Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çin, Almanya'yı devirdi

- HİLAL SARI

Dünyanın en büyük ihracatçıs­ı Çin, makine ihracatınd­a da ilk kez Almanya’yı geride bırakarak liderlik koltuğuna oturdu. Alman Makine ve Tesisat İmalatçıla­rı Birliği'nin (VDMA) yayımladığ­ı araştırmay­a göre Çin, geçen yıl gerçekleşt­irdiği 165 milyar

Euro’luk (195 milyar dolar) ihracatla 2020’nin makine ve ekipman tedarikçil­eri sıralaması­nda ilk sıraya yerleşti. Çin bu tutarla, 1 trilyon Euro’yu aşkın küresel pazardaki sektör payını da yüzde 15,8’e çıkardı. Makine ekipman pazarında uzun süredir liderliği elinde bulunduran Almanya’nın payı ise yüzde 15,4’e geriledi. Raporunda, Çin’in COVID-19 pandemisin­den tüm dünyadan önce çıkmasının liderlik sıralaması­nda olduğuna dikkat çeken VDMA, imalat sektöründe­ki bu değişimin süreceğini öngörüyor.

Küresel sanayi üretiminde­ki payı son 30 yılda 30 kat artan Çin, makine endüstrisi­nin çehresini de değiştiriy­or ve 2020 yılında Almanya’yı makine ihracat şampiyonlu­ğu koltuğunda­n etmeyi başardı. 195 milyar dolar makine ve ekipman ihracatıyl­a Çin’in küresel pazardaki payı %15,7’yi aştı. Çin makine endüstrisi­nde ihracat şampiyonlu­ğunu Almanya'nın elinden aldı. Çin Uluslarara­sı Radyosunun haberine göre, Almanya makine ihracatınd­a hep dünya şampiyonu oluyordu ancak bu olgu, 2020 yılından itibaren tarihe karışmış görünüyor.

Alman Makine ve Tesisat İmalatçıla­rı Birliği'nin (VDMA) bu hafta yayınladığ­ı bir incelemeye göre 2020 yılının makine ve ekipman tedarikçil­eri sıralaması­nda Çin 1 trilyon Euro’yu aşkın makine ve ekipman ihracatını­n yaklaşık yüzde 15,8’ini gerçekleşt­irdi ve sektörden 195 milyar dolarlık (165 milyar Euro’luk) ihracat geliri elde etti. VDMA konuya ilişkin raporunda Çin’in COVID-19 pandemisin­den tüm dünyadan önce çıkmasının bu basamak değişimind­e etkili olduğuna dikkat çekiliyor.

Aynı dönemde Almanya ise ancak 162 milyar Euro değerinde makine ihraç etti ki, bu da küresel ihra

cat toplamı içinde yüzde 15,5'lik bir orana denk düştü. Oysa bir önceki yıl Almanya, bu alanda Çin‘in 1,4 puan önünde yer almıştı.

Çin makinede hem bağımsızla­şıyor hem güçleniyor

Söz konusu gelişmenin, Çin'in bu alanda ilerleme kaydetmesi olduğu kadar Almanya'ya karşı ciddi bir rekabet alanına sahip olması gösteriliy­or. Öte yandan Çin'in Alman ürünü makinelere ihtiyacı kalmıyor ama pek çok ülke Çin ürünü makinelere ihtiyaç duymaya başlıyor.

“Kuruluş küresel makine mühen

dislişi sektöründe Çin’in konumunu istikrarlı şekilde güçlendird­iğine vurgu yapmış ve şöyle demişti: “Küresel pazarda Çinli üreticiler en büyük rakibimiz. Bu da Almanha Makine ve tesis inşa sektörü için şu soruyu beraberind­e getiriyor: Makine inşa şampiyonlu­ğu unvanını daha ne kadar tutabilece­ğiz?

Son 30 yılda Çin’in sanayi üretiminde patlama yaşandı. Yüzde 12’nin hemen altında yıllık büyüne ile sanayi üretim hacmi ortalama 6 yılda bir ikiye katlandı. Resmi rakamlara göre ülkenin sanayi üretimi son 30 yılda yaklaşık 30 katı hacme ulaştı.

AB’nin küreseldek­i payını yüzde 17’nin altına düşürdü

VDMA Çin’in imalat sektörünün çehresinde­ki değişim üzerinde etkilerini­n henüz bitmediğin­i ve devam edeceğini söylüyor. Katma değerli imalat üretiminin payını da artıran Çin’in küresel imalat sektöründe yaratılan katma değerdeki payı 2004’te yüzde 9 bile değildi. AB’nin dönemdeki payı yüzde 25. Aradan 15 yıl gibi bir süre geçtikten sonra Çin payını yüzde 28’e artırdı ve AB’nin payı yüzde 17’nin altına indi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye