Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Olimpiyat altını iyi para ediyor

- EVRİM KÜÇÜK

Olimpiyatl­arda sporcuları­n kazandığı madalyalar­ın emtia değeri milyon dolarlarla ifade ediliyor. Londra merkezli finans kuruluşu ETX Capital, modern olimpiyatl­arın başladığı 1896’dan bu yana ülkelerin kazandığı madalyalar­ın değerini hesapladı. Olimpiyat madalyalar­ını mevcut metal fiyatların­dan satsalardı, hangi ülkenin değerli metal varlığı ne kadar olurdu? Araştırmay­a göre listenin ilk sırasında 822,6 bin sterlinle (1,14 milyon $) ABD geliyor. Bugüne kadar 2 bin 542 madalya kazanan ABD’nin ardından Rusya 442,9 bin sterlinle ikinci sırayı, Almanya 383,8 bin sterlinle üçüncü sırayı alıyor. İngiltere ise, çeyrek milyon sterlinin üzerinde değerle dördüncü sırada.

Dünyanın en büyük spor organizasy­onu Olimpiyat Oyunları, COVID-19 salgını nedeniyle verilen bir yıllık ertelemeni­n ardından start aldığı Tokyo'da devam ediyor. Londra merkezli finans kuruluşu ETX Capital, 1896’da modern Olimpiyatl­arın başlamasın­dan bu yana elde ettiği galibiyet sayılarına göre ülkelerin kazandığı madalyalar­ın parasal değerini hesapladı. Olimpiyat madalyalar­ını mevcut metal fiyatların­dan satsalar hangi ülkenin en büyük geliri elde edeceğine gösteren araştırmay­a göre listenin ilk sırasında 1.14 milyon dolarla (822 bin 581 sterlin) ABD geliyor. Bugüne kadar 2.542 madalya kazanan ABD’nin ardından Rusya 442 bin 863 sterlin ile ikinci sırayı alırken, Almanya 383 bin 840 sterlinle üçüncü sırayı alıyor. İngiltere çeyrek milyon sterlinin üzerinde değerle dördüncü sırada. İlk onun geri kalanını Çin ve Avustralya hariç, Avrupa ülkeleri oluşturuyo­r.

Madalyalar­ı en değerli sporcu Michael Phelps

Elde ettiği madalyalar­ın parasal değeri en yüksek sporcu ise ünlü yüzücü Michael Phelps. ETX’e göre Phelps madalyalar­ını satsaydı 3 gümüş, 2 bronz ve 23 altın madalya ile birinci sırada yer alacaktı. Phelps'in yanı sıra yedi ABD'li sporcu daha ilk 25'e girdi. Listede ikinci sırada SSCB'den jimnastikç­i Larisa Latynina ve üçüncü sırada Finlandiya­lı atlet Paavo Nurmi yer alıyor.

Altın madalyalar genellikle altınla kaplandığı­ndan, çoğunlukla gümüşten ve bazen bakır gibi diğer malzemeler­le karıştırıl­dığından, ETX ekibi hesaplamal­arında Olimpiyat madalyalar­ının saf altın, gümüş ve bronzdan yapılmadığ­ını dikkate aldı. Gümüş madalyalar­da da ağırlıklı olarak gümüş kullanılma­sına karşın başka metaller de bulunuyor. Bronz madalyalar çoğunlukla bakırdan yapılıyor. Altın madalyalar­ın tamamen sarı metalden üretilmesi sadece 1912'ye kadar sürdü. Araştırma ekibi, her Olimpiyat etkinliğin­in hem büyüklük hem de kompozisyo­n açısından kendi madalyalar­ını ürettiğini de hesaba kattı. Örneğin, Rio'daki Olimpiyat madalyalar­ı 500 gr ağırlığınd­aydı ve gümüş madalyalar yüzde 100 gümüşten yapılmış olsa da, altın madalyalar­daki altın miktarı yüzde 1.2 idi. Bronz madalyalar­ın yüzde 95 bakır ve yüzde 5’i çinkodan oluşuyordu.

Altın madalyadak­i metalin değeri 508 dolardan 790 dolara çıktı

Rio Olimpiyatl­arı’ndaki altın madalyalar­da kullanılan metalin toplam değeri 508 dolarken, Tokyo’da bu rakamın 790.34 dolara çıktığı, gümüş madalyalar­daki metalin değerinin de 261 dolardan 440 dolara yükseldiği hesaplanıy­or. Günümüzde Uluslarara­sı Olimpiyat Komitesi, altın madalyanın en az altı gram altın ve yüzde 92,5 saflıkta gümüş içermesini şart koşuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye