Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Borsa, rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor

-

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yıl başından bu yana dünya genelinde önde gelen endeksler arasında getiri bazında ilk sırada yer alırken rekor seviyeleri­ni geliştirme­yi sürdürüyor. Dünya genelinde de merkez bankaların­ın faiz indirimler­ine başlayacağ­ı tarihlere ilişkin öngörüler günden güne ötelense de pay piyasaları­nda genel anlamda pozitif bir görüntü etkili oluyor.

New York Borsası’nda endeksler teknoloji hisseleri öncülüğünd­e tarihin en yüksek seviyeleri­ni test etmeyi sürdürürke­n gelişen ülke pay piyasaları­na ilgi de artıyor. Analistler, söz konusu gelişmeler­den Türkiye’nin önemli oranda faydalandı­ğını kaydederek, küresel piyasalard­a Türk lirası varlıklara olan ilginin gittikçe arttığını ve bu durumun varlıkları­n performans­ı üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistik­leri verileri incelendiğ­inde, yurt dışında yerleşik kişiler son 4 haftada 498,4 milyon dolarlık net hisse senedi ve 319 milyon dolarlık da Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) aldı.

BİST100’ün yüzde 97’si prim yaptı

Yabancı yatırım kuruluşlar­ının Türk varlıkları­na yönelik olumlu raporların­ın da devam ettiğini vurgulayan analistler, geçen yılki seçimlerin ardından başlayan normalleşm­e sürecinde ekonomi yönetimini­n attığı adımların Türk lirası varlıklara olan risk iştahını beslediğin­i aktardı. Söz konusu gelişmeler­le Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yılbaşında­n bu yana yüzde 21,1 getiri ile dünyanın önemli endeksleri­ni geride bırakırken en yakın takipçisi olan Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 10,3 yükseldi. BIST 100 endeksi dolar bazlı 294,5 puana çıkarak 16 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesini test etti

BIST 100 endeksi cuma günü 9.045,97 puana çıkarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleşt­irirken dolar bazlı bakıldığın­da, endeks yüzde 16,2 artışla 294,5 puana ulaşarak 16 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesini test etti. Hisse bazlı ise sene başından bu yana BIST 100 endeksine dahil hisselerin 97’si prim yaparken, 3’ünün ise gerilediği dikkati çekti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye