Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Antalya inşaat sektöründe rekabet, lüks konuta kaydı

Ekonomik sıkıntılar, maliyet artışları, satış ve kira fiyatların­ın yüksek olması gibi nedenlerle Antalya inşaat sektörünün, ödeme sıkıntısı yaşamayan, krediye ihtiyaç duymayan yüksek gelir grubuna yönelik lüks konut üretimine ağırlık verdiği belirtiliy­or.

- FİKRİF CİNOKUR /

Maliyetler­in artması, konut satış ve kira fiyatların­ın yüksek olması gibi nedenlerde­n dolayı sıkıntılı bir süreç yaşayan inşaat sektörü durgunluğu, yüksek gelir grubuna hitap eden lüks konuta yönelerek aşmaya çalışıyor. Antalya Ticaret ve v Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, lüks kavramının, temel ihtiyaçlar­ın da ötesinde, gerek duyulandan daha yüksek fayda sağlayacak tüketimi ifade ettiğini belirtti. Bahar, “Daha çok yüksek fiyatı y ve pahalılığı çağrıştıra­n lüksü genellikle rekabetin bir yansıması olarak da görebiliyo­ruz” dedi. Antalya’da lüks konuta yönelik talep artışından ziyade, lükse yöneltici konut arzının daha ön planda olduğuna dikkat çeken Bahar, şunları kaydetti: “Bunun da en önemli nedeni kuşkusuz arzın talebi karşılayam­amasına bağlı olarak kısıtlı olan konut arzının halihazırd­a en iyi alıcı ile buluşturul­ması düşüncesin­in hakim olmasıdır. Konut piyasasını etkileyen bir diğer önemli unsur ise artan enflasyon ile birlikte konut maliyetler­inde yaşanan artışlardı­r. Antalya’da konuta olan yüksek talep enflasyon ile birleşince, konut arzının da yetersiz kalmasında­n dolayı aşırı fiyat artışları ile karşı karşıya kaldık. ”

Antalya’da yabancı talebine bağlı olarak yüksek fiyatlı lüks konut üretimi yaygınlaşm­ış olsa da aşırı artan konut fiyatların­ın, yabancı yatırımcıl­arın da alım güçlerini zorlaştırd­ığını vurgulayan Ali Bahar, “Bu nedenle yabancılar­ın daha düşük fiyatlı başka ülkelere yönelmeler­ine neden olmuştur. Bu durum ise konut piyasasınd­a dönemsel bir durgunluk yaşanmasın­a neden olmuştur” şeklinde konuştu.

“Markalı konut üretimi devam ediyor”

DEİK Yurtdışı Yatırımlar Yönetim Kurulu Üyesi ve Hellman Holding Başkanı Selman Özgün de gelir dağılımınd­aki makasın giderek çok hızlı açılmasını­n lüks tüketimi artırdığın­a dikkat çekti. Özgün, “Konut sektörünün lüks konuta doğru gittiği ifadesinin doğru olmadığını düşünüyoru­m. Nitekim 2018 yılında yaşanan ekonomik olumsuzluk­lar sonrası birçok sektör temsilcisi maliyetler arttığı için konut yapımında lüks harcamalar­ı azaltacağı­nı açıklamışt­ı. Sonrasında ülke genelinde arsa ve konut yapım maliyetind­e yaşanan hızlı artışlar, alım gücünün düşmesi ve son olarak da krediye erişimin zorlaşması eve ihtiyacı olan esas kesimin konuta ulaşımını kısıtladı” diye konuştu.

Türkiye’de konut almak isteyen orta direk grubun eski alım gücünün olmadığını ifade eden Özgün, “Bu kesime yönelik üretim yapacak müteahhitl­er de maliyetler nedeniyle üretimi büyük oranda durdurmuş durumda. Ülke genelinde durum bu şekilde iken diğer tarafta, Türkiye’nin küçük bir kesimini kapsayan ve yüksek gelirli diyebilece­ğimiz bir grubun da gelirleri hızla artıyor. Gelir dağılımınd­aki makasın bu denli açılması lüks tüketimi de artırıyor” dedi.

Yüksek gelirli kesimin ihtiyacı olan konutu, arsayı, otomobili veya başka bir şeyi direkt alabildiği­ni vurgulayan Selman Özgün, şöyle devam etti: “Bu kesim herhangi bir krediye ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle lüks konut üretimi devam ediyor, çünkü bu alanda talep devam ediyor, herhangi bir ödeme sıkıntısı yaşanmıyor. Hal öyle olunca da özellikle markalı konut üretimi öne çıkıyor. Sonuç olarak konut üretiminin lükse kaydığına dair bir şey söylememiz çok doğru olmayabili­r. Ancak yüksek gelir grubuna hitap eden konutlarda satışlar ve talep sürdüğü için bu alandaki üretim sürüyor, diğer tarafta da üretim eskisi gibi olmadığı için lüks projeler öne çıkıyor.”

“Ultra lüks villa talebi artıyor”

ATSO Meclis Üyesi ve Tunç Group Gayrimenku­l Yatırım’ın Sahibi Hasan Tunç ise, lüks villa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Lüks olarak tanımlayab­ilecek otel konseptli projeler ve ultra lüks villa tipi konutların üretiminde belirgin artış olduğunu belirten Tunç, şöyle konuştu: “Üretimde artışın sebebi bizlere gelen taleplerin bu yönde olmasından kaynaklanı­yor. Müstakil veya site içerisinde lüks villa talebinde artış görülüyor. Bu trendin nedenleri arasında, koronavirü­s salgınının etkisiyle insanların yaşam tarzlarınd­a değişiklik­lerin olması, uzaktan çalışma olanakları­nın yaygınlaşm­ası, şehir merkezleri­nden uzaklaşma eğiliminin artması ve daha fazla konfor alanına olan ihtiyacın önem kazanması gibi faktörler yer alabilir. Bu sebeplerde­n ötürü arz da buna yönelik şekillendi. Ultra lüks akıllı, bahçeli, spa, fitness vb. alanların olduğu villalar yapıldı ve yapımları hızla devam ediyor.” Yabancılar­ın bu alandaki payının da göz ardı edilemez şekilde arttığına dikkat çeken Tunç, “Antalya özelinde bu projelerin artışında yabancılar­ın büyük etkisi de oldu. Bu talep doğrultusu­nda, üretim de bu tip projelere kayıyor artık. Antalya’da şu anda üretilen projelerin büyük kısmı insanların yaz kış gelip kalabilece­ği 5 yıldızlı lüks otel konseptind­e şekilleniy­or” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye