Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa, ihracatı artırmanın yolunu dijitalleş­mede arıyor

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Pandeminin etkisiyle satışları yüzde 23 düşüşen Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), eylülde beş sektörde yakalanan çıkışla son çeyrekten çok daha umutlu. Bursalı ihracatçıl­ar, yeni normale rağmen geçen yıla göre düşük kalmasında­n endişe ettikleri dış satışları artırmanın yolunu dijitalleş­mede arıyor.

Yılın dörtte üçü geride kalırken, Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşüş ile 18 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Eylül ayı ile birlikte beş sektörel birlikte de çıkış yakalanırk­en, UİB, ihracatı artırmanın yolunu dijitalleş­mede arıyor. UİB Koordinatö­r Başkanı Baran Çelik, “Geçen yıl gerçekleşt­irdiğimiz 31,7 milyar dolar ihracatın bu yıl pandemi nedeniyle altında kalacağız. Ancak eylülle birlikte beş sektörel birliğimiz de ihracat artışı yakaladı. Yılın son çeyreğinde­n de umutluyuz. İhracat performans­ımızı devam ettirmeyi umuyoruz. Bu dönemde fuarlarımı­zı, heyetlerim­izi, ikili iş görüşmeler­imizi, eğitimleri­mizi ve toplantıla­rımızı dijital ortama aktardık” dedi.

Aynı zamanda Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB), başkanlığı­nı da yürüten Çelik, haziran ayında Türk otomotiv firmaları ile Meksikalı aftermarke­t, ithalat, tedarik sanayi, toptancı ve distribütö­r firmaların­ı online ikili iş görüşmeler­inde buluşturdu­klarını hatırlatar­ak, Ekim ayında İngiltere ve Almanya ile devam edecekleri­ni kaydetti. Çelik, “Son dört ayda aylık ortalama 2.5 milyar dolarlık ihracat öngörümüz bulunuyord­u. Eylül ayı itibariyle bu öngörümüz gerçekleşt­i. Otomotiv endüstrisi olarak yılsonu için hedefimiz 25 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak olacak” diye konuştu.

“Bölgemizin tekstilde en güçlü aktörü olacağız”

Uludağ Tekstil İhracatçıl­arı Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin, tekstil ihracatını­n salgın ile mücadele bittiğinde hızlı bir artışa geçeceğini söyledi. Engin, “Değişken parametrel­eri iyi değerlendi­rsek bu süreçten daha güçlü çıkabiliri­z. Türkiye, Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi. Orta uzun vadede ABD ve AB’den gelecek taleplerle bölgemizin ticarette en güçlü aktörü olmayı hedefliyor­uz. Medikal tekstil ürünlerine olan talep de uzun süre devam edecek. Firmalarım­ız kullan at tarzı ürünler yerine sürdürüleb­ilir tekstile ağırlık verdiği takdirde pazarda rahatlıkla yer bulacaklar­dır. Yine dijitalleş­me seviyeleri­mizi yükseltmem­iz gerekiyor” değerlendi­rmesini yaptı.

“Hazır giyimde toparlanma orta vadede olacak”

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği (UHKİB) Başkanı Nüvit Gündemir, “Pandemiden en olumsuz etkilenen ülkelerden olan İspanya, İtalya, Birleşik Krallık, Belçika ve Almanya, aynı zamanda hazır giyimde ilk 10 büyük ihracat pazarlarım­ız arasında. En olumsuz etkilenen sektörler arasındayı­z. Bu zorlu süreçte dijitalleş­menin önemi ortaya çıktı. Biz de bu alanda çalışmalar yürütüyoru­z. Sektörün ihracatınd­a toparlanma­nın beklenende­n daha kısa süre içinde başlamış olması bizim için çok sevindiric­i. AB ülkeleri salgının getirmiş olduğu sıkıntılar­ı atlattığı zaman, Türkiye’ye eskisine göre daha da yoğun şekilde yönelebili­rler. Ticaret rotalarınd­a değişiklik­ler olabilir” diye konuştu.

“İhracat yüzde 100 arttı, ürün eksikliği olmayacak”

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu da, “Pandemi sürecinde yeni pazarlar doğdu ancak bunların kalıcı olması gerekiyor. Hammaddeyi üretebilme­k için çiftçimizi destekleme­miz gerekiyor. Tarlalarım­ız ekili olacak, meyve sebze eksikliği olmayacak. Ancak tarımsal üretimi mutlaka ve mutlaka destekleme­liyiz” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye