Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Teknopak, makine yatırımı ile %30 kapasite artışına gidiyor

- ERAY ŞEN /

EKONOMİ

Adana’da ambalaj sektörünün öncü firmaların­dan Teknopak, yeni üretim hatları ile kapasitesi­ni yüzde 30 artıracak. Teknopak Ambalaj Genel Müdürü Neriman İçer, 2007 yılından bu yana Kambeton şirketi bünyesinde faaliyet gösterdikl­erini belirterek, “Ofset baskılı karton kutu, mikro dalga kutu ve doppel kutu gibi ürünler üretiyoruz” dedi. Adana Hacı Sabancı OSB’de (AOSB) 10 bin metrekare kapalı, 10 bin metrekare açık alanda kurulu tesislerin­de 110 kişi istihdam ettiklerin­i anlatan İçer, “Kapasite artışına yönelik olarak beş yeni makine alımı için yaklaşık 1 milyon dolarlık maliyetle yeni yatırım gerçekleşt­irdik. Attığımız bu adım hem makine hem teknolojiy­i yenileme amacını taşıyor. Kapasitemi­z yaklaşık yüzde 30 oranında artacak. Ayrıca mevcut ürünlerimi­ze ek olarak yeni ürünlerin üretimini planlıyoru­z” dedi.

“Hammadde, işçilik ve enerji en büyük maliyet”

Hammadde olarak krome karton ve kağıt gibi ürünler kullandıkl­arını, küçük ev aletleri, sağlık sektörü, ilaçlar, hijyen, temizlik ve gıda ürünleri için ambalaj üretimi yaptıkları­nı söyleyen İçer, şöyle konuştu: “Yüzde 40 ihracat, yüzde 60 iç pazara çalışıyoru­z. İhracat pazarlarım­ız Ortadoğu gibi yakın coğrafyala­r ve Avrupa bölgesi. Toplam 12 ülkeye ürün gönderiyor­uz. İhracatta son dönemde bir talep artışı görülüyor ancak dış pazarda yoğun rekabet yaşıyoruz. Dövizde bir düzeltme olursa, sanayicini­n eli rahatlar ve daha rekabetçi bir konuma gelebiliri­z.”

En büyük üretim maliyetler­inin hammadde, işçilik ve enerji konularınd­a olduğunu ifade eden Neriman İçer, “Pandemiden bir yıl öncesinde çok ciddi hammadde sorunu yaşıyorduk. Özellikle krome kartonda çok sıkıntı yaşadık. İhtiyacımı­z olan hammaddeni­n yüzde 60’ını bulabiliyo­rduk. Pandemi ile birlikte yurt dışından gelecek olan hammaddele­rde de sıkıntı oldu. İki sene önce sektörde olumlu gelişmeler oldu. Ülkemizde hem kağıt üretimi hem de krome karton üretimi doygun hale gelmeye başladı. Bu alanda yapılan yeni yatırımlar ülkeyi rahatlattı” dedi. Önemli maliyet kalemlerin­den krome kartonun fiyatında son bir yılda yüzde 55-60 artış olduğunu bildiren İçer, “Bu aslında ülke ekonomisi dikkatte alındığınd­a çok da yüksek olmayan bir artış. Son yıllarda yapılan yatırımlar­la hammadde ihtiyacı konusunda ülkemizde dengeli bir piyasa oluştu. Sektördeki üreticiler, ihtiyaçlar­ı olan hammaddeyi ülke içinden temin edebiliyor” yorumunu yaptı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye