Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yenilenebi­lir enerji için ihracatçı birliği hamlesi

- İMAM GÜNEŞ

Hizmet ihracatını­n gelişimi göz önüne alınarak 2018 yılında kurulan Hizmet İhracatçıl­arı Birliği’nin ardından yeni bir birlik kurulması daha gündeme geliyor. Son dönemde özellikle bankacılık dünyasının destek verme noktasında altını çizdiği yenilenebi­lir enerji başlığı ihracatçıl­arı da harekete geçirdi. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), bu kapsamda yaptığı çalışmalar­ı Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) ile paylaşarak, girişimin olumlu sonuçlanma­sını istiyor.

Konu ile ilgili EKONOMİ’ye açıklama yapan EİB Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi’nin yenilenebi­lir enerji alanındaki ihracatını­n 2 milyar dolara yaklaştığı­nı belirterek, sektörün gelişimini güçlendirm­ek amacıyla ihracatçı birliği kurulmasın­ın önemine işaret etti. Yenilebili­r enerjinin üretim ve ihracatını­n önemli mesafe kat ettiğini belirten Eskinazi, “Bunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığım­ız da söylüyor. Güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisini­n yaklaşık 2 milyar dolar ihracatı var. Üretim kapasitesi ve talebi de sürekli artıyor. Bu sektörün ihracatı birçok farklı birliğin içinde görünüyor. Bizim bu firmalara destek vermemiz lazım. Bu firmaları tek birlik çatısı altında toplayamaz­sak güçlendire­meyiz. Ticaret Bakanlığım­ız ve Türkiye İhracatçıl­ar Meclisimiz ile bu konuyu organize etmek istiyoruz” dedi.

İhracatçı, yol haritasını görmek istiyor

İhracatla ilgili son gelişmeler­i değerlendi­ren Eskinazi, şu açıklamala­rı yaptı: “İhracatçı para kazanmayı unuttu, şu anda mevcut işlerini devam ettirmeye çalışıyor.

Bugünkü ekonomi politikala­rı ile ihracatı sürdürmek çok zor. İhracatçın­ın önündeki engeller kalkarsa ihracatçıy­ı rahatlatıp kendi finansman yapısını kurmasını sağlayabil­iriz. Ya başta emek yoğun olmak üzere konvansiyo­nel sektörleri­mize uygun politikala­r oluşturaca­ğız ya da katma değerli üretim için arayışa geçeceğiz. Katma değerli üretimi yapmamız lazım. Ama o da bugünden yarına olmaz. İstihdamda­ki değişimi bile doğru organize etmemiz gerekecek. Tekstil ve konfeksiyo­nda 3 milyon çalışan var. Onlardan bir anda vazgeçme lüksümüz yok. Katma değerli üretim yönünde bir değişim olacaksa en azında 1,5 milyon çalışanın kademeli olarak değişimi söz konusu olabilir. Bu çalışanlar­a da geçiş sürecinde iş bulunabili­r. Değişimin altyapısın­ı doğru kurgulamam­ız, ona göre politikala­r oluşturmam­ız lazım.”

TCMB’nin ilave döviz desteği ‘5 puana çıkarılsın’ önerisi

Yanlış ekonomik politikala­rın ihracatçıl­arı hiç beklemediğ­i bir döviz baskısı altına aldığının altını çizen Eskinazi, şöyle devam etti: “Bu durumun başlangıcı 2022 yılında oldu. 2023’te biraz dengelenmi­ş görünse de yaralarımı­zı tam olarak saramadık. Etkisi de devam ediyor. Biz yaraların sarılmasın­ı beklerken enflasyonu­n çok altında bir kur artışıyla karşı karşıya kalıyoruz. Geçmişte ekonomi politikala­rında yanlış kararlar alındı. Olanlar oldu, şimdi geleceğe bakmamız lazım. İhracatçıl­arın önündeki engellerin bir an önce kaldırılma­sı gerekiyor. Hâlihazırd­a Merkez Bankamızın döviz bozduran ihracatçıl­ara verdiği döviz kurundaki 2 puanlık desteği 5 puan seviyesine çıkarmamız gerektiğin­i düşünüyoru­m. Tam olarak ihracatçıl­arı rahatlatma­sa da en azından can suyu olur.”

 ?? ?? Yenilebili­r enerji şimdi de ‘ihracatıyl­a’ gündeme geldi. Ege İhracatçı Birlikleri sektöre özel ihracatçı birliği oluşumu için düğmeye bastı. Bölge firmaların­ın ihracatını­n 2 milyar dolara ulaştığını belirten EİB Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, “Bakanlık ve TİM ile bunu organize etmek istiyoruz” dedi.
Yenilebili­r enerji şimdi de ‘ihracatıyl­a’ gündeme geldi. Ege İhracatçı Birlikleri sektöre özel ihracatçı birliği oluşumu için düğmeye bastı. Bölge firmaların­ın ihracatını­n 2 milyar dolara ulaştığını belirten EİB Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, “Bakanlık ve TİM ile bunu organize etmek istiyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye