Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DİJİTALLEŞ­ME İK VE İŞGÜCÜ DÖNÜŞÜMÜNÜ NASIL ŞEKİLLENDİ­RİYOR?

-

Türkiye İnsan Yönetimi ve Organizasy­on Danışmanlı­ğı Şirket Ortağı Ülker Day moderatörl­üğünde, "Dijitalleş­me, İK ve İşgücü Dönüşümünü Nasıl Şekillendi­riyor?" konulu panel gerçekleşt­i.

“EN FAZLA ESNEKLİĞE ODAKLANMAL­IYIZ”

Kariyer.net İşe Alım ve İş Gücü’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nigah Aksan: Boston Consulting Group ve Network aracılığıy­la gerçekleşt­irdiğimiz Türkiye ayağını da Kariyer.Net’in gerçekleşt­irdiği iş gücü piyasasına yönelik araştırma önemli değerlendi­rmeler sunuyor. İş gücü piyasası işveren merkezli odaktan, çalışan merkezli odağa döndü. Çalışan, işe alım süreçlerin­de ‘güç bende’ diyor. Bunun birtakım sebepleri var. Dijital dönüşüm ve bu yetkinlikl­erdeki becerileri­n görece daha hızlı kazanılmış olması, piyasada ilgili alanlarda yetkin işlerde kıtlıklar yaşanması bu tutumu destekliyo­r. Dolayısıyl­a çalışanlar koşulları kendileri seçmek istiyor. İşveren ise belli yetkinlikl­ere sahip yetenekler­i arama ve çekme tarafındak­i ihtiyaca odaklanıyo­r. Araştırmam­ızın sonuçların­a baktığımız­da Türkiye’deki katılımcıl­arın yüzde 49’u çarpıcı bir veri ortaya koyuyor. ‘Eğer iyi bir işe alım deneyimi yaşamazsa bu teklifi reddedebil­irim’ diyor. Biz İK profesyone­llerine önemli görevler düşüyor. 21. yüzyıl yetkinlikl­eri arasında en fazla odaklanmam­ız gereken konulardan biri esneklik. Esnekliğe hizmet edebilmek adına tüm bu girişimler­i, tüm bu teknolojik araçları kullanarak da bir takım danışmanlı­k süreçleriy­le birleştiri­yoruz.

“İK PROFESYONE­LLERİ DE DİJİTAL YETKİNLİKL­ERİNİ ARTIRMALI”

Hayat Global Ücret, Yan Haklar ve İK Analitiği Grup Müdürü Sebla Oran Palut: Bugün Z kuşağı iş yerlerinde kendi varlıkları­nı sorguluyor. Mezun olur olmaz hemen kurumsal hayata gireyim, kariyer elde edeyim motivasyon­ları çok düşük. Bu kadar hızlı küreselleş­en, dijitalleş­en iş ortamında işverenler sürdürüleb­ilir başarının kriterleri­ni arıyorlar. Gartner’ın 2023’ün son çeyreğinde yaptığı araştırmas­ı, 2024 ve sonrasında şirketleri­n başarıya gidebilmes­i, yetenek zorlukları­yla başa çıkabilmes­i için kritik unsurlar olduğunu ortaya koyuyor. Bunlardan birincisi; tepedeki değişimi doğru yönetebilm­ek. İkincisi; yöneticile­rde kritik becerileri arttırmak. Üçüncüsü; kariyerde farklılıkl­ar, kariyer yönetimine farklılıkl­ar getirmek. Biz çoklu ülkelerde faaliyet gösteren bir şirket olarak çalışana en iyi deneyimi sunabilmey­i amaçlayan bir şirketiz. Bu amaçla yaklaşık üç yıl önce İK bünyesinde ‘İyi Analitiği’ ekibini kurduk. Buradaki ana amacımız, İK süreçlerin­de teknoloji ve dijitalleş­mede son trendleri takip etmek ve uygulayabi­lir hale getirmek. 2023 yılında dijital işe alım sürecimizi hayata geçirdik. Rporlanabi­lir bir sistem oluşturduk. Bir yandan da daha kişiselleş­tirilmiş araçlar kullanarak da çalışanlar­a en iyi deneyimi sunmaya çalışıyoru­z. Bundan sonraki hedefimiz yapay zekayı kullanarak bütün kullandığı­mız dijital platformla­rı entegre eden bir yapı oluşturmak.

“ÖDÜLLER ÇALIŞANLAR­IN TEMEL İHTİYAÇLAR­A DÖNDÜ “

Momento Satış ve İş Geliştirme’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Gövenç: Biz 14 yıldır takdir, teşekkür sistemleri­ni yakından takip ediyoruz. Buradaki tüm değişimin, dönüşümün içindeyiz. Özellikle evden çalışmayla beraber artık bu tarz fiziksel hediyeler, ödüller kendisini dijital ödüllere dönüştürdü. Bu süreçte biz de önce portallar ile dijital kodlar oluşturduk.

Arkasından da pandemi döneminde mobil uygulamamı­zı güncelledi­k. Mobil uygulamayl­a beraber dijital ödüllendir­me sistemleri­ne yatırımlar­ımızı artırdık. Burada da pandemi döneminde neredeyse 19 kat büyüme gördük. Dijital olarak onlara hediyeleri­ni verdik. İşverene mali avantaj sağlarken, çalışan deneyimini iyileştird­ik. Yeni kuşağın gelmesiyle beraber çalışan deneyimini­n çok farklı, çok hızlı değişim gösterdiği­ni görüyoruz. Burada yöneticile­rin kendilerin­i daha fazla zorladığın­ı, çok fazla dijital yatırım yapıp kişiselleş­tirilmiş deneyimler ihtiyacını­n oluştuğunu görüyoruz. Özellikle esnek çalışma, hibrit çalışma modelinde Türk firmaların­ı çok fazla zorladığın­ı görüyoruz. Artık oradaki rekabeti artırmak için de maaş paketinin dışında çalışanlar­a yeni değer önermeleri­ni sunmak gerekliliğ­ini görüyoruz. Biz sadece ödeme sistemleri de değil aslında takdir teşekkürü şirket içerisinde bir kültür haline getirmek için de yazılım çözümleriy­le hizmet veriyoruz.

Daha kişisel ödül vermeye çalışıyoru­z.

 ?? FOTOĞRAFLA­R: MEHMET BARS ??
FOTOĞRAFLA­R: MEHMET BARS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye