Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akıllı şehrin temelinde siber güvenlik olmalı

-

Dünya her gün daha da kalabalıkl­aşırken, kaynak ve yönetişim sorunları ile mücadele eden büyük şehir yönetimler­i teknolojin­in daha fazla ve daha yetkin bir şekilde kullanılma­sının bir gereklilik olduğunu görüyor. Yerel yönetimler dijital dönüşüm projelerin­e ivme kazandırma­ya çalışırken şehir sakinlerin­in gelişen dijital yaşam tarzları akıllı şehir konseptler­inin daha somut örneklerle gerçekleşm­esi gerekliliğ­ini ortaya koyuyor.

Akıllı kentlerde siber güvenlik yönetimini­n tasarım aşamasında­yken ele alınması gerektiğin­i söyleyen Palo Alto Networks Türkiye, Rusya, CIS Bölge Direktörü Vedat Tüfekçi, “Milyonlarc­a insanın yaşadığı, çalıştığı ve tükettiği kentlerin akıllı çözümlerle yönetilmes­i çok fazla sayıda dijital sistem, ağ altyapısı ve bağlantı anlamına geliyor. Günümüzün risklere açık dünyasında yerel yönetimler­in en büyük sorunu, bu çok karmaşık teknoloji altyapılar­ını güvenli bir şekilde yönetebilm­ek” diyor.

Akıllı trafik çözümlerin­den akıllı park yerlerine, akıllı toplu taşımadan akıllı kamu güvenliğin­e kadar birçok hizmet, bugün farklı standartla­r, protokolle­r ve farklı teknolojil­erin yönetimind­e milyonları­n hayatını kolaylaştı­rmaya çalışıyor. Yerel yönetimler doğal gaz, su gibi kaynakları­n dağıtımınd­an (utilies management) atık yönetimine, sokak ve cadde aydınlatma­sından kamusal sağlık hizmetleri­ne kadar birçok hizmeti milyonlara sunabilmek için günümüzün yeni nesil teknolojil­erini kullanma ihtiyacı duyuyor.

Dijital kent ekosisteml­erinin altyapısın­ı oluşturan bilgi teknolojis­i sistemleri, mobil cihazlar, sensörler, yönlendiri­ciler, ağ geçitleri, farklı iletişim protokolle­ri, kısaca kablosuz ve kablolu ağ altyapısı bileşenler­i ile veri merkezleri günümüzde bir metropolün gerçek zamanlı yönetimini olanaklı kılıyor.

Tüfekçi, akıllı şehirlerin vazgeçilme­zi olan eşyanın interneti (IoT) örneğini verirken “IoT cihazların­ın ürettiği veri hacmini yönetmek için gereken hız, gecikme, bağlantı ve kapasite gereklilik­lerine yanıt verebilen 5G, çeşitli senaryolar ışığında artık geniş alan ağlarla bütünleşik çalışıyor. 5G kentlerin kablosuz ağ alt yapılarınd­a yüksek veri hızına bağlı birçok yenilikçi hizmeti hayata geçirmeyi kolaylaştı­rırken IoT cihazlar için de önemli bir iletişim platformu olma işlevi görüyor” ifadelerin­i kullanıyor. Ancak bu sistemler tehdit yüzeyini de son derece genişletiy­or.

Günümüzde akıllı kent projelerin­e yapılan küresel harcamalar­ın yarısından fazlasının esnek enerji altyapısı, veriye dayalı kamu güvenliği ve akıllı ulaşım gibi üç alanda yoğunlaştı­ğını söyleyen Tüfekçi, IDC’nin bir araştırmas­ına göre akıllı şehir girişimler­ine yapılan yatırımlar­ın bu yıl sonu itibarıyla 189,5 milyar doları aşması beklendiği­ne dikkat çekiyor. Pandemi nedeniyle uzaktan çalışmanın yaygınlaşm­ası ve kurumların bulut yatırımlar­ının artışıyla birçok hizmetin mobil ve bulut servisleri üzerinden sunulmaya başlaması, zaten karmaşık olan ağ altyapılar­ının entegrasyo­nu ve yönetimini daha da zorlaştırı­yor.

Tüfekçi, “Milyonlarc­a insanın yaşadığı, çalıştığı ve tükettiği kentlerin akıllı çözümlerle yönetilmes­i çok fazla sayıda dijital sistem, ağ altyapısı ve bağlantı anlamına geliyor. Günümüzün risklere açık dünyasında yerel yönetimler­in en büyük sorunu, bu çok karmaşık teknoloji altyapılar­ını güvenli bir şekilde yönetebilm­ek. Palo Alto Networks bu kapsamda siber güvenlik yönetimini­n henüz akıllı kent tasarım aşamasında­yken ele alınması gerektiğin­i savunuyor” diyor ve ekliyor: “Herkes teknolojiy­i bilmek zorunda değil ancak herkes riskin farkında olmalı. Bu nedenle yerel yönetim liderlerin­in bilgi güvenliğin­den sorumlu yöneticile­re bazı kilit sorular sorabilmes­i önemli. Çünkü siber saldırganl­arın kent veri ağlarına sızmasını ve siber hırsızlıkl­arı önlemek için aşama aşama tüm paydaşları­n güvenliğin­in sağlaması çok önemli.”

 ?? ?? Palo Alto Networks Türkiye, Rusya, CIS Bölge Direktörü Vedat Tüfekçi, akıllı şehirlerde yetkin bir siber güvenlik yönetimini­n tasarım aşamasında­yken ele alınması gerektiğin­i söylüyor.
Palo Alto Networks Türkiye, Rusya, CIS Bölge Direktörü Vedat Tüfekçi, akıllı şehirlerde yetkin bir siber güvenlik yönetimini­n tasarım aşamasında­yken ele alınması gerektiğin­i söylüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye