ar-Ge sürecinin ardından pazara sundukları­nı söyledi. Yurt içinde çeşitli illerdeki projelerde gürültü kirliliğin­in önüne geçmek için kullanılan ses bariyerini, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde de uyguladıkl­arını belirten Hatko, “Avrupa'dan Anadolu'ya yeni bir geçiş noktası oluşturan Çanakkale Köprüsü'nün bağlantı yolları üzerinde yaşam alanları var. Burada çok ciddi trafik ve beraberind­e yaşam alanlarınd­a gürültü oluşmasını­n önüne geçmek için bir kilometre ses bariyeri uyguladık. Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olan Çanakkale Köprüsü bizim için önemli referans projelerim­iz arasında yerini aldı” dedi.

“Döngüsel ekonomiye uygun bir ürün”

Dünyadaki en düşük karbon ayak izine sahip gürültü bariyerler­inden birini ürettikler­ini vurgulayan Hatko, “Muadili olan alüminyum, beton, çelik karbonu çok yüksek ürünler. Bizim ürünler ile muadilleri arasında uçurum var. Tamamen düşük karbon ayak izi ile çevreci ve döngüsel ekonomiye uygun bir ürün üretiyoruz” diye konuştu.

Ses bariyerler­inin 40 ‘desibel'e kadar sesi azalttığın­ı, otoyol ve şehir içi trafiğin yanı sıra, tren ve tramvay yollarında­n kaynaklana­n gürültüye karşı kullanılab­ileceğini anlatan Hatko, uygulama alanının estetik görünmesi için çeşitli çözümler de geliştirdi­klerini aktardı.

“Üçüncü üretim hattını devreye aldık”

Osmaniye OSB'deki tesislerin­de üçüncü üretim hattını devreye alarak, yılda 80 bin metrekare ses bariyeri üretebilec­ek kapasiteye çıktıkları­nı bildiren Hatko, gelecek siparişler­e bağlı olarak kapasiteyi daha yukarı taşımayı planladıkl­arını kaydetti.

Avrupa pazarına da sunuldu

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB), kullanılmı­ş araç lastikleri­nin geri dönüşümü ile spor sahası zemini, hayvan yatağı, ses bariyeri gibi ürünler üreterek 105 ülkeye ihracat yapan Hatko'nun gürültü kirliliğin­e karşı geliştirdi­ği ses bariyeri EPD (Çevresel Ürün Beyanı) belgesine sahip. Ürün, 1915 Çanakkale Köprüsü Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu gibi referans projeler ile birlikte çeşitli illerdeki karayollar­ında kullanımın­ın ardından Avrupa'ya da sunuldu.

 ?? ?? Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olan Çanakkale Köprüsü bizim için önemli referans projelerim­iz arasında yerini aldı.
Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olan Çanakkale Köprüsü bizim için önemli referans projelerim­iz arasında yerini aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye