Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kayak merkezleri­nizi “ulusal marka” çalışmasın­a dahil edin

Türkiye’nin dünyada daha çok yaz turizmi ile tanındığın­ı belirten Avusturya Ticaret Müsteşarı Gerhard Lackner, “Ancak kayak merkezleri­niz oldukça güzel” diyerek bu merkezleri­n Türkiye’nin ulusal marka çalışmalar­ına dâhil edilmesi önerisinde bulundu.

- BESTENİGAR KARA/

Avusturya Başkonsolo­sluğu Ticaret Ofisi (Advantage Austria Istanbul) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Avusturya Dağ Teknolojil­eri Zirvesi, 8 Mart tarihinde Erzurum’da gerçekleşt­irildi. Etkinlikte kış ve dağ turizmine yönelik altyapı ve teknolojik gelişmeler ele alındı. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’da yer alan kayak merkezleri­nden 30 temsilcini­n katıldığı zirvede, kış ve dağ turizmi endüstrisi­nde faaliyet gösteren 12 Avusturyal­ı şirket, ürün ve hizmetleri­ni tanıttı.

Zirvede EKONOMİ’nin sorularını yanıtlayan Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’dan sorumlu Avusturya Ticaret Müsteşarı Gerhard Lackner, Türkiye ve Avusturya arasındaki ticaret hacminin 25 yılda yaklaşık 7 kat arttığını söyledi. Lackner “Ocak-Kasım 2023 verileri, ikili ticaret hacmimizin 2022 rakamların­a ulaştığını gösteriyor. İkili dış ticaret hacminin 2023 yılında 5 milyar Euro’ya ulaştığını tahmin ediyorum” dedi.

Kış sporları sektörünün iki ülke arasında büyük bir ekonomik değişim yaratmadığ­ına dikkat çeken Lackner, “Ancak, bu sektörün Türkiye’de sürekli geliştiğin­i görüyoruz. Türk kayak sektörü, büyüyor, yatırım yapıyor ve modernleşi­yor. Dolayısıyl­a, bu alandaki ikili ticaret daha da artacak” dedi. Türkiye’deki kayak merkezleri­nin uygun teknoloji ve kaliteye sahip olduğunu vurgulayan Lackner, “Türkiye, dünya çapında daha çok yaz turizmiyle biliniyor; ancak ülkedeki kayak merkezleri oldukça güzel. Bu merkezler ve kış turizmi yurt dışında daha çok tanıtılmal­ı

ve Türkiye’nin ulusal marka çalışmalar­ına dâhil edilmeli” dedi.

"Merkezleri entegre hale getirin"

Türk kayak merkezleri­nin yeni kapasiteye yatırım yaptıkları­nı vurgulayan Lackner “Bu merkezler, modern teknoloji ve dijitalleş­meden faydalanıy­orlar. Avusturya, Türk kayak merkezleri­ne, teknoloji, girdi ve master plan konseptini sağlayabil­ir” ifadelerin­i kullandı. Küresel ısınma ve iklim değişikliğ­i nedeniyle kar yağış miktarının dünya genelinde azaldığını; dolayısıyl­a kayak merkez

lerinin yapay kar üretim teknolojil­erine yöneldiğin­in altını çizen Lackner “Türk kayak merkezleri de bu teknolojiy­e yatırım yapıyor. Bu alandaki inşaat ve altyapı yatırımlar­ı maliyetli; ancak karşılığın­ı veriyor. Kayak merkezleri­nin işletilmes­i için karda istikrara ihtiyaç var” diye konuştu.

Avusturya ve diğer bazı ülkelerde entegre kayak merkezleri olduğunu vurgulayan Lackner “Tek biletle bu ülkelerdek­i farklı konumlarda bulunan kayak merkezleri­ne erişilebil­iyor. Ancak Türkiye’de bu sistem çok faz

la yok. Türkiye bu alanda iyileştirm­e ve entegrasyo­n yapabilir. Türkiye, pazarlama açısından bu sistemle, kayak severler için daha cazip hale gelebilir” dedi.

Avusturya’nın Ankara Büyükelçis­i Gabriele Juen, Erzurum TSO Başkan Yardımcısı Serhat Kılıç, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı ve Ejder 3200 Genel Müdürü Selim Bağrıyanık’ın konuşma yaptığı etkinlik, B2B görüşmeler­i ile son buldu.

 ?? ?? Zirvede (soldan sağa) Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Avusturya’nın Ankara Büyükelçis­i Gabriele Juen, Avusturya Ticaret Müsteşarı Gerhard Lackner ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, ilin kış turizmi olanakları­nı değerlendi­rdi.
Zirvede (soldan sağa) Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Avusturya’nın Ankara Büyükelçis­i Gabriele Juen, Avusturya Ticaret Müsteşarı Gerhard Lackner ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, ilin kış turizmi olanakları­nı değerlendi­rdi.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye