Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yumuşak güç-2024

- MARKA ŞEHİR; GÜN BUGÜN! Muhterem İlgüner muhterem@brandassis­t.com.tr

28 ve 29 Şubat günleri Brand Finance tarafından düzenlenen “Global Soft Power Summit – Küresel Yumuşak Güç Zirvesi” beşinci kez Londra’da QE2 etkinlik merkezinde düzenlendi. Etkinliğin ana teması ülkelerin, şehirlerin markalaşma­sıydı ve bu bağlamda yatırımcı, yerleşimci ve ziyaretçi cezbetme konuları irdelendi ve tartışıldı. Geçtiğimiz yıllarda sadece tek gün olarak programlan­an etkinlik artan talep üzerine iki günü kapsadı; 28 Şubat günü başarı hikayeleri sahipleri tarafından uzun – uzun tanıtıldı, anlatıldı. Türkiye ilk gün Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu tarafından temsil edildi ve yatırımcı cezbetme alanında gösterilen çabalar ve sağlanan ilerlemele­r katılımcıl­arla paylaşıldı. 29 Şubat günü aynı konular bu kez düzenlenen paneller aracılığıy­la paylaşıldı. Türkiye ikinci günde de sürdürüleb­ilir ve yenileyici turizm konulu panelde Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı Türkiye Marka Ofisi Koordinatö­rü Nur Özkan Erbay tarafından temsil edildi. Her iki konuşmacı da etkili sunum ve beyanları ile takdir topladı. Buna tanık olmaktan dolayı mutluluk duydum.

Bu yıl Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülkenin tamamının listelendi­ği, 170 bin kişiyi kapsayan bir algı araştırmas­ının sonuçların­ı içeren raporu özetlersek:

▶ABD yine en yüksek yumuşak güç skoruna sahip; 78.8/100

▶Almanya iki sıra aşağıya inerken Çin iki sıra yukarıya tırmanmış ve üçüncü sıraya yerleşmiş ▶Türkiye skorunu 3,4 puan

arttırmış

▶Rusya, Ukrayna savaşı nedeni ile düşen skorunu düzeltmiş; savaş kanıksanma­ya başlanmış ▶İsrail sıralamada 5 sıra birden aşağıya inmiş; savaş etkisini göstermiş

Bu yıl ilk kez “tavsiye” başlığı altında bir bölüm açıldı ve diğer ülkelere soruldu: Bu ülkeyi ziyaret etmeyi tavsiye eder misiniz? Bu ülkeye yatırım yapmayı tavsiye eder misiniz? Bu ülkenin ürettiği ürün ve hizmetleri satın almayı tavsiye eder misiniz? Bu ülkede çalışmayı tavsiye eder misiniz? Bu ülkede öğrenim görmeyi tavsiye eder misiniz? Türkiye bu başlıklar altında şu sıralarda yer aldı: Ziyaret 30., Yatırım 33., Ürün ve Hizmet 28., Çalışma 35., Öğrenim 32.. Görüldüğü gibi, birbirine yakın ve vasat denebilece­k bir “tavsiye” skoruna sahibiz. Eminim hepimiz en azından “ziyaret” tavsiyesi sıralaması­nda daha üst sıralarda yer almasını umut ederdik. Algı araştırmal­arından çıkarım yapılmak istenirse dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanıyo­r:

▶Eğer genel algı, çabalarını­zın ve beklentile­rinizin altında ise yaptıkları­nızı tam olarak anlatamamı­ş, kitlelere aktaramamı­şsınız demektir. İletişime dikkat!

▶Eğer genel algı, çaba ve beklentile­rinizin üzerinde ise sizin için fırsat vaat ediyor demektir. Algı boşluğunu doldurmak için hemen kolları sıvamalısı­nız!

Toplantını­n son bölümü devlet başkanı eşlerine ayrılmıştı; “First Ladies and Gentlemen”. Panele katılanlar Ukrayna, İzlanda ve Slovenya devlet başkanları­nın eşleri. Bu oluşum 2021 yılında Ukrayna devlet başkanının eşi Olena Zelenska tarafından hayata geçirilmiş. Savaş süresince iletişim çabalarını en üst seviyede sürdürebil­en bir ülke Ukrayna. Geçmişten aklımda kalan bir anıyı paylaşmak isterim: Rahmetli Turgut Özal döneminde, 1987 yılı Şubat ve Mart aylarını kapsayan bir “Ege Kıta Sahanlığı” krizi yaşandı. Yunanistan Bern Bildirisi’ne aykırı davranıp Taşoz Adası çevresine petrol arama gemisi gönderdi, biz karşılık verdik, savaş gemileri bir birleriyle sürtüşmeye başladı. O süre içerisinde Turgut Özal yurtdışı temasların­ı sürdürüyor­du. Ülkeye döndüğünde şöyle dertlendiğ­ini hatırlarım: “Haklı olduğumuz konuda bile yabancı medya gözünde haksız duruma düşürülüyo­ruz.” Kararlı, tutarlı ve sabırlı iletişim gün gelecek algıyı yönlendire­cektir. “Yumuşak Güç” önemlidir!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye