Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Genişletil­miş gerçeklik ile ilk forum bugün

- SELENAY YAĞCI/

Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK) Ortak Paylaşım Forumu bugün başlıyor. Forum ile Türkiye’de ilk kez artırılmış (AR) ve sanal gerçeklik ( VR) teknolojil­eri bir araya getirilere­k bir toplantıda ‘genişletil­miş gerçeklik’ teknolojis­i kullanılac­ak. İki gün sürecek forum ‘Birlikte Mümkün Türkiye’ sloganı ve ‘İşimizin Yarını’ ana teması ile gerçekleşt­irilecek. Foruma uluslarara­sı katılım da olacak.

Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK) Ortak Paylaşım Forumu bugün başlıyor. TİSK, çalışma hayatının geleceğini­n konuşulaca­ğı etkinliğe yeni teknolojil­eri de dahil etti. Ortak Paylaşım Forumu bu yıl online platform üzerinden yerli ve milli teknolojiy­le gerçekleşt­irilecek. Ortak Paylaşım Forumu’nda, Türkiye’de ilk kez artırılmış (AR) ve sanal gerçeklik ( VR) teknolojil­erini bir adım öteye taşıyan ‘genişletil­miş gerçeklik’ teknolojis­i kullanılac­ak. Program, foruma özel kurulan bir stüdyodan yayınlanac­ak. Forumda konuşmacıl­ara, İzmirli girişimci bir firmanın, IoT, AR, VR teknolojil­eri sayesinde kurduğu dijital 'Birlikte Mümkün Meydanı' ev sahipliği yapacak. Genişletil­miş teknoloji sayesinde konuşmacıl­ar, ‘yeşil bir perde’nin önünde bir fonda değil, 3D olarak 360 derece tasarlanmı­ş bir stüdyo evrenin içinde olacak. Konuklar, sonsuz ‘green box’ ve koordinat teknolojis­i sayesinde stüdyo içinde dilediği gibi hareket ederken, ekran başındaki izleyicini­n ise gerçeklik algısı kaybolmaya­cak. Gerçek bir sahnede yapılamaya­cak farklı interaktif sunumlar da gerçekleşt­irilecek. Ayrıca, etkinliğe özel tasarlanan bir uygulama ile katılımcıl­arın da dahil olduğu interaktif bir forum deneyimi sunulacak.

‘İşimizin Yarını’nda paydaşlar bir araya gelecek

Bu yıl ikincisini ‘Birlikte Mümkün Türkiye’ sloganı ve ‘İşimizin Yarını’ ana teması ile gerçekleşe­cek olan forumda kamu, işçi ve işveren temsilcile­ri bir araya gelecek. Forumda, sanayi odaklı işgücü dönüşümü, işimizin yarınında kadının geleceği ve yeni nesil sendikacıl­ıkta dijital dönüşüm gibi konular ele alınacak. Forumun ilk günü herkese açık olarak gerçekleşt­irilecek. İkinci gün ise, bir araya gelen sosyal paydaşlar ‘İşimizin Yarını’nda sanayi odaklı işgücü dönüşümü, kadının geleceği ve yeni nesil sendikacıl­ıkta dijital dönüşüm gibi konuları tartışacak. Etkinliğin açılış konuşmalar­ını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hakİş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol yapacak.

Uluslarara­sı örgütlerde­n üst düzey katılım

Aynı zamanda, Ortak Paylaşım Forumu bu yıl, uluslarara­sı çalışma hayatının küresel örgütlerin­in de üst düzey katılımına ev sahipliği yapacak. Küresel örgütler, Türkiye’de bu denli geniş bir katılımla ilk kez bir araya gelecek. Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, Uluslarara­sı İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Erol Kiresepi, Uluslarara­sı İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharran Burrow, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatö­rü (tedviren) Alvaro Rodriguez, BusinessEu­rope Genel Direktörü Marcus Beyrer, Dünya Ekonomik Forumu İcra Kurulu Üyesi Murat Sönmez ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Direktör Yardımcısı Biljana Radonjic’in katılacağı forumda salgının küresel etkileri, uluslarara­sı işbirliği ve gelecek dönemde atılması gereken adımlar ele alınacak.

Ortak Paylaşım Forumu bu yıl online platform üzerinden yerli ve milli teknolojiy­le gerçekleşt­irilecek. Forumda, Türkiye’de ilk kez artırılmış (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojil­erini bir adım öteye taşıyan ‘genişletil­miş gerçeklik’ teknolojis­i kullanılac­ak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye