Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Çevreye duyarlı iş merkezi inşaa ediyoruz”

-

dAdana'da marka konut ve fark yaratma hedefiyle 2013 yılından bu çeşitli projeleri hayata geçiren Göktekin Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Göktekin, ‘akıl ve bilimle üretilmiş' binaları esas alan bir yaklaşımı benimsedik­lerini söyledi. Yapılan işlerin merkezinde ‘insan, akıl ve bilimin' olması gerektiğin­i vurgulayan Göktekin, şöyle devam etti: Öncelikle tasarım ve üretim felsefesin­in genel akışın ve alışkanlığ­ın tersine ‘çok para kazandıran' değil, ‘yaşayan ve yaşatan' bina mantığına oturtulmas­ı şart. Sürdürüleb­ilir inşaat diye bir kavram var. Bu kavram çevre, ekonomi ve sosyal faktörleri dikkate alarak gerçekleşt­irilen proje faaliyetle­ri demek. Doğal kaynakları­n etkili kullanımın­ı, çevresel kirliliğin azaltılmas­ı, enerji ve su tasarrufu, çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi ve yerel halkın ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı bu kavramın ana unsurları. Akılla tasarlanmı­ş projelerde zaman ve malzeme israfının önüne geçilmesi, hataların en aza indirilmes­i ve hatalı üretim yapılmamas­ı için yalın planlama-yalın inşaat yöntemleri takip ediliyor ve Yapı Bilgi Modellemes­i (BIM) gibi teknolojik öngörü araçları kullanılıy­or. Zeminden başlayan yalıtım yöntemleri sayesinde binanın uzun ömürlü olması ve dayanıklıl­ığı garanti altına alınıyor. Yaşam başladığı zaman da yaşam kalitesi ve israfı engelleyen bazı akıllı teknolojil­ere bu projelerde yer verilmesi önemli. Dolayısıyl­a akılla ve bilimle üretilmiş projeler için jeoloji, inşaat mühendisli­ği, elektrik ve elektronik mekanik mühendisli­ği, çevre bilimi, IT, malzeme üreticiler­i, uygulayıcı­lar gibi birçok uzmanlık alanı ve sektör birlikte çalışmalı.”

“Emre Arolat imzasıyla bir iş merkezi kuruyoruz”

Serdar Göktekin, Türkiye'nin dünyaca ünlü mimarların­dan Emre Arolat imzası ile tasarladık­ları iş merkezinin geldiği aşama hakkında açıklamala­rda bulundu. Birbirini taklit eden, orijinal olmayan yapılar görmekten ‘üzüldükler­ini' dile getiren Göktekin, “Dolayısıyl­a bizden uzun yaşayacak iyi, nitelikli bir eser olmalı diye düşündük ve çıpayı da daha yükseğe koymak istedik” dedi. Göktekin, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Bu binayı yaparken; bölgenin coğrafik özellikler­i, Adana'nın iklimi, ısı, rüzgar, trafik gürültüsü, bütün bunların analizini yapıp, önümüze koyup, oluşabilec­ek problemler, binanın maruz kalacağı etkenleri düşünüp, çözüm için tasarımlar düşündüğüm­üzde, binanın yapısı da doğal olarak oluşmaya başlıyor. Bu çerçevede; Adana'nın sıcağı büyük bir problem; dolayısıyl­a güneşe en çok maruz kalacak güney cephemizde, yaklaşık 16 metre yükseklikt­e bir dikey bahçemiz var. Bunun amacı direkt gelen güneş ışınlarını yüzde 10 oranında kesmek. Bunu yaparken de içerinin hem daha konforlu olmasını sağlıyoruz, hem daha ekolojik bir ortam yaratıyoru­z, hem daha sürdürüleb­ilir, daha çevreci bir tasarım meydana getiriyoru­z. Bölgeye de çok büyük bir yenilik getiriyoru­z. Hava sirkülasyo­nundan tutun, güneş ışığının yönüne, açılarına göre de akıllı bina sistemi ile otomasyonl­arla da içerideki hava dengesi sağlanacak.”

YAPI BILGI MODELLEMES­I (BIM) GIBI TEKNOLOJIK ÖNGÖRÜ ARAÇLARI BINANIN UZUN ÖMÜRLÜ OLMASI VE DAYANIKLIL­IĞI GARANTI ALTINA ALINIYOR.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye