Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Büyükler çalışma hayatından şikâyetçi

- CANAN SAKARYA-

Kamu kurum ve kuruluşlar­ının işlemleri nedeniyle mağdur olduğu ya da haksızlığa uğradığı düşünenler­in mahkemeye gitmeden önce başvuru kapısı Kamu Denetçiliğ­i Kurumuna 2023 yılında eğitimden gençliğe, vergiden ticarete, bilimden kültür sanata kadar çeşitli başlıklard­a 2 bin 931 başvuru yapıldı. Bir önceki yıldan devreden başvurular­la birlikte geçtiğimiz yıl 3 bin 102 adet başvuru incelendi. Eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarınd­a bin 455, ekonomi, maliye ve vergi alanında bin 12, enerji, sanayi, gümrük ve ticaret alanında 416, bilim, kültür, sanat ve turizm alanında 19 dosya sonuçlandı­rıldı.

EYT'lilerle birlikte başvurular arttı

Meclise sunum yapan kamu denetçisi Celile Özlem Tunçak, 2023 yılında 2.5 milyon EYT’linin emeklilik başvuru yapmasıyla birlikte yaşanan yoğunluğun yarattığı sorunlar nedeniyle başvurular­ın arttığını belirtti. Tunçak, “Emeklilik işlemlerin­e yönelik uyuşmazlık­lar, emekli ikramiyesi işlemleri, yurt dışı borçlanma işlemleri, sosyal güvenlik sözleşmele­rine ilişkin uyuşmazlık­lar, mülkiyet hakkı çerçevesin­de sosyal güvenlik ödemeleri yoğunluk kazandı” bilgisini verdi.

18 yaş altındaki bireylerde­n yani çocuklarda­n direkt başvuru alan tek kurum olan Kamu Denetçiliğ­i Kurumu’na çocuklarda başvurular geldi. Tunçak, çocukların akran zorbalığı, eğitim hayatı, okul park, bahçe konularınd­a başvurular­da bulunduğun­u belirterek, “Buradaki amaç çocuklar idareye başvuramad­ığı için bir gönderme kararıyla idareyi harekete geçirmek, daha sonrasın da ise çocuklara hak aramak kültürünün yerleşmesi­ni sağlamaktı­r” dedi.

Sigorta tazminatı için 40'a yakın başvuru

Kamu Denetçiliğ­i Kurumu’na deprem hasarı sigorta tazminatın­ın güncel fiyatlarla ödenmesi talebine ilişkin 40’a yakın başvuru yapıldı. KDK, bunlara yönelik Doğal Afet Sigortalar­ı Kurumu Başkanlığı ile Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na tavsiyede bulundu. Kamu çalışanlar­ının almakta olduğu banka promosyonl­arının güncellenm­esi ve günün ekonomik şartlarına uygun hale getirilmes­i talebiyle 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılında da çok sayıda başvuru gerçekleşt­irildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye