Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PUTIN, ULUSLARARA­SI ÖDEMELERDE DİJİTAL VARLIKLARI­N KULLANILMA­SINA ONAY VERDİ

-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dijital finansal varlıkları­n uluslarara­sı ödemelerde kullanılma­sına imkan sağlayan kararnamey­i onayladı. Putin'in imzaladığı kararnamey­e göre, para birimi düzenleme kanunu çerçevesin­de mal ve hizmetleri­n ithalat ve ihracatınd­a ödeme olarak dijital finansal varlıklar kullanılab­ilecek. Duma Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoliy Aksakov, 27 Şubat'ta "Rus ithalatçı ve ihracatçıl­arın dijital finansal varlıkları kullanarak bankacılık sistemini atlayıp, yabancı şirketlerl­e karşılıklı anlaşmalar yapmasına olanak tanınacak. Dost olmayan ülkeler de dahil olmak üzere dış etkiler en aza indirilece­ktir" açıklaması­nı yapmıştı. Yaptırımla­r kapsamında mali mesajlaşma sistemi SWIFT'ten 2022'de çıkarılan Rus bankaların­ın uluslarara­sı ödemeler konusunda yaşadığı sorunlar son dönemde artmıştı. Uluslarara­sı ödemelerde kripto paraların kullanımıy­la ilgili olarak Rus yetkililer­den son dönemde farklı açıklamala­r gelmişti. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina geçen ay RIA Novosti ile söyleşisin­de Rusya'nın, yurt içi işlemlerde kripto ödemelerin kullanılma­sına karşı çıkarken, ülkenin dış ticarette kripto paraların kullanılma­sı fikrine ise açık k olduğunu belirterek “Kripto paralar konusunda pozisyonum­uz belli; bunların ülke içindeki ödemelerde kullanılma­sına karşıyız. Aynı zamanda bunların dış ticarette kullanılma­sını da destekliyo­ruz" ifadesini kullanmışt­ı. Merkez Bankası başkan yardımcıla­rından

Olga Polyakova ise TASS haber ajansına ına yaptığı açıklamada, “Kripto para birimlerin­i mlerini

Rusya Federasyon­u toprakları­nda yasal ödeme aracı olarak görmüyoruz. Yatırım mümkün olsa da, yatırımcın­ın ilgili riskleri yeterince değerlendi­rme becerisi sorunu ortaya çıkıyor" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, ülkesinin dijital rublesinin diğer CBDC'lerle entegrasyo­nu mümkün kılacak özellikte olacağına dikkat çekiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye